Maliye Bakanı Ağbal, sonraki döneme devreden KDV'nin iade edilemezliği kuralını kaldıracaklarını duyurdu. Naci Ağbal, yeni düzenlemenin torba yasa ile değil müstakil bir KDV kanun tasarısı olarak süratle Meclise getirileceğini ifade etti.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, sonraki dönemlere devreden KDV iadelerinin işletmelerin üzerinde büyük bir yük oluşturduğunu belirterek, "Sonraki döneme devreden KDV'nin iade edilemezliği kuralını kaldırıyoruz." dedi.
Ağbal yaptığı açıklamada, sanayi ve ticaret odalarının KDV iadeleri konusunda şikayetlerde bulunduklarını söyledi.
Bunun üzerine KDV Kanunu'nda değişiklik yapılmasını gündemlerinin ilk maddesi olarak belirlediklerini anlatan Ağbal, konuyla ilgili bütün sivil toplum kuruluşlarından görüş aldıklarını bildirdi.
Ağbal, herkesin ortak beklentisinin KDV iadelerinin yapılması olduğuna işaret ederek, "Mevcut KDV Kanunumuzda bir düzenleme var, 'Sonraki döneme devredilen KDV iade edilmez' diye çok keskin bir düzenleme. Siz bir işletme olarak yatırım yapıyorsunuz, makine-ekipman alıyorsunuz, inşaat harcaması yapıyorsunuz, kanun size diyor ki 'Kusura bakma kardeşim, sen bu KDV'yi ödedin ama ancak bunu önümüzdeki yıllarda satışlarından topladığın KDV ile telafi edebilirsin.' Bu nedenle işletmelerimiz üzerinde uzun yıllara yayılmış KDV yükleri var." diye konuştu.
Özel sektörün KDV iadeleri konusunda devletten ciddi bir alacağı bulunduğunun altını çizen Ağbal, sistem değiştirilmediği takdirde söz konusu alacağın daha da büyüyeceğine dikkati çekti.

"1-2 ay içinde yasalaştırmak istiyoruz"


Kanun yürürlüğe girdikten sonra oluşacak yüklerin Maliye Bakanlığı tarafından iade edilmesine başlanacağını anlatan Ağbal, düzenlemeyle işletmelerin bilançolarında oluşan bir yükün ortadan kalkacağının altını çizdi.
Ağbal, geçmişte biriken KDV'lere ilişkin nasıl bir yol izleneceğine ilişkin de bilgi vererek, geri ödemenin zamana yayılarak gerçekleştirilebileceğini söyledi.
Ayrıca gelir ve kurumlar gibi kazanç vergilerinden indirim yapılabileceğine işaret eden Ağbal, doğrudan gider yazılmasının da önünün açılabileceğini bildirdi. Ağbal, "Bu yöntemlerden herhangi birisini veya birkaçını aynı anda uygulayarak mükelleflerin biriken KDV'sini zaman içinde eritelim diye bir düşüncemiz var. Gelen taleplerde, geleceği düzenlemeniz geçmişten daha önemli diyorlar." ifadesini kullandı.
Düzenleme konusunda uluslararası örgütlerden teknik destek de aldıklarını ifade eden Ağbal, Ekonomi Koordinasyon Kurulunda gelinen noktaya ilişkin sunum yaptıklarını dile getirdi.
Konuyu 1-2 hafta içinde ilk Bakanlar Kurulu toplantısı gündemine getirmeyi amaçladıklarını belirten Ağbal, "İnşallah orada da kabul edilirse bunu torba değil, müstakil bir KDV kanun tasarısı olarak süratle Meclise götürmek ve 1-2 ay içinde yasalaştırmak istiyoruz. Çalışmalarımız hemen hemen tamamlanmış düzeyde." dedi.
Ağbal, konuyu son defa daha sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelip konuşmak istediklerini anlattı.