RÖPORTAJ: UMUT KARAKOYUN

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkan Adayı Doğan Kılıç, 'Başkan koltukta değil sahada' sloganıyla bir yıldır çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce de odanın yönetim kurulunda
görev yapan Doğan Kılıç, projelerini ve hedeflerini 9 Eylül Gazetesi'ne anlattı. Odaya kayıtlı 3 bin esnafın sorunlarını bildiğini ve o sorunların çözümü için çalışacakları belirten Kılıç, oldukça iddialı. Bu işi ekibi ile birlikte en iyi kendilerinin yapacağını savunan Kılıç, 7 gün 24 saat çalıştıklarını, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş'ın desteğiyle Konak Belediyesi Kent Konseyi bünyesinde Esnaf Meclisi kurulduğunu ve buranın başına da kendisinin getirildiğini söyledi. Kendisinin esnaf ile belediye arasında köprü görevi üstleneceğini kaydeden Doğan Kılıç, sorunları Başkan Pekdaş'a aktaracağını belirtti. İşte, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkan Adayı Doğan Kılıç'ın projeleri ve hedefleri...

Sorunları çözeceğiz

Aday olmaya neden ve nasıl karar verdiniz?
İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Yönetim Kurulu'nda 8 yıl görev yaptım. O görev süresi içerisinde odadaki eksiklikleri, sıkıntıları gördüm. Gördüğüm boşluklar nedeniyle istifa ettim. Esnafın sorunlarının gözardı edildiğine şahit oldum. Ben bu eksiklikleri gidermek, esnafın sorunlarını çözmek için aday oldum. Ben değil biz olacağız, her zaman esnafımızın yanında olacağız. Başkan seçilirsem, Esnaf Meclislerini İzmir'in 30 ilçesinde de belediyelerle işbirliği yaparak hayata geçireceğim. Yönetim Kurulu Üyelerimiz ile biz bu görevi daha iyi yaparız. İşin mutfağından geliyorum, her kademesinde çalıştım. Şimdi ise başkanlığa talibim. Kavga taraftarı değiliz, kurumlarla barışık çalışmalarımızı yürüteceğiz, sorunları çözeceğiz. Ortak akılla odayı yöneteceğiz. Esnafımızın hakkını daha iyi bir şekilde arayacağız.

Denetleme yapılmıyor

İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası'na kayıtlı olan esnafın yaşadığı sorunlar neler?
Yemek çekleri sorunu var. Yemek çeklerinin dünya genelinde komisyon bedeli yüzde 2 ya da yüzde 3. Ama Türkiye'de yüzde 7 komisyon, yüzde 8 KDV, yüzde 1,5 gelir vergisi. Kartların kaldırılmasını istemiyoruz ancak esnafın sırtındaki yüzde 18 vergi yükü ağır. Komisyon bedeli yüzdeli 2'ye insin. Ne dediysek sesimizi duyuramadık. Kayıt dışı ile mücadele yetersiz. Denetleme yapılmıyor. Merkezdeki esnafın sorunlarını bilen yok. Bu odanın esnafı sahipsiz kaldı. Odada, sorun geldiğinde kaçan bir yönetim var. Biz herkesi kayıt altına alacağız. Çankaya'da bir lokantanın önünden geçtim. Yemek fiyat listesinde 3 liraya çorba, 6 liraya tas kebap yazıyor. Böyle bir şey var mı? Etin kilosu 40 lira. Bu memlekette su, ekmek 1 lira. 3 liraya çorbayı nasıl veriyorlar? Ne veriyorlar merak ediyorum. Bu dediğim yer, Lokantacılar Odası Başkanı Aykut Yenice'nin tam karşısında. Çıkıp da 'sen ne satıyorsun kardeşim' diyemiyor. Kayıt dışı esnaf bizim sektörün başının belası.

