ESBAŞ’ın ev sahipliğinde, EBSO, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İzmir Kalkınma Ajansı ve Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünün destekleri ile düzenlenen etkinlik, ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Ege Serbest Bölgesinde faaliyet gösteren firma temsilcilerinin yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası Üyelerinin de katılımı ile gerçekleşen toplantıda yaklaşık 100 kişi yer aldı. 

ESBAŞ Sürdürülebilir Kalkınma Modelinin En İyi Örneği

Toplantının açılışında konuşan ESBAŞ Yürütme Kurulu Başkanı Dr. Faruk Güler, “ESBAŞ olarak çevre konusunda içinde bulunduğumuz topluma katkı sağlamak ve farkındalığını arttırabilmek amacıyla düzenlediğimiz bu toplantıda gündemdeki konuları ve yapılması gerekenleri konuşuyor ve uygulama için kararlar alıyoruz. Bu toplantıları yinelemek, bu kültürü gelecek nesillere aktarabilmek ve sürdürülebilirliğini sağlamak çok önemli. ESBAŞ sürdürülebilir kalkınma modelinin en iyi örneklerinden biri olarak 1990 yılından bu yana Ege Serbest Bölgesindeki firmalara hizmet veriyor” dedi.

Dr. Güler sözlerine şöyle devam etti “ESBAŞ’ta kurumsal sosyal sorumluluğu, topluma ve çevreye fayda sağlamak şeklinde tanımlıyoruz. ESBAŞ’ın varoluşu; ekonomik fayda sağlama amacını güderken, kurumsal bir vatandaş anlayışıyla kalıcı yarar sağlayacak projeler geliştirerek topluma ve çevreye değer katmaktır. Bizler sürekli olarak çevresel sürdürülebilirlik, sürdürülebilirlik yaklaşımı ve ISO 14001 yönetim sistemi ile entegre olarak, uygun noktalarda süreç iyileştirmeleri yapıyoruz ve bu çalışmalara devam edeceğiz.” dedi.

EBSO Çevre Çalışma Grubu 16 Yıldır Her ay Çevre için Toplanıyor

EBSO Meclis Üyesi ve Çevre Çalışma Grubu Başkanı Erdoğan Çiçekçi “EBSO Yönetimlerinin çevreyi daima birinci planda tutması nedeni ile çevre faaliyetlerini 16 yıldır sürdürülebilir çalışma temposu ile yürüttüklerini ifade etti.

Çiçekçi ayrıca şunları söyledi “16 yıldır her ay Odamızda Çevre Çalışma Grubu Üyeleri ile bir araya gelerek güncel konuları tartışıyor, toplumun farkındalık kazanması için farklı etkinlikler yapıyoruz. Bugün de ESBAŞ’ın bizleri bu toplantıda bir araya getirmesinden dolayı mutluyuz. Bizler çevreye, dünyaya sahip çıkmalı, gelecek nesillere temiz bir dünya bırakmak için gerekli yönetmelikler ışığında denetim ve gözetimlerimizi sürdürmeliyiz. Ne mutlu ki uzun yıllardır hiç ara vermeden bu toplantılarımızı belli bir gündem çerçevesinde gerçekleştiriyor ve ilgili taraflarla sorunlara çözüm arıyoruz” dedi.

Ekolojik Denge İçin Doğal Hayatın Korunması Gerekiyor

Daha sonra söz alan Ege Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Azbar’ın yaptığı “Sürdürülebilirlik Tek Gezegen / Tek Yaşam” konulu sunum katılımcılar tarafından ilgi ile izlendi.  Ekolojik dengenin korunmasında katkıda bulunan projelerin önemini vurgulayan Azbar, doğal kaynakların sınırlı ve bu kaynakların telafisinin çok zor olduğunu, ekolojik denge için doğal hayatın korunması gerektiğini sözlerine ekleyen Azbar, “Şehirler için planlanan akıllı ışıklandırma sistemleri ile elektrik tüketimi optimize edilmelidir” dedi.

11 AB üyesi ülkenin 2020 yılı yenilenebilir enerji hedeflerine ulaştığını; hedefine ulaşan ülkelerin en büyük hedef sıralamasına göre İsveç, Finlandiya, Danimarka, Estonya, Hırvatistan, Litvanya, Romanya, Bulgaristan, İtalya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan olduğunu belirten Azbar, ülkemizde ise 60 yeni termik santral kurulması için çalışma yürütüldüğünü üzülerek paylaştı.

Küresel çevre problemlerinden bahseden Azbar, Sanayide yeşil enerji (solar, rüzgar, biyoyakıt ve hidrojen) kullanımının artırılması ve teşviki, fosil yakıtların yarattığı çevre sorunların rehabilitasyonun önem arz ettiğini belirtti.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Şükran Nurlu ise “Çevre Mevzuatı ve Sanayiciye Getirdikleri” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Sunumda işletmelerin sorumlu olduğu Çevre Mevzuatı detaylarına değinen Nurlu, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin en temel yönetmelik olduğunu ve işletmelerin faaliyete başlamadan önce bu yönetmeliğin gerekliliklerini yerine getirmeleri konusuna vurgu yaptı.

Son olarak bir konuşma yapan İzmir Kalkınma Ajansı Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Uzmanı Emine Bilgen Eymirli, İZKA’nın yaptığı sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında katılımcıları bilgilendirdi. İZKA’nın sonuç odaklı programlarından ve destek verdikleri projelerden örnekler veren Eymirli, çevre çalışmalarının İZKA’nın stratejik önceliklerinden olduğunu belirtti.

Etkinlikte bir de film gösterimi yapıldı. ESBAŞ’ın çevre ve sürdürülebilirlik çalışmalarına verdiği önemi, çalışanlarına ve onların ailelerine uzanan değer yargıları ile kültürün gelecek nesillere nasıl uzandığını anlatabilmek için ESBAŞ’taki gönüllü çalışanlar tarafından hazırlanan “Nefes” filmi izleyicilerden tam not aldı. Bir kamu spotu özelliği taşıyan ve küçük bir çocuğun gözünden gündelik hayattaki çevre kirliliği ve felaketlerin nasıl göründüğüne dikkat çeken film, toplumu bilinçlendirmek ve daha geniş kitlelere ulaşmak için İngilizceye de çevrilerek kısa film yarışmasında yerini alacak.

Not: Habere ilişkin fotoğraflar bültenimiz ekindedir.