Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Can Yavaş, Ege Bölgesi’nin 2017 Ocak-Eylül döneminde dış ticaret fazlası vermesinin çok önemli bir gelişme olduğuna vurgu yaparak “Ege, Türkiye’ye örnek olmalı” dedi.

Türkiye, 2017 yılı Ocak-Eylül döneminde 115 milyar 132 milyon dolar ihracata karşılık, 168 milyar 961 milyon dolar ithalatla 53 milyar 829 milyon dolar dış ticaret açığı verirken, Ege Bölgesi’nin 11 milyar 898 milyon dolarlık ithalata karşılık 13 milyar 79 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek 1 milyar 180 milyon dolar dış ticaret fazlası vermesi, Egeli iş dünyası temsilcileri tarafından sevinçle karşılandı.

Tarihi özelliğini koruyor
Ege Bölgesi’nin Türkiye’de ihracatın başladığı coğrafya olduğuna dikkat çeken TÜGİAD Ege Şubesi Başkanı Can Yavaş, “Ege Bölgesi bu rakamlarla tarihi özelliklerini koruduğunu açık bir şekilde ortaya koymuştur. Bugün Türkiye’nin ihracatının ithalatını karşılama oranı yüzde 68.1 seviyesindeyken, Ege Bölgesi’nde bu oranın yüzde 110 olması, doğru yolda olduğumuzun göstergesi. Bölgemizde bu oranının en düşük olduğu il olan İzmir’de bile yüzde 93 seviyesinin görülmesi, bölge rekoru olarak ise Aydın’da yüzde 263’e ulaşılması önemli bir tabloyu gözler önüne seriyor. Türkiye’nin yıldızı Ege Bölgesi’nin ticaret anlayışı, tüm Türkiye’ye örnek olmalı” dedi.
Ortalama yıllık 18 milyar dolar ihracat, 23 milyar dolar ithalat yapan TÜGİAD üyelerinin en çok dış ticaret yaptığı ülkeler ise; Almanya, İtalya, İngiltere, ABD, Fransa, Rusya, İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkeleri, komşu ülkeler, Türk Cumhuriyetler, Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkeleridir.