Türkiye'nin ilk pastörize sıvı yumurta üreticisi İPAY, " kabuklu yumurta pazarına girdi. Bitkisel yemlerle beslenen tavukların yumurtası FOL Play, ambalajı ile de çocuklara oyun imkanı sunuyor.

Röportaj / EnginYAVUZ
YUMURTA04
İPAY Genel Nüdürü Demet Han Özok: FOL Play yumurtaları çocukları hem besliyor hem de eğlendiriyor.
Sayfamızın bugünkü konuğu, Türkiye’de ilk kez sıvı yumurta üretimini gerçekleştiren İzmir Pastörize Yumurta Sanayi İPAY’ın Genel Müdürü Demet Han Özkök…
Ama önce Gazete 9 Eylül okuyucularına İPAY’ı tanıtalım. İPAY'ın üretim tesisleri, Urla'nın Özbek köyü ile Kemalpaşa'nın Halilbeyli köyünde bulunuyor. Urla-Özbek'te 6 dönüm arazi üzerine kurulu 2 kümeste 100 bin tavuk, Kemalpaşa-Halilbeyli'deki 80 dönüm arazi üzerinde ise şimdilik 2 kümeste 250 bin tavuk bulunuyor. İlerleyen yatırımlar sonucu Kemalpaşa-Halilbeyli'de kümes sayısı 6’ya, tavuk sayısı da 1 milyona yükselecek. İPAY'ın yem tesisi de Kemalpaşa-Halilbeyli'de…İPAY tavukları, saatte 20 ton üretim kapasitesine sahip bu tesislerde özel olarak üretilen bitkisel yemler ile besleniyor. Böylece tüm üretim aşaması kontrol altında tutuluyor ve standard bir üretim imkanı doğuyor. Her zaman aynı kalitede, lezzetli ve güvenilir ürünler elde ediliyor.
İPAY'da 95 kişi çalışıyor. Şirketin üst yönetimi neredeyse tamamı ile kadın. İPAY, Genel Müdür Demet Han Özok, Üretim Müdürü Pınar Erdem, Kalite Güvence Müdürü Nilay Demir, Ar-Ge Müdürü Hatice Bağdaş ve Finans Müdürü Şenay Çilengiroğlu'na emanet. Ekibe son olarak Veteriner Hekim Seçil Çabuk da katıldı.

YUMURTA06
Geçen yıldan bu yana kabuklu yumurta ihracatına da başlayan İPAY, Irak, BAE, Dubai, Katar ve Bahreyn'e yumurta gönderiyor. Şirketin ihracat hedefi 3 milyon dolar.
İPAY, ayda 15 milyon yumurta kırarak 10 bin ton sıvı yumurta üretiyor. Ürün ağırlıkla, otel, restoran ve kafeteryalar ile kek ve mayonez üreticileri tarafından tüketiliyor. Ürün 21 bayii aracılığı ile 50 kentte tüketiliyor. İPAY aynı zamanda Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) bünyesindeki İzmir Yumurta Üreticileri Birliği ile merkezi Londra'da bulunan Uluslararası Yumurta Komisyonu'nun üyesi.

