Kuruluşunu gerçekleştiren Ege Kent Konseyler Birliği'nin ilk toplantısında hükümetin yerel yönetimlere yönelik müdahelesine ve çevre sorunlarına dikkat çekildi.
Ege Kent Konseyleri Birliği, bölge genelindeki yaklaşık 30 ilçeden kent konseyi temsilcisinin katılımıyla kuruluş toplantısını gerçekleştirdi. Konak Kent Konseyi ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda Ege Kent Konseyleri Birliği'nin yapacağı çalışmalar ve yürütme kurulu belirlendi.
Ege Kent Konseyleri Birliği Kuruluş toplantısı açılış konuşmasını Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu yaptı. Mumcu “Kent konseyleri örgütlenme, birikim ve dayanışma süreçleri ile var olup güçlenir. Yönetimde yönetilenlerin söz sahibi olduğu bu alanları daha verimli kullanmak zorundayız. Bu nedenle işbiriğimizi geliştirip deneyimlerimiz paylaşarak kent konseyleri deneyimini kalıcı hale getirmeliyiz. Bugün yola çıkan Ege Kent Konseyleri birliği girişimimin öncelikle bölgemiz sonrasında da ülkmeiz için ileriye dönük fikir ve süreçlerin inşa edildiği yeni bir alan olacağını ümit ediyorum” dedi.

'ÇEVRE SORUNLARI İLE KARŞI KARŞIYAYIZ'


Ortaca Kent Konseyi Başkanı Hasan Karaçelik, kent konseylerinin demokrasinin olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirterek şunları söyledi "Beldiyeler ile kitle örgtlerinin arasında bir bağdır. Bundan sonra Ege’de bir sorun olduğunda daha gğçlü bir ses çıkaracağız. Umarım ülke genelinde böyle birlik sağlanır ve çevre sorunlarına karşı daha güçlü tepkimizi gösteririz. Uluslararsı çevre sözleşmelerini yok sayılıyor. Unutmamalıyız ki sorumlu olduğumuz çevreler ve canlılar var".

'EGEYİ BÜYÜK TEHLİKELER BEKLİYOR'


Dünya ve Türkiye genelinde çevre sorunlarının arttığını ifade eden TMMOB İzmir İKK Melih Yalçın "Bunun da sebebi insanlar. Sürdürülebilir çevre ile kalkınmayı sağlanabilir deniyor ama öyle olmuyor. Sürdürülemiyor ve çevreyi daha da her geçen gün tüketiyoruz. Kapitalizm krizde ve her şeyi paraya çevirmeye çalışıyor, bunun için de çevreye saldırıyor. TMMOB olarak çevre ile ilgili bütün çalşmaları inceliyor ve gerekli yasal yollara başvuruyoruz. Projeler genel de Türkiye'de zengin bir zümreye hizmet etmek için kullanıyor. Ege illerini yakından tehliyeler bekliyor. Hükümet rant politikaları için gözlerini egeye dikti. Yerel yönetimler de bu politikalara müdahale etmenin araçları oluşturulmaldır.

KIZILTEPE KONSEY BAŞKANI: YAŞAM HAKKIMIZ BİLE YOK


Toplantının özel katılımcısı Mardin Kızıltepe Kent Konseyleri ve Ankara Çankaya Kent Konseyleri idi. Konuşma yapan Kızıltepe Kent Konseyi Başkanı Aslan Başboğa, bölge illerindeki çatışmalarda yaşam hakkının yok sayıldığını ve HDP'li belediyelere atanan kayyumlarla yerel yönetim ilkesinin yok sayıldığını anlattı.Başboğa "Burada kent konseylerinin çalışmalarını izledik ancak benim kentimde daha yaşam hakkını koruyamıyoruz. Kayyumlara bize birlikte çalışma çağrısı bulunuyor ama halkın iradesini yok sayan yönetimlerle çalışmak istemiyoruz. Onun için çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Seçilmişler halkın kararı ile gelir halkın kararı ile gider. Demokrasi en büyük talebimiz olmalı. Bu tür oluşumlar artar ve ülkenin kaosuna karşı birliği savunur. Barışı ve kardeşliğimizi sağlar" dedi.