Yemek çekleri ile ilgili İstanbul'da bir etkinlik yapılacak. Detayları nedir ve siz bu etkinliğe katılacak mısınız?
Doğan Kılıç: İstanbul'da bulunan Tüm Restoranlar ve Tedarikçiler Derneği (Tures), 27 Aralık'ta bu kartları kullanmayacak. Ben de bu eyleme destek vereceğim ama eylemin İzmir'de yapılmasınım isterdim. Biz esnafız ve hakkımızı arıyoruz. Amacımız insanları sokağa dökerek kavga etme değil. Sadece sesimizi bir yerlere duyurmak istiyoruz. Yemek çeklerindeki para bizim sektörde değilde büyük hipermarketlerde ve alışveril merkezlerinde kullanılmasını istemiyoruz. Bu para, lokantacıların sektöründe dönmeli.

İçkili mekanların da bir çok sorunu var. Nedir Bu sorunlar ve sorunları aşmak için bir öneriniz var mı?
İçkili mekanlarda saatler sorun, yazılan cezalar var, sigara yasağı, kons cezaları var. Bu cezalar sürekli katlanarak yazılıyor. Esnaf, devasa bir borç yığını içinde. Yetkili birimlerle görüşerek, bu cezanın belli bir oranda tutulması sağlanmalı. Bin liraysa bin lira 5 bin liraysa 5 bin lira. Bu katlanarak yazılmamalı. 1 trilyon borcu olan esnaf var. Ülkemizde esnafa vergi affı çıkıyor. Bu içkili mekanlar da bizim esnafımızın ekmek kapısı. Torba yasaya lokantacısı, kebapçısı, kafeterya esnafı giriyorsa bu torbanın içerisine birilerinin içkili mekan çalıştıran esnafı da tutup atması gerekiyor. Esnaf eleman çalıştırıyor, devlete 22 kalem vergi ödüyor. Küçük esnaf deyip bizi kimse kenara atamaz.

Eleman ihtiyacı var

Sektörün diğer sorunları neler?
Mesleğimize eleman yetiştiremiyoruz. Usta, garson, servis elemanları yok. Biz göreve gelirsek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası'nda İŞKUR ile ortaklaşa iş garantisi de vererek elemanlar yetiştireceğiz. Bir diğer çözüm bekleyen konu ise kefalet kooperatifleri. Başkan seçildiğimde bu kooperatifi kurarak, esnafın ihtiyacı olan nakit parayı kendilerinin rahatlıkla bulmasını sağlayacağız. Bunu odaya 1 lira maliyet çıkarmadan kendi paramızla kuracağız. 8 yıl boyunca oda yönetiminde çalıştım. 64 bin lira para aldım. O para 74 bin lira olarak bankada duruyor. Kongre salonuna o parayı getireceğim ve projeler için kullanacağım.

Taze kan katacağız

Vaatlerinizi sıraladınız, projeler için kaynak nasıl yaratılacak?
Biz güçlüyüz, Lokantacılar Odası'na taze kan katacağız. Mevcut yönetimin, seçilirken 23 kalem vaadi vardı. Ama hiç birini yerine getirmedi. Biz yapacağımız şeyi söyleriz, hizmet için geliyoruz. Para için gelmiyoruz. Aykut Yenice, benim de görev yaptığım 8 yılda aldığı maaşı odaya bağışlasın. Para için görev yapsam maaşımı alırdım. Mevcut yönetim, benim aldığım para için 'Odadan alacaklarını aldı' diyor. Hakkımız olan şeyi aldık. Ben o parayla esnaf kefalet kooperatifini kuracağım. Odanın işlerinde kullanmak için araç alacağım.

Üyeleri dolaşırken size en çok aktarılan sorunları paylaşır mısınız?
Geçenlerde bir lokantacı arkadaşımıza gittim. Bana 'Ben, garson, bulaşıkçı müşteri bekliyoruz. İş yok ama karşıdaki tekel büfesine git bak. Büfenin arkasında restoran var. Adam tekel ruhsatı ile bu işi yapıyor. Ben bunlarla nasıl rekabet edeceğim” dedi. Bizim esnafımızın işini kesenler, bakkallar ve tekel bayiler. Dükkanların arkalarında meyhane açıyorlar. Bununla ilgilenen hiç bir kamu kurumu yok, oda yok. Odanın, belediyelere, emniyete gidip bu kişilerle ilgili yasal işlemleri başlatması gerekiyor. Neden seçiliyor bu insanlar?