9 yıldan bu yana FOL markası ile pastörize sıvı yumurta üreten İPAY, "FOL Play" markası ile de kabuklu yumurta pazarına girdi. 350 bin tavuk ile ayda 8,5 milyon adet yumurta üreten İPAY, "FOL Play" markası için Ağustos 2017'de deneme üretimine başladı. Bu süreçte kümeslerdeki tavuk sayısı artırıldı, tavuk cinsleri çeşitlendirildi. Sonunda Ekim 2017'den itibaren Türkiye genelindeki 2M, 3M, 5M Migroslar ile tüm Macrolar'ı kapsayan 475 satış noktasında FOL Play yumurtalar tüketicinin beğenisine sunuldu. Türkiye kabuklu yumurta pazarının en yeni oyuncusu olan FOL Play'i, üretimindeki hijyen, kalite ve üründeki lezzetinin yanı sıra rakiplerinden ayıran önemli bir özelliği de gerçekten "yapboz" olarak değerlendirilebilecek bir oyun aracı olması. FOL Play'in ambalajları, geleneksel yumurta ambalajından farklı. Bu ambalajlar, içindeki yumurtalar tüketildikten sonra lego gibi birleştirilerek çeşitli şekillerde bir araya getirilebiliyor, böylelikle çocuklar için eğlenceli bir oyuncağa dönüşebiliyor. FOL Play, özellikle çocukları hem besliyor hem de eğlendiriyor. FOL Play'in yumurtaları ile protein ihtiyaçlarını karşılayan çocuklar, ambalajı ile de oynama imkanı buluyor. Ve bu ambalajların insan sağlığına kesinlikle bir zararı yok…

1998’DEN BERİ YÖNETİCİ

Demet hanım bize İPAY’dan kendinizden ve İPAy’dan söz eder misiniz?

1998 yılından bu yana İPAY’da Genel Müdür olarak göreve yapıyorum. Aslında ben buraya ilk olarak bir şirket adına sıvı yumurta satın almaya gelmiş bir müşteriydim, ancak çok kısa bir süre sonra yönetici koltuğuna oturdum. O günden bu yana da hem Urla Özbek’teki, hem de Kemalpaşa Halilbeyli’de bulunan tesislerin yöneticisiyim.

YUMURTA18

Tavuklarınızı nasıl besliyorsunuz?

Tavuklarımızın cinsine göre, her cins için ayrı ayrı beslenme reçeteleri var. Birçok firmanın aksine tavuklarımızın yemlerinde balık unu ve kemik unu kesinlikle kullanmıyoruz. Kesinlikle bitkisel yemlerle besliyoruz. Mısır, buğday, soya küspesi, ayçiçeği küspesi karıştırıyoruz. Yumurtalarımız sürekli testten geçiyor. Şimdiye kadar mısırdan kaynaklabilecek bir GDO kalıntısına rastlamadık. Tavuklarımızı bitkisel yemlerle beslediğimiz için yumurtalarımızda koku yok ve daha homojen görüntüye sahipler. Tavukları bitkisel yemle beslemek ayrı bir maliyet ama İPAY’ın farkı burada ortaya çıkıyor. PLC kontrollü, tam otomasyonlu yem tesisimiz saatte 20 ton, yılda yaklaşık 50.000 ton üretim kapasitesine sahip. İPAY çiftliklerinde yetiştirilen her yumurta tavuğu, İPAY yem fabrikasında üretilen bitkisel yemler ile besleniyor. Yem rasyonları tavukların büyüme dönemlerinde ihtiyaç duydukları besin ve enerji değerlerine uygun olarak hazırlanıyor, üretiliyor ve el değmeden yetiştirme çiftliklerine naklediliyor. Yem fabrikamızda üretilen tüm yumurta yemlerinde rutin olarak dış laboratuvarlarda yaptırılan protein, yağ, mikotoksinler vb temel besin madde kontrollerinin yanı sıra, insan ve hayvan sağlığını doğrudan ilgilendiren mikrobiyolojik kontroller de kalite kontrol laboratuvarımızda gerçekleştiriliyor.

TAVUKLAR GEZMEMELİ

Gezen tavuklarla ilgili ne söyleyebilirsiniz?

Gezen tavuk yok. Üreticileri bu konuda izin belgesi aldıklarını belirtiyorlar ama ben inanmıyorum. Ona bakarsanız o zaman bizim tavuklar da dans ediyor. Tavuğu açık alanda beslemek tavuk hastalıkları açısından ve dolayısıyla insanların beslenmesi açısından büyük bir risk. Biz tesislerimizde ışığı, suyu, havalandırmayı sürekli kontrol altında tutuyoruz. Hava tesislerin içine süzülerek alınıyor. Sıcaklığı sabit tutuyoruz. İçeride sıcaklık 26 dereceyi geçmiyor.

