Küresel piyasalarda ise dün ABD'de açıklanan veriler, iş gücü piyasasında "soğuma" belirtileri gösterdiği için risk iştahının arttığını gösteriyor. Yarın açıklanacak olan istihdam raporunun ise ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecekteki adımlarını şekillendirebileceği öngörülüyor. Fed'in geri kalan yıl boyunca daha fazla veriye dayalı bir politika izlemesi beklenirken, ABD'de açıklanan makroekonomik veriler piyasalardaki oynaklığı artırıyor.

TCMB'nin genel kurulu toplantıları 2019'dan önce olduğu gibi her yıl nisanda yapılacak TCMB'nin genel kurulu toplantıları 2019'dan önce olduğu gibi her yıl nisanda yapılacak

Ülkemizde ise dün açıklanan verilere göre, ADP özel sektör istihdamı eylül ayında 89 bin kişi artış gösterdi, bu rakam piyasa beklentilerinin altında kaldı. Ayrıca, yıllık ücretler yüzde 5,9 artış gösterirken, bu da üst üste 12'nci ayda yavaşlama olduğunu gösteriyor.

Avrupa Borsaları ve Ekonomik Veriler

Avrupa borsaları da karışık bir seyir izliyor. Enflasyon ve resesyon endişelerinin en yoğun yaşandığı Avrupa'da açıklanan ekonomik veriler de karmaşık sinyaller sunuyor. Üretici Fiyat Endeksi ağustosta aylık bazda yüzde 0,6 artarken, perakende satışlar beklentilerin altında yüzde 1,2 düşüş gösterdi.

Asya Piyasalarındaki Durum

ABD'de iş gücü piyasasına dair endişelerin artması Asya piyasalarına da yansıdı ve risk iştahı burada da yükseldi.

Yurt İçindeki Piyasalar

Yurt içinde ise Borsa İstanbul dün satıcılı bir seyir izleyerek BIST 100 endeksini yüzde 2,12 değer kaybıyla 8.333,14 puan seviyesinden tamamladı. Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı ise Türkiye ekonomisinin büyüme tahminini bu yıl için yüzde 2,6'dan yüzde 3,7'ye yükseltti.

Ayrıca, Hacı Ömer Sabancı Holding AŞ'nin Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımladığı açıklamaya göre, Sabancı Renewables ABD'de güneş enerjisi santrali ve enerji depolama tesisi yatırımından oluşan Oriana Solar LLC'nin yüzde 100 hissesini satın aldı.

Bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Almanya'da dış ticaret fazlası, ABD'de dış ticaret açığı ve haftalık işsizlik başvuruları takip edilecek. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.400 ve 8.500 seviyeleri direnç, 8.300 ve 8.200 puanlar ise destek olarak görünüyor.

Kaynak: AA