Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, Bakan Kurum'un sektörün içinden geldiğini ve İzmir'in uzun süredir ihtiyaç duyup çözüm beklediği kentsel dönüşüm konusunda hızlı adımlar atacağına inandığını söyledi. Aslan “İzmir'de çözümlenemeyen bir kentsel dönüşüm problemi var. Bunun yanında arsa üretilememesi de ikinci bir sorun olarak karşımızda