HABER/ Murat ERVİN

Türk Lirası'nın artan enflasyon karşısında hızla değer kaybetmesi vatandaşları altın, gümüş gibi değerli madenler ile dolar, euro gibi döviz alımlarına yönlendirdi. Bankalardaki mevduatların yüzde 80'ine yakının döviz mevduatı olması ve doların hızla 20 TL'ye koşması sonrasında hafta sonundan itibaren sosyal medya hesaplarında döviz mevduatlarına vergi getirileceği söylentisi dolaşmaya başladı. 

'ŞİMDİLİK DEDİKODU'

Haftanın ilk günü İzmir'de de döviz büroları önünde uzun kuyruklar oluştu. Kimi vatandaşlar döviz alım ve satımına yüzde 18'lik KDV getirileceğini kimiyse kambiyo işlerimde alınan binde 2'lik oranın yüzde 2 hatta daha da yukarı çekilebileceği endişesiyle ya elindeki dövizi satmaya veya yenisini almaya geldiğini belirtti. Yetkili Müesseseler Derneği Başkanı Mustafa Ünver, Türkiye'nin bir çok kentinde döviz büroları önünde uzun kuyruklar olduğunu söyledi. Bankalardaki döviz hesaplarına vergi getirileceği yönünde söylentileri kendisinin de duyduğunu belirten Ünver, “Bu söylentiler durup dururken çıkmaz fakat şimdilik ne yetkililerden bir açıklama ne de Resmi Gazete'de böyle bir tebliğ yayımlanmadı. O nedenle bunların hepsi şimdilik dedikodudan ibaret” dedi.

'KDV DEĞİL GELİR VERGİSİ'

Hükümetin dolarizasyon hesaplarını azaltmak için yasal olarak böyle bir yola başvurma hakkının bulunduğunu da sözlerine ekleyen Ünver, “KDV'den bahsediliyor ama böyle bir şey olmaz. Fakat gelir vergisi adıyla bu yapılabilir. Kambiyo vergisi şimdilik binde 2 ama bunu artırabilirler. Hatta yüzde 2'ye bile çıkarabilir. Dolarizasyonu önlemek için böyle bir yola başvurabilirler” diye konuştu. Bunun bir çözüm olmayacağını, dolara olan talebin bu şekilde düşmeyeceğini kaydeden Ünver, “Ankara'da da cuma günü ve bugün kuyruklar hiç eksilmedi. Cuma akşamı döviz büroları kapanana kadar kuyruklar hiç bitmedi. Kimi illerde bozdurmak için kuyruk olurken kimi kuyruklar ise almak içindi” ifadelerini kullandı.

'HEM DÖVİZ HEM MADEN'

Herhangi bir vergi artışının dövizle ticaret yapan ihracatçıları etkilemeyeceğini de anlatan Mustafa Ünver şunları söyledi: “İhracatçı ve ithalatçılar zaten bu vergiden muaf. Ama gelir vergisi adıyla kur farkından dolayı bir vergi alınabilir. Ama bu da bizlerin tahmini. Eğer yeni bir düzenleme gelirse bu hem altın, gümüş gibi tüm değerli madenleri hem de dolar, euro gibi tüm dövizleri kapsar. Yani Bulgar Levası da bile bundan etkilenir. Böyle bir karar değerli maden ve dövize yatırımı çok azaltır. Dolayısıyla döviz bürolarında işler oldukça düşer.”