YUMURTA01

İPAY’ı kadınlar yönetiyor, neler söyleyebilirsiniz?

Kadınlar işlerine daha sıkı sarılıyor. İşlerinde daha titiz davranıyorlar. Aramızda dengeleri çok iyi kuruyoruz. Burada bir aile ortamında çalışıyoruz. Özetle yumurtayı kırmıyoruz. Hepimiz birer anneyiz, hepimiz çocuklarımızın üzerine titriyoruz. Her anne gibi bizler de çocuklarımız için zaman zaman sağlıklı beslenmeleri konusunda endişeler yaşıyoruz. Kendi çocuklarımıza rahatlıkla yedirebildiğimiz yumurtalarımızı tüm çocuklara ulaştırma düşüncesinden yola çıktık. Dolayısıyla çocuklarımıza yedirebileceğimiz, “annelerden annelere, annelerden çocuklara” sloganımızla yumurtalarımızı müşterilerimize sunuyoruz.

ÇOCUKLAR OYNASIN DİYE

YUMURTA14Bize “FOL Play”den söz eder misiniz?

İPAY, "FOL Play" markası için Ağustos 2017'de deneme üretimine başladı. Bu süreçte kümeslerdeki tavuk sayısı artırıldı, tavuk cinsleri çeşitlendirildi. Sonunda Ekim 2017'den itibaren 475 satış noktasında FOL Play yumurtalar tüketicinin beğenisine sunuldu. Türkiye kabuklu yumurta pazarının en yeni oyuncusu olan FOL Play'i, üretimindeki hijyen, kalite ve üründeki lezzetinin yanı sıra rakiplerinden ayıran önemli bir özelliği de gerçekten "yapboz" olarak değerlendirilebilecek bir oyun aracı olması. FOL Play'in ambalajları, geleneksel yumurta ambalajından farklı. Bu ambalajlar, içindeki yumurtalar tüketildikten sonra lego gibi birleştirilerek çeşitli şekillerde bir araya getirilebiliyor, böylelikle çocuklar için eğlenceli bir oyuncağa dönüşebiliyor. FOL Play, özellikle çocukları hem besliyor hem de eğlendiriyor. FOL Play'in yumurtaları ile protein ihtiyaçlarını karşılayan çocuklar, ambalajı ile de oynama imkanı buluyor.

FOL Play, tüketiciye sadece standart, kaliteli, güvenilir, lezzetli yumurta ile beslenme imkanı sunmuyor, rengarenk yapboz ambalajı ile de çocuklara eğlenceli bir dünyanın kapısını aralıyor.

Kişi başına 233 yumurta üretildi

TÜİK verilerine göre Türkiye'de 2015 yılında 98 milyon 597 bin 340 adet yumurta tavuğu bulunuyordu. Bu sayı 2016 yılında
% 10 artış ile 108 milyon 689 bine yükseldi. Verilere göre en çok yumurtacı tavuk barındıran ilimiz, 18 milyon 468 bin adet ile Afyon. Bu ili 11 milyon 557 bin adet ile Konya, 6 milyon 621 bin adet ile Balıkesir izliyor. İzmir ise 5 milyon 646 bin adet yumurtacı tavuk varlığı ile dördüncü sırada. Türkiye'de 2016 yılında 18 milyar 97 milyon 605 bin adet tavuk yumurtası üretildi. Yum-Bir verilerine göre Türkiye'de 2015 yılında kişi başına 233 adet yumurta üretildi, 203 adet yumurta tüketildi. Yumurta üretiminde Türkiye 1.243.473 ton yumurta üretimiyle dünyada 8’inci sırada… Türkiye’de üretilen yumurtanın yüzde 25’i ihraç ediliyor. Türkiye ihracatta da dünya döndüncüsü.