Haber / Murat ERVİN

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un İzmir ziyaretinde turizmin çeşitlendirilmesi için tarihi batıkların ve deniz altı ören yerlerinin dalış rotası olarak belirleneceğini söyleyemesi bu alanda önemli dalış noktalara sahip İzmir'de sevinç yarattı. Dünya genelinde 25 milyon kişinin dalış turizmiyle ilgilendiğni ve Avrupa Birliği ülkelerinde 4 milyona yakın sertifikalı dalgıç bulunduğunu söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Danışma Kurulu Başkanı Abdülaziz Ediz, dalış turizminin tıpkı golf turizmi gibi üst gelir grubuna hitap ettiğinin altını çizdi. Dünya genelindeki 25 milyon dalış turistinin yüzde 1'inin gelmesi halinde bile yaklaşık 250 milyon dolarlık bir katkı sağlayacağını vurguladı. Bu rakama konaklama, yeme – içme, ulaşım gibi harcamaların dahil olmadığına dikkat çeken Ediz, bunlarla birlikte  rakamın 500 milyon doları (5 milyar TL) bulacağını aktardı. 

'PAHA BİÇİLEMEZ'

İzmir'in agro turizm, sörf turizmi, gastronomi ve sağlık turizmi gibi alanlarda başarılı olduğunu anlatan Ediz, “Karaburun aksı, Çeşme, Urla gibi alanlarda tarihi deniz altı değerlerimiz var. Çanakkale Boğazı'ndan Akdeniz'e kadar yüzlerce hatta binlerce batık gemi ve benzerleri var” diye konuştu. Karadaki tarihi alanlar kadar denizlerin altında da savaşların kalıntıları olduğunu kaydeden Ediz, “Örneğin Çeşme'de Osmanlı-Rus savaşından kalan gemilerin kalıntıları ve askerlerin üniformaları çıkarılarak Çeşme'de sergileniyor. Urla'da belirli dönemlerde kullanılmış 3 farklı liman var ve bu limanlar şu anda denizin altındı. Yine körfezin içinde oldukça fazla sayıda paha biçilemez gemi kalıntısı bulunuyor” ifadelerini kullandı.

'İLK SIRADA OLMALI'

İzmir'in dalış turizminde önemli bir konumda olduğunu ve mutlaka hazırlanan rotada yer alacağına inandığını vurgulayan Ediz, “İzmir'in gerek tarihi geçmişi, arkeolojik ve liman kalıntıları son derece önemli. Hatta İzmirliler bu projeye sahip çıkarsa, rotada İzmir'in ilk sırada yer alması lazım. Oluşturulacak rotada kaç metreye dalınacağı, hangi derinlikte nelerin olduğunu tıpkı karada oludğu gibi rehber onlara anlatacak. Ayrıca karada da vurgunlara karşı acil müdahale edilebilecek merkezler olmak zorunda” dedi. 

40'A YAKIN BATIK

Mualla Erkurt (360 Derece Tarih Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi): Yakın dönemine ait 40'a yakın batık İzmir Körfezi'nde mevcut. Daha eski dönemlere ait Antik batık ise daha çok dış körfezde yer alıyor. Ayrıca daha önce karada olup şimdi denizin içinde kalan Seferihisar'da Teos, Ildırı da Erythrai var. Urla İskele'de de Limantepe kazıları yapılıyor. Bu alanlarda iyi bir denetim sağlanırsa, kimin rehberliğinde hangi şartlarda dalınacağı iyi belirlenirse 40 turizme kazandırılabilir. Fakat bunu yaparken de son derece dikkatli hareket edip, iyi korumalıyız.  

NE DEMİŞTİ?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy İzmir ziyaretinde Türkiye Batık Envanteri Projesi yürüttüklerini söyleyerek 2022 yılı itibariyle yeni dalış rotalarını açıklayacakları vurguladı. Ersoy, “Su altında da ören yerlerimizin olması bizim için bir öncelik haline geldi. Batıklardan bazılarını da dalış turizmine açacağız” ifadelerini kullanmıştı.

İZMİR'DEKİ BAZI BATIKLAR

1- Monitor 30 İngiliz savaş gemisi

2- Fransız hastane gemisi

3- Casabianca mayın gemisi

4- Bouboulina Yunan ticaret gemisi

5- İngiliz savaş uçağı

6- Uzunada kuzey batığı

7- Stella Maris ve Leon Coronato gemileri

8- Leventler Limanı açığında 2 batık

9- Beyrut ve Kınalıada gemileri

10- İnebolu Vapuru