İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi Levent Bendeş, yeni çıkan imar barışı, kaçak yapılaşma ve olası bir depreme karşı binaların yapıları hakkında 9 Eylül Gazetesi'ne konuştu.

Burak-yildizBendeş, “Biz bütün binaların kime ait olduğu fark etmeden mühendislik hizmeti almasını istiyoruz. Sağlıklı binalarda oturursak, deprem olduğunda can ve mal kaybı düşük seviyelerde seyreder. Ben yıllar öncesinde Japonya'da deprem olurken yüksek katlardaki bir vatandaşın kitaplığı tuttuğunu görüp şaşırmıştım. Bizde ise insanlar panikten ikinci kattan atlıyorlar. Büyük depremler görüp ciddi kayıplar yaşasak bile bundan ders çıkarıp işimizi ciddiye almıyoruz” dedi. Binaların inşaat mühendisleriyle yapılması gerektiğini belirten Bendeş, şöyle devam etti: “Her inşaat mühendisi de aynı hizmeti veremeyebiliyor. Bilgisi, deneyimi ve mesleki birikimi yetersiz olan inşaat mühendisleri de sağlıksız binaların oluşmasına yol açabilir. Bu sorunu, genellikle üniversiteden yeni mezun olmuş ve yeteri kadar mesleki pratikten geçmemiş olan mühendislerde yaşıyoruz. Yasal olarak her mühendis, üniversiteden mezun olduktan sonra herhangi bir şart veya deneyim aranmadan bütün projelere imza atabiliyor. Kişiler, nasıl ki sağlığı için en iyi doktoru seçebiliyorsa, aynı şekilde en sağlıklı binayı oluşturmak için de en iyi mühendisi seçmelidir.”

Bendeş, zayıf temelli ve ucuz malzemeli kaçak binaların önüne geçilebileceğine dikkat çekerek “Beton firmalarının ruhsatsız ve kaçak yapılarda kullanılacak evler için beton satışını engellemeyle bunun önüne geçilebilir. Beton firmalarının beton satacağı kişilerden resmi bir evrak isteme zorunluluğunu sağlayacak bir KHK ile kalitesiz ve yasa dışı yapılar engellenebilir” diye konuştu.