Dolar ve Euro rekordan rekora koşsa da bu durum turizm sektörünü frenlemedi. Ege'de bayram öncesi oteller yüzde 95 doluluğa ulaştı. Son dakika rezervasyonlarında ise fiyatlar katlandı.

Haber/ Gökçe Adar

Kurban Bayramı tatilinin on gün olması, tatil rezervasyonlarının da erkenden yapılmasını sağladı. Erken rezervasyonlarla dolan oteller, son dakikaya kalan rezervasyon fiyatlarını ikiye katladı.

Son zamanlarda Dolar ve Euro'nun artması da 9 günlük bayram tatili yapmak isteyen tatilcileri etkilemedi. Günlüğü, öncesinde 150 lira olan otelin, şimdilerde bin lirayı gördüğünü söyleyen Turizmci ve Seyahat Acente Sahibi Kemal Şençamlar şöyle devam etti: “Daha yaklaşık bir hafta olmasına rağmen bayram rezervasyonları şimdiden bitmiş durumda. Otellerin tercih edilmesi fiyatlarını da artırıyor. Bir geceliği 150 liraya kiralanan bir oda şimdilerde bin liraya kadar çıkmış durumda. Dolar ve Euro'nun artması yurt dışı turlarının fiyatlarını etkilese de yine de bir düşüş yaşamadık. Erken rezervasyon ile 249 Euro'ya gidilen turlar şimdi 400 Euro'ya çıktı. Erken rezervasyon bu konuda önemli.”


ÜÇ İLÇEYE İLGİ BÜYÜK


Çeşme, Bodrum ve Marmaris sahillerin yüzde doksan beş oranında doluluk yaşadığını söyleyen Şençamlar, “Diğer bayramlara baktığımızda, tatilin on gün olması bu bayramın avantajlı geçmesini sağladı bizler açısından. Ege kıyılarında oteller yüzde yüz doldu diyebiliriz. Türkiye genelinde baktığımızda ise Antalya diğer bayram tatillerine göre daha hareketli geçecek gibi. Turistler tarafından bir ara ilgisini kaybettiğini düşündüğümüz Kapadokya da yeni yeni hareketlenmeye başladı” dedi.

İZMİR'İN EKSİĞİ ÇOK


Tüm bu doluluğa rağmen İzmir'de turizm'in olmadığını dile getiren Şençamlar şöyle devam etti:
“İzmir'de turizm neredeyse yok. Turistik geziler İzmir'e gelmiyor. Adnan Menderes Havaalanı haftada beş uçak civarı indiriyor. Uçak ile gelen turistlerde direkt otellere geçiyor. Son zamanlarda sokağa çıktığınızda yabancı bir grup göremezsiniz. Gelen turistleri yönlendirebileceğiniz turistik tabelalar bile yok. Turistlere verebileceğiniz gezilecek yerlerin haritası dahi yok. Şehir dışından gelecek grupları karşılayacak bir alt yapımız da mevcut değil. Yani doluluk mevcut olsa da bayram dolayısıyla yine de İzmir turizmi canlanmıyor. Yurtdışında ülkemizin reklamının iyi yapılması gerekiyor. Ülkemizin güvenilir bir yer olduğunu belirten politikalar izlenmesi gerekiyor. Bu konuda belediyelerin turizmi canlandıracak politikalar izlemesi gerektiğini düşünüyorum.”