Cumhurbaşkanı Erdoğan, taşeron işçilerin kadroya alınacağını, mevsimlik işçilerin de çalışma sürelerinin uzatılacağını açıkladı.

Dünya Gazetesinin haberine göre, kamuda taşeron şirket aracılığıyla çalıştırılanların tamamının işçi statüsünde kadroya alınacağı açıklandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen kamuda taşeron aracılığıyla çalıştırılanların kadroya alınmasına yönelik çalışma tamamlandı. Düzenleme önceki gün Başbakan Binali Yıldırım tarafından gazetecilere duyurulurken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da partisinin grup toplantısında ilan etti. Çalışmanın detayları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kadroya alımların her bir kişinin çalıştığı kurumda gerçekleşeceğini duyurdu. Erdoğan, kamudaki 450 bin kişi ile belediye ile il özel idarelerinden oluşan yerel yönetimlerdeki 400 bin kişinin kadroya alınacağını bildirdi. Yerel yönetimlerde çalışanlar, belediye iktisadi teşekküllerinde işe alınacak. Yine aynı kapsamda uzun süredir hak kaybı yaşayan memur ve işçi statüsünün karmaşık hale geldiği 4C statüsünde çalışanlar da 4B statüsüne geçecek. 4B Statüsü "sözleşmeli personel" olarak adlandırılıyor ve belirli süreli sözleşmelerle 1 yıllık sözleşme yapılarak çalıştırılıyor. İşçi olmayan bu personel hemen hemen kadrolu memurlarla aynı haklara sahip olarak çalışıyor. Kamuda 4C statüsü, özelleştirme sonrası işten atılanlar başta olmak üzere "havuz" oluşturmak amacıyla tasarlanmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan mevsimlik işçilerin de çalışma süresinin 5 ay 29 günden 9 ay 29 güne çıkarılacağını açıklayarak, "Böylece kamuoyunda uzun zamandır tartışılan bu meseleyi kökten çözmüş oluyoruz. Böylece inşallah bu sorun ortadan kalkıyor, artık bu aradaki komisyonlar, taşeronlar tamamen ortadan kalkıyor, hepsi böylece işçi kadrosuyla görev alıyorlar. Belediyelerde de, belediye şirketlerinin, iktisadi teşekküllerinin personeli olarak göreve devam edecekler" dedi.

Yürürlük Kasım 2017, asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmayacak

Kadroya alınma sürecinin detayları ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından açıklandı. Buna göre, Kasım ayı itibariyle işbaşında olan asıl iş ya da yardımcı işte taşeron şirket aracılığıyla çalıştırılan kişiler daimi işçi kadrosuna alınacak. Emekliliğini hak etmiş olanlar ise kadroya alınmayacak. Asıl iş-yardımcı iş ayrımı yapılmaması, yasal olarak yardımcı iş sayılan, ulaştırma, güvenlik, temizlik gibi hizmetlerde çalışan kişilerin de kadroya alınabilmesi anlamına geliyor.

Askerlik ve doğum izninde olanlar

Bakan Sarıeroğlu, Kasım ayı itibariyle çalışıyor olanlardan, doğum izni ve izin kullananların da kadroya alınacağını belirtti. Emekliliğe ilişkin olarak ise emekliliğini tam olarak hak etmiş olanlar kadroya alınmayacak. Buna karşılık, emeklilik yaşını doldurmakla birlikte, prim gün sayısı eksiği olanlar kadroya alınacak.

Başbakan Binali Yıldırım, işçilerin kadroya alınmasına yönelik 12 maddelik bir düzenleme taslağı hazırlandığını duyurmuştu. Düzenlemenin esaslarının kadro verilmesine yönelik maddeler yanında, geçiş sürecini düzenlediği öğrenildi. Buna göre yasa genel olarak ilgili kurum ve kuruluşlara kadro hakkı tanıyacak. Bu kadrolar açıldıktan sonra sonra hak sahibi olan kişiler belirlenecek ve kurumlar tarafından uygun kadrolara alınacaklar.

İşçi sendikalarına üye olabilecekler

Öte yandan, taşeron işçilerin kadroya alınması uzun süredir kamuda azalan işçi sayısında da sıçramaya yol açacak. Kamuda Haziran 2017 itibariyle 389 bin 226'sı daimi olmak üzere 416 bin 33 işçi çalışıyordu. Böylece kamuda toplam işçi sayısı 1 milyon 266 bin kişiye çıkacak.