Yüksek döviz kuru nedeniyle ilaç temininde yaşanan kriz büyüyor. İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, “Bu gidişle eczacılar birer ikişer dükkan kapatacak” ifadesini kullandı.

gokce-adarİzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, Türkiye'de döviz kuru nedeniyle yaşanan ilaç krizi hakkında konuşarak, eczacıların ekonomik kriz içerisinde olduğunu dile getirdi. Sayılkan, “Merkez Bankası Türkiye'de Dolar ve Euro'da hareketlenmelere bağlı faizlerini artırarak karşı bir hamle yapıp dövizi kontrol etme çabasına girdi. Bu çabası ile kredi faizlerinin oranlarını yüzde 1'in altından ikiye kadar çıkarttı. Bu durum ise kredi ile işini döndüren kurumları sıkıntıya soktu. İşte bu kurumlardan bazıları ilaç depoları, eczanelerdir. Bu krizin yaşanmasından dolayı öz kaynaklarını kullanmak istemeyen ya da kredi faizlerini kullanmak istemeyen ilaç dağıtım kuruluşları kendilerini korumak için önlem aldı. Bu önlem dolayısıyla eczanelere verilen vadeler kısaldı” diye konuştu.

Eczanelerde ilaçların bulunmamasının işletmeler için kan kaybı olduğunu dile getiren Sayılkan, “Bir eczacının borcu olabilir. Yatırım yapmış olabilir. Çocuğunu yeni bir okula yazdırmış olabilir. Hastane masrafı olabilir. Birden Ağustos ayında depoya verilecek olan para bir ay geriye çekiliyor. Bir ay geriye çekmek demek 1 aylık cirosunu bir yerden bulması demek” dedi.


MAĞDUR EDİYOR


Başkan Sayılkan, şöyle devam etti: “Türkiye'ye ilaç getiren yabancı firmalar Euro kuru ile ilaç getirmek istemiyor. Fazla zarar etmemek için de az miktarda getiriyor. Son 4 5 yıla baktığımızda ciddi oranda bulunmayan ilaçların ortaya çıkmasını sağlıyor. Başta kanser ilaçları olmak üzere çok sayıda ilaç eczanelerde bulunmuyor. Bir milyon kutu getirmesi gerekirken 100 bin getiriyor. Bu da hem kanser hastalarını hem de kronik hastalığa sahip hastaları mağdur ediyor. İlaç bulamayan hastaların tedavileri yarım kalıyor. Aksıyor. Hastalar geldiğinde eş değer olan ilaçları biz vatandaşlara anlatıyoruz ve anlaşma sağlıyoruz. Ama bu da doğru değil. Lokantaya gittiğinizde o yemekten kalmadı bu yemeği tercih eder misiniz? diye sorulur. Ama sağlıkta olmaz. Herkesin farklı özellikleri var. Her ilacın farklı etkileşimleri mevcut. İlaçlar, herhangi bir ürün gibi görülmemeli”

İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan,“Bunun bir çözümü var. İthalatçı firmalar ile ortak bir yerde buluşmak gerekiyor. İlaçların Türkiye'de bulunması gerekiyor. Bu konunun yılın ortasında değil. Yılın başından konuşup eczacıları uyarmak, önlem almalarını sağlamak gerekiyor” şeklinde konuştu.