Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi, petrokimya devi PETKİM'de, 1 Eylül'de başlayacak planlı 'bakım duruşu' sırasında tesisin kendi işçileri yerine taşeron ve emekli personelin bakım işinde çalıştırılmasına izin vermeyeceklerini açıkladı. Bu konuda görüşmelerin sürdüğü belirtilirken, sonuç alana kadar eylemliliğin devam edeceği bildirildi.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (Türk-İş) bağlı Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi örgütlü olduğu PETKİM'de 1 Eylül'de başlayacak olan 'bakım duruşu' öncesinde bir basın açıklaması yaptı. PETKİM B Kapısı önünde vardiyaya gelen işçilere seslenen Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, tesisteki bakım duruşunda dışarıdan alınacak taşeron ve emekli personel çalıştırılmasını istemediklerini söyledi. PETKİM'in bakım duruşunda öncelikle kendi işçilerini çalıştırması gerektiğini belirten Oktay, "PETKİM genelinde lokal olarak yaşadığımız sıkıntılar var. Bunlarla ilgili görüşmeler devam ediyor. Çözemediğimiz sorunlardan birisi planlı duruş dönemiyle ilgili. Biz bu süreçte her şeyden daha çok iş sağlığı ve iş güvenliği kurallarına dikkat ederiz. Tüm PETKİM çalışanları olarak geçirdiğimiz bakım duruşlarında üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Burası petro-kimya tesisi ve biz bu tesisin işçileri olarak bu sürecin ne anlama geldiğini, hangi koşullarda yapıldığını en iyi bilenleriz. 1 Eylül'de başlayacak olan planlı bakım duruşunda tüm birimlerde çalışan arkadaşlarımızın maksimum sayıda değerlendirilmesi gerekiyor. 30 yıldır bu böyle olmuştur. Yine böyle olmasını istiyoruz. Bu işin çalışanları bizlersek bakım planları bizim üzerimizden yapılmalı. İşverene bunu ilettik. Şimdi PETKİM işvereni bu süreci dışarıdan personel alarak çözmek istiyor. Bizim yeterli olmadığımız yerde yan sanayiden destek alabilirsiniz ancak bizler bu sürecin önceliğinde yer almadan farklı bir yöntem izlenmesine izin vermeyeceğiz" dedi.


"EMEKLİ İŞÇİLER TEKRAR İŞE ÇAĞIRILMASIN"


PETKİM emeklisi işçilerin tekrar işe çağrılmasını kabul etmediklerini de belirten Oktay, "Bakım duruşu sürecinde emekli arkadaşlarımızın gelip burada çalışmasını istemiyoruz. Şirket yetkililerine talebimizi ilettik. Emekli olan arkadaşlarımız istirahatlerini yapsınlar. Bizim işimizi yapmaya buraya gelmesinler. Şirketin emekli işçileri bakım duruşu için tekrar çalışmaya çağırması, 'Mevcut personele güvenmiyorum' demektir. Burada sadece bizden emekli olmadılar, sizlerden de emekli olanlar oldu. O zaman, 'Biz de yeni yönetimi beğenmiyoruz eski yönetimden geri gelmesini istediklerimiz var' diyelim. PETKİM bir kabuk değiştirdi. Tecrübeli arkadaşlarımız gitti yeni arkadaşlarımız geldi. Yeni gelen arkadaşlarımız öyle düzenli çalıştı ki hiç kimse giden arkadaşlarımızın eksikliğini hissettirmedi" diye konuştu.

Sendika olarak emekli personeli istemediklerini, taşerona öncelik verilmesini kabul etmeyeceklerini bir kez daha vurgulayan Oktay, çözümü için sendika olarak görüşmeleri sürdürdüklerini, sonuç alana kadar da eylemliliklerinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti. DHA