İzmir’in birçok ilçesinde, Takdir Komisyonları tarafından belirlenen emlak vergileri halkı bezdirdi.Turistik ilçelerde yüzde 600’lere varan artışlar vatandaşı çileden çıkardı. İtiraz için son gün 7 Eylül.

İzmir'de yeni belirlenen emlak vergi oranları halkın tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle turistik bazı ilçelerde yüzde 600'e varan artışlar vatandaşı çileden çıkardı. Emlak vergileri dört yılda bir belirleniyor. Emlak vergi oranlarını ‘Takdir Komisyonları’ belirliyor.
Vatandaşların itiraz ettiği ve haksızlık olarak değerlendirdiği bir diğer önemli konu da değerleme oranının herkese eşit uygulanması. Malın ederi ya da oradan elde edilen rant göz önüne alınmıyor. Milyonlarca lira kazanan işletmelerle, normal vatandaşın domates biber ektiği arazisine ödeyeceği rakam aynı oranda zamlanıyor. Adaletsizlik bununla da sınırlı değil. İzmir'de bir ilçeden diğer ilçeye çok büyük farklılıklar da söz konusu. Bazı ilçelerde yeni açıklanan bedeller neredeyse başka bir ilçedeki mülkün değerini aşıyor. Bu da vergi adaleti kavramını zedeliyor.

TURİSTİK İLÇELER UÇTU

Takdir Komisyonları özellikle turistik ilçelerde rakamları tavan fiyattan belirliyor. İtirazlar yüksek sesle dillendirilmeye başlanınca yalnızca vatandaşlar değil bazı belediyeler konuyu mahkemelere taşımaya başladı.
Vatandaşların da bireysel olarak takdir komisyonlarının belirlediği oranlar için vergi dairelerine dava açmaları mümkün. Dava açmak için ise son gün 7 Eylül 2017.
Belediyeler de az değil. En yüklü gelirleri emlak vergisi tahsilatı olduğun için önce takdir komisyonlarının hakkını en üst sınırdan kullanmasını körüklüyorlar.
Ancak tepkiler yükseldiğinde yan çizmeye başlıyorlar. “O komisyonda şunlar vardı, bizim suçumuz yok” diyerek savunuyorlar kendilerini.

Urla Belediyesi mahkemeye gitti

İzmir'de Urla İlçesi, fahiş artan emlak vergileri oranına iyi bir örnek. Yüzde 600’e yakın zam yapılınca Urlalılar isyan etti. Vatandaşlardan gelen tepkiler üzerine Urla Belediyesi de Vergi Mahkemesi’nde dava açtı. Belediye ayrıca, belediye meclisinde de vatandaşların açacakları davaların kabul edilmesi yönünde bir teklif hazırladı.

Takdir Komisyonu kimlerden oluşuyor

Emlak vergisi mevzuatı gereğince; arsa ve arazilere ait asgari ölçüde birim değerlerinin tespiti 213 sayılı Kanun gereğince kurulan takdir komisyonlarınca yapılıyor. Üzerinden emlak vergisi hesaplanan rayiç değeri etkileyen arsa metrekare değerlerini Takdir Komisyonları belirliyor. Takdir Komisyonunda belirlenen arsa metrekare değeri belediyelere bildiriliyor. Konut olsun, işyeri olsun arsa metrekare toplamı ile binanın inşaat maliyeti toplamı Emlak Vergisi matrahını oluşturuyor.
Takdir komisyonu, 213 sayılı Kanunun 72'nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca; belediye başkanı veya vekil edeceği bir memur (başkan), ilgili belediyeden yetkili bir memur, Defterdarın, vergi dairesi başkanlığı bulunan yerlerde ise vergi dairesi başkanının görevlendireceği iki memur, Tapu sicil müdürü veya tevkil edeceği bir memur, Ticaret odasınca seçilmiş bir üye, ilgili olduğu arsalara ilişkin (varsa) organize sanayi bölgesini temsilen bir üye, ilgili mahalle veya köy muhtarından teşekkül ediyor.

Rayiç değere itiraz süreci

Vatandaşın yeni rayiç değeri öğrendiği tarihten sonra itiraz süreci başlıyor. Konut, bina, işyeri gibi mülklerinin arsa metrekare değerlerinde fahiş artış görenler; normalde 30 Temmuz’a kadar vergi mahkemesinde dava açabileceklerken, 30 günlük dava açma süresinin sonu adli tatile denk geldiğinden bu süre otomatik olarak 7 Eylül 2017 tarihine kadar uzatıldı.