İcraya vermek yok

Aidatlarını ödemeyen üyelerin yaşadığı sıkıntılardan biri de icraya verilmeleri. Siz göreve gelirseniz, bu konuda nasıl bir yol izleyeceksiniz?
Odanın 3 bin aktif aktif üyesi, bir de avukatları var. Bizim dönemimizde 2 avukat olacak. Avukatlar, üyelerden danışma ücretleri almayacak. Mesleki sorun yaşayan üyelerin yanında olacaklar. Hiçbir aktif üyeyi, aidatlarını ödemedikleri gerekçesiyle icraya vermeyeceğiz. Ayrıca her yıl Lokantacılar Odası tarafından belirlenen yemek fiyat tarifesi, 12 yıldır çıkmıyor. Esnafın seçtiği odanın, yaşanan sorunlardan haberi yok, çıkan yasalardan haberi yok... Sadece çıksınlar aidat ve maaş alsınlar. On dönüm bostan yan gel yat Osman dönemi bitti. O devir kapanacak. Bir geldiğimizde fiyat tarifesi her yıl çıkacak ve kendimiz üyenin ayağına götürerek bunu teslim edeceğiz. Ben değil biz olacağız, bizim yönetimimiz olacak.

Adaylıktan çekilmedim

Doğan Kılıç, kendisi için adaylıktan çekildiğine dair söylemlerin olduğunu ve birilerinin bunu bilinçli şekilde yaptıklarını belirterek, adaylıktan çekilmediğini söyledi. Kılıç; “Ben çekilmedim, yönetimim ile birlikte bu göreve talibim. Korku dağları bekliyor. 7/24 çalışıyorum, eve almayacaklar beni. Uykuya hasret kaldık” dedi.

Seçim tarihini saklıyorlar

Oda yönetiminin, seçim tarihini sakladığını ileri süren Doğan Kılıç, şunları söyledi: “Mevcut yönetim, 14 Ocak 2018'de seçim yapılacağına dair karar almış. Konak'taki Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi'ni tutmuşlar ama bizden saklıyorlar. Ve seçimleri Mart ayının sonlarında yapacaklarını söylüyorlar. Neyi saklıyorsunuz? Neden korkuyorsunuz? Karşınızda iki aday var, o adaylar odanın kayıtlı üyeleri. Çıkıp, 'Arkadaşlar seçimi şu tarihte yapacağız' demelisin. Biz bunu bugün öğrenmesek, yarın seçim kurulundan, bakanlıktan öğreneceğiz. Hiçbir yerden öğrenemezsek üyelere mesaj atacaksın, oradan öğreneceğiz.

Başkan adayı kırgın

Odanın mesaj hattından, kendisinin ve kendisine destek verenlerin çıkarıldığını ileri süren Doğan Kılıç; “Bizi, mesaj hattından çıkarmışlar. Bizden aidat alıyorlar ama bize dair çıkan yasalardan haberimiz olmuyor. Ne kadar ayıp. Ben oda başkanı olduğumda, en başa Aykut Yenice'yi yazacağım. Diyeceğim ki 'Başkan şu eylemi yapıyoruz, şu kanun çıktı'. Bilgisi olsun diye söyleyeceğim” ifadelerini kullandı.

Projelerden bazıları

Doğan Kılıç'ın seçilmesi halinde hayata geçirmeyi planladığı projeleri ise şöyle özetliyor: Daha güçlü bir kadro oluşturularak, sorun çözen bir idarecilik yapılacak. Yerel yönetimlerle barışık, sürekli irtibat halinde ve siyaseti odamıza malzeme yapmadan, etik ve ahlaki hizmet eden bir oda yönetimini anlayışını hakim kılacağız. Güncel olan her türlü kanun, genelge ve uygulamalardan esnafımız ayrım gözetilmeksizin haberdar edilecek.