Haber / Murat ERVİN

Döviz fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yurt dışından aldığımız unun zamlanması garibanın en temel gıda ihtiyacı olan ekmeği de yutmaya hazırlanıyor. Buğday üretiminin düşmesi, ithal buğday fiyatlarının artması ve bu artışın un fiyatlarına da yansımasıyla ekmek zammı kaçınılmaz hale geldi. İstannbul'da ekmeğin 2.5 liradan satılmaya başlanmasının ardından İzmirli fırıncılar da artan maliyetlerini karşılamak için ekmeğe zam yapmaya hazırlanıyor.

OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Ekmek ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Başkanı Yakup Demir, artan girdi fiyatları nedeniyle bugün İZTO bünyesinde olğanüstü toplantı yapacaklarını ve İZTO Başkanı Mahmut Özgener'i de ziyaret edeceklerini söyledi. Demir, “Mutlaka fiyatlarda bir iyileştirme yapılması gerekiyor. Henüz komite olarak karar almadık ama 230 gram ekmeğin 2.5 TL olması zararımızı karşılar” dedi.

'ZARARINA SATIYORUZ'

Şu anda 2 TL'lik ekmek fiyatıyla fırıncıların zarar ettiğini de sözlerine ekleyen Demir, “Eğer 2.5 lira olursa bile ancak günü kurtarmış olacağız. Çünkü döviz kurunun ve dolayısıyla bunun una nasıl yansıyacağını bilemiyoruz. Eğer döviz artarsa un fiyatı da artacak demektir o zaman 2.5 TL bile masraflarımızı karşılayamayabilir” diye konuştu. İzmir Fırıncılar Esnaf Odası ile de biraraya geleceklerini vurgulayan Demir, fiyat üzerinde mutabık kalınacağına inandıklarını vurguladı.

'RESMİ KARARI BEKLERİZ'

İstanbul'da ekmek zammının onaylanmamasına karşın fırınların ekmeği 2.5 TL'den satmaya başlamasını da değerlendiren Başkan Demir, “Artık dayanak durumumuz kalmadı. Hele İstanbul gibi bir kentte bu zammın yansıtılması kaçınılmazdı. Fakat zam resmi olarak onaylanmasa da mecbur kaldıkları için zamlı fiyattan satışa çıkıldı. Ama burada öyle bir durum olmaz. Resmi olarak açıklanmadıkça zamlı fiyattan satamayız” ifadelerini kullandı. Bugün İzmir Ticaret Odası ile görüştükten sonra taleplerini İZTO Başkanı Mahmut Özgener'e ileteceklerini, yönetimin de bu talebi Bakanlığa sunarak onay bekleneceğini açıklayan Demir, tüm bu süreçlerin 1 ay sürebileceğini de aktardı.

UN İKİ KAT ZAMLANDI

Geçtğimiz yıl Türkiye'nin buğday ithalatı 9 milyon tonu geçti oldu. Ekmeklik buğdayın tonu iç piyasada 3 bin lirayı makarnalık buğdayın tonu ise 3 bin 500 lirayı gördü. Türkiye’nin ağırlıklı olarak ithalat yaptığı Rusya’dan ithal ekmeklik buğdayın tonu 300 doların üzerinde. Geçtiğimiz yıl 110 liraya satılan 50 kilogramlık un dövizin artmasıyla 220 liraya çıktı. Maya, tuz, kira, işçilik, elektrik ve diğer girdi maliyetleri de sürekli artıyor. Buğdayın yarısından fazlasını ithal ettiğimiz Rusya'da Tarım Bakanlığı 15 Şubat’tan itibaren buğday ihracatına genel tahıl ihracat limiti dahilinde ayrı bir kota uygulamaya başlanacağını açıklarken bu durumun talebi karşılayamayacağı için fiyatları daha da yukarı çekeceği belirtiliyor.