Haber/ Murat ERVİN

Döviz fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yurt dışından aldığımız unun zamlanması garibanın en temel gıda ihtiyacı olan ekmeği de yuttu. İzmir İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Üyesi Hüseyin Sağır buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla İzmir'de perşembe gününden itibaren 230 gram ekmeğin 2.5 TL'den satılacağını belirtti.

YARIN OYLANACAK
Kasım ayı başında zam konusunun gündeme geldiğini belirten Sağır, “Fiyatlarda bir iyileştirme yapılması gerekiyordu. İZTO'da kasım ayı başında yaptığımız toplantıda 230 gram ekmeğin 2.5 TL olması gerektiğini belirttik. Yarın akşamki Meclis toplantısında 230 gram ekmeğin 2.5 liradan satılması konusu ele alınıp oylanacak. Oylamanın ardından perşembeden itibaren İzmir genelinde ekmek 2.5 liradan satılacak” diye konuştu. 

'GÜNÜ KURTARACAĞIZ'
Temmuz'da 50 kiloluk un çuvalının 155 lirayken bugün 300 lirayı geçtiğini aktaran Sağır, “Yani en az 2 katlık bir artış oldu. Ama biz bunu ekmeğe yansıtmıyoruz. 2.5 lira olduğunda bile ancak günü kurtarmış olacağız” ifadelerini kullandı. Dövizdeki artışın sürmesi halinde ekmeğe yeni zamların gelmesi bekleniyor. 

MECLİS'İ ADRES GÖSTERDİ
Yasal süreçlerin tamamlanmasının beklenmeden ekmeğe zam yapılmasının doğru olmayacağı yönünde İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu'nun eleştirisini değerlendiren Sağır, “Bakanlık onayı beklenmeden zam yapılamaz diye bir şey yok. Meclisimizde bu konu oylandıktan sonra yeni ekmek fiyatı yürürlüğe girer. En azından İzmir'deki fırınların yüzde 80'inin bağlı olduğu bizim komitemizdeki fırınlar yeni fiyattan satacak” dedi.   

SÜREÇ VURGUSU
Diğer yandan İzmir'deki 170 fırının bağlı olduğu İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Ticaret Odası ile uyum sağlamadan bu zammın yapılmaması gerektiğini söyledi. Kendi meclislerinde de bu konunun gündeme gelip karara bağlanmasının ardından zam kararının uygulanabileceğini kaydeden Mutlu, “Valilik ve bakanlıktaki yasal süreçlerin tamamlanması beklenmeden ekmeğe hemen öyle zam yapılmamalı” diye konuştu.    

'ONLAR DA SATABİLİR'

İzmir İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Grubu Meclis Başkanı Yakup Demir ise fırıncıların dayanacak gücü kalmadığını vurguladı. Demir, “Bekleyecek durum kalmadı, fırıncılar artık hapis yatmayı bile göze aldı. Durum o kadar vahim. Biz perşembe gününden itibaren ekmeği 2.5 TL yapıyoruz. Bekleyecek gücümüz yok. Çünkü esnaf bu fiyatlarla ekmek çıkarmamayı bile göze aldı” ifadelerini kullandı. Demir ayrıca İESOB'a bağlı fırınların da başka bir izni beklemeden ekmeği 2.5 liradan satmaya başlayacağını kimsenin de buna bir şey söyleyemeyeceğinin altını çizdi.