Ekim ayındaki seçimlerin ardından Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın (EBSO) ilk meclisi İzQ Girişimcilik Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de katılarak Şubat ayında düzenlenecek İzmir İktisat Kongresi’ne yönelik açıklamalarda bulundu. İlk meclis toplantısına katılarak üyelere seslenen Tunç Soyer, 2023 yılının Şubat ayında İzmir’de İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ni gerçekleştireceklerini belirtti. Bir asır önce İzmir İktisat Kongresi’nde henüz Cumhuriyet kurulmamışken alınan kararlarla, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli iktisadi stratejisinin belirlediğini aktaran Soyer, “Bu kongre Birinci Dünya Savaşı’nın yıkıntıları arasında kendisine çıkış yolu arayan birçok yeni devlete de ilham verdi. Bugün ise çok daha karmaşık, deyim yerindeyse çoklu krizlerin yarattığı risklerle dolu bir dünyada yaşıyoruz. Bunların başında birbirine düğümlenmiş üç konu; ekoloji, ekonomi ve demokrasiyle ilgili krizler yer alıyor” dedi.

‘GENÇLER UMUTSUZ’
Türkiye’de yaşanan demokrasi krizinin yurttaşların hak ve özgürlüklerinin temel güvencesi olan anayasal hukuk düzeninin hiçe saydığını belirten Soyer, “Otokratik eğilimlerin birçok farklı coğrafyada güçlendiğini görüyoruz. Tüm bunlar özellikle genç kuşak üzerinde derin bir tahribat bırakıyor. Türkiye’nin gençlerin yüzde 70’i umutsuz ve dahası hayalsiz. İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’ne yüz yıl sonra yine İzmir’de ev sahipliği yapmamızın nedeni tam da bu konular. Biz bu kongreyi düzenleyerek yüz yıllık bir Cumhuriyet mirasına sahip çıkıyor ve aynı zamanda Türkiye’nin geleceğini inşa etmek için sivil bir hareket başlatıyoruz” diye konuştu. 

‘ORTAK AKIL HAREKETİ OLACAK’
Kongrenin ikinci safhasında Türkiye’nin kılcallarında yaşamın içinden gelen deneyimleri, uzman ve akademisyenlerin kavramsal bilgi ve tecrübeleriyle buluşturmak istediklerini aktaran Soyer, “Özetle, ortak akılla hareket edip Türkiye için sivil, katılımcı ve şeffaf bir yöntemle bütüncül ve bilimsel bir iktisadi yol haritası hazırlama gayreti içindeyiz. Son aşamada ise Şubat 2023’te ana kongre gerçekleşecek. Hazırlık sürecinde elde edilen tüm çıktıları belirli bir program çerçevesinde kongre delegelerinin tartışmasına sunacağız. Tüm bildirgelerde Türkiye için yeni iktisadi kararlar tanımlamaya gayret ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

‘ARTIK SÜRDÜRÜLEMEZ’
Vahşi büyümenin yerelde ve küresel ölçekte sürdürülemez olduğunun altını çizen Tunç Soyer, “Artık bu iktisat anlayışının sonuna gelinmiştir. Ticaret ve sanayi, saldırgan sermaye modeli yerine çalışanların, ticari tarafların, toplumun ve nihayet doğanın da mutluluğunu esas alan duyarlı bir anlayışa evrilmek zorundadır. EBSO yönetimi ve uzmanlarına şu ana kadar kongre sürecine verdiği değerli katkılar için çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin geleceğini İzmir’den inşa etme gayretimizi hep birlikte daha da büyütmeyi diliyorum” dedi.



‘İZMİR İÇİN UTANÇTIR’
Göztepe ve Altay karşılaşmasında yaşanan olaylarla ilgili açıklamada bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası Başkanı Ender Yorgancılar, “Bu olay İzmir için utançtır. Göztepe tribününe atılan havai fişeğin bulunduğu yer, kadınlara ve çocuklara ayrılmış bir alan. Bu saldırı kadın ve çocuklara yapılmıştır. Dünkü maçta olan olayların hiçbir izahı yoktur. Havai fişek de öldürmeye teşebbüstür. Bu ülkenin hoşgörüsü nerede? Hani birbirimize hoşgörülü ve saygılıydık. Artık sabır diye bir şey kalmadı. Dün akşam o olayları gördükten sonra yaşananlar ve sokağa yansıyanları izleyince morallerimiz iyice bozuldu. İnşallah son olur ama en ağır cezayı bile verseniz ki bence verilmeli, ama alacakları ceza bir daha bir başkasının bunu yapmaya cesaret edemeyeceği bir ceza almalı” ifadelerini kullandı.