Haber/ Didar DEMİRCİ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, gündemde olan Çeşme turizm projesine ilişkin, İzmir Mimarlık Merkezi’nde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda, Çeşme Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi Projesi hakkında bu zamana kadar yapılan görüşmelerdeki elde ettikleri sonucu paylaşan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu adına Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı İlker Kahraman, “Doğaya zarar veren ve kamu yararı bulunmayan kentleşme uygulamalarından vazgeçilmelidir” dedi.

Bilimsel gerçekler

TMMOB Yasası’nın değiştirilmeye çalışıldığını dile getiren Kahraman, “Politikacıların kendi isteklerini, toplumun isteğiymiş gibi göstermeye çalışmaları 'normal' görünebilir. Ancak, bilimsel gerçeklerin, toplumsal ve vicdani sorumlulukların, popülist siyaset adına görmezden gelinmesi TMMOB'nin geleneğinde yer almamaktadır. Bu bakış açımız nedeniyle hedefe alınan meslek odaları olarak, söz konusu projeye ilişkin değerlendirme ve görüşlerimiz; bilimsel gerçekler, yasal mevzuat ve kamu yararı gözetilerek değerlendirilmiştir” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bölgede yaptığı toplantılardaki sunumu eleştiren Kahraman, “Bölgeye ilişkin yürürlükteki plan kararları, yapılmış planlama çalışmaları, bölgeye ilişkin yazılmış bilimsel kaynaklarının incelenmesi ve değerlendirilmesi ile oluşturulması gerekmektedir. Toplantılarda tarafımızca yapılan eleştirilere karşın hiçbir değişiklik yapılmadan sürekli aynı beyanın tekrarlanmasının TMMOB bileşenlerince kabul edilmesi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

Çevreye zarar verecek

Yarımadanın yaklaşık yüzde 55’ini kapsayacak olan Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nde bulunan ormanlık alanların içerisinde nadir endemik türler barındırdığını, kendine has yaban hayatının ve habitatlarının olduğunu, bu bölgenin uluslararası öneme haiz doğal ve bakir bir alan olarak korunması gerektiğini dile getiren Kahraman, “Bu alanlarda turizm ve benzeri amaçlı tesislerin yapılmasına izin verilmesi, bölgenin büyük çapta zarar görmesini kaçınılmaz hale getirecek olup, taraf olduğumuz Biyolojik Çeşitlilik Yasası’na ve anayasaya aykırı bir uygulama olacaktır” dedi. Ayrıca, yapılan açıklamada Alaçatı Önemli Doğa Alanı sınırları içinde kalan bu alanın, hassaslık ve benzersizlik kriteri ile uluslararası öneme sahip olduğu vurgulandı.

Sonuçlardan endişeliyiz

İlker Kahraman, “Turizm dışında bir kalkınma stratejisi sunamayan, tarımsal destekleri her geçen yıl azaltan, tarımı ve sanayiyi dışarıya bağımlı kılan yaklaşımların İzmir halkının geleceğini tehlikeye atacağı tartışmasız bir gerçektir. İzmir’de de ülke genelinde olduğu gibi çözüme kavuşturulması gereken çok sayıda sorun bulunmakta iken, kamu kaynakları bu tür projeler yerine var olan bu yaşamsal sorunları çözmek amacıyla, doğa ve toplumdan yana kullanılmalıdır” dedi.