Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, satsuma mandalina rekoltesinde Ege Bölgesi'nde düşüş yaşandığını, Akdeniz Bölgesi'nde ise durumun iyi olduğunu belirtti.

Seyyar, yazılı açıklamasında, satsuma mandalinanın geç olgunlaşması nedeniyle geçen yıl 14 Ekim olarak belirlenen ihraç tarihinin bu yıl 23 Ekim’e çekildiğini ifade etti.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü’ne yaptırdıkları “Ege Bölgesi Narenciye Rekoltesi” çalışmasına göre satsuma mandalina rekolte tahminin yüzde 47’lik düşüşle 193 bin 551 tondan, 101 bin 997'ye gerilediğini belirten Seyyar, "Mandalinanın çiçeklenmesi döneminde yaşanan soğuk havalar ağaçların çiçek tutmasını ve meyveye durmasını zorlaştırdı. O nedenle bu yıl Ege Bölgesi’nde mandalina rekoltesinde dramatik bir düşüş yaşandı. Akdeniz Bölgesi’ndeki rekolte rakamları ise daha iyi durumda. O nedenle ihracatta büyük bir gerileme beklemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Seyyar, bu yıl Ege Bölgesi satsuma mandalinasında ürünün kalitesinin iyi olduğunu, üreticinin emeğinin karşılığını alacağını bildirdi.

Öte yandan satsuma mandalina ihracatında geçen yıl Rusya 88 milyon 414 bin dolar ile ilk sırada yer aldı.. Rusya’yı 27 milyon 473 bin dolarlık ihracatla Ukrayna ,12 milyon 516 bin dolarlık ihracatla Irak izledi.