ÖZEL/Murat ERVİN  - UNESCO Kalıcı Dünya Mirası listesine girmek için geçtiğimiz hafta Kemeraltı Çarşısı'yla yarışan İznik, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından UNESCO'ya bildirilecek kent olarak seçildi. İş dünyasının yanı sıra kentteki dernek, oda ve siyasilerin de destek verdiği yarışı kaybeden İzmir'de ümitler sona ermedi. AKP İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli'nin Ankara ziyaretinde AKP İzmir Milletvekili Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “İzmir'e şöyle bir baktığınızda, kentin gelişmesine ve İzmirlinin yararına olacak projeleri AKP hükümetlerinin yaptığını rahatlıkla görebilirsiniz. Ziyaretlerimizin ana gündem maddesi, 'İzmir'e daha fazla ne yapabiliriz, daha çok nasıl yatırım yaparız' oldu. İzmir için gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullanması ümitleri artırdı. 

'MÜJDE BEKLİYORUZ'

UNESCO'ya sadece 1 değil 2 kentin de isminin verilebileceğini açıklayan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, bunun örneklerinin olduğunu, Ekim'in ikinci haftası gelecek Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'la görüşmeyi arzuladıklarını vurguladı. Sonuç ne olursa olsun İzmir'in aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğini söyleyen Girgin, bugünden çalışmalara başladıklarını fakat Bakan Ersoy'dan bir müjde gelebileceği ümidini de taşıdığını aktardı.

'ŞUBAT SONUNA KADAR'

AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya ile de biraraya geldiklerini açıklayan Girgin, Türkiye isterse Şubat ayı sonuna kadar İzmir dosyasını UNESCO'ya gönderebileceğini, kendisinin de bu konuda umudunu koruduğunu söyledi. Girgin, “Ekim ayında Kültür ve Turizm Bakanımız İzmir'e geldiğinde İzmir'deki kanaat önderleriyle ve kentin önde gelen isimleriyle atabileceğimiz her adımı atıp dosyamızı bir kez daha sayın Ersoy'a iletmek istiyoruz. Çünkü yapılabilecek her şeyi sonradan pişman olmamak adına yapmalıyız diye konuştu. 

'ÖZGENER DE KATILIRSA' 

Seneye bir kez daha İzmir'in başvurabileceğini vurgulayan Girgin, Haziran ayındaki seçimler nedeniyle bu yılki heyecanın bir daha yakalanamama endişesi taşıdığını belirtti. AKP İzmir Milletvekili Atilla Kaya ile İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener'in de bu konuda kendilerine destek olacağını sözlerine ekleyen Girgin, yapılacak böyle bir toplantıya Özgener'in de katılmasının bu birlikteliğe çok yakışacağını da ifade etti. Girgin, “İzmir bir amaç için motivasyonu yakaladı ve bu birlikteliğin sürmesini istiyoruz. Sayın Bakan'ın kentimizdeki bu birlikteliği görüp UNESCO müjdesi vereceğine inanıyorum” dedi. 

'TALEPTE BULUNACAĞIZ'

Mehmet Ali Kasalı (İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu (İEKKK) Başkanı): Sürecin tamamlanıp tamamlanmadığını araştırıyoruz. Eğer prosedür olarak hala süremiz var mı diye bakacağız fakat bu konular gerek Başkanlar Kurulu'nda gerekse geçtiğimiz gün yaptığımız İEKKK toplantısında ele alınıp konuşuldu. UNESCO ile bu yıl olur veya olmaz; seneye bile kalsa şimdiden lobi yapma görevi bizlere verildi. Eğer 2. dosya gönderilme imkanı hala devam ediyorsa biz de Kültür ve Turizm Bakanımızdan talepte bulunacağız. Bu sene olmasını çok arzu ederiz ama olmazsa da önümüzdeki sene bunu başaracağımıza; bu birlikteliği bırakmamamız gerektiğini düşünüyoruz. İş dünyasının siyasi bir tarafı olamaz.  

ÇEŞME'Yİ ANLATACAK

Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi projesinde gelinen son aşamayı da anlatacak olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un bu konudaki kararlığı da bir kez daha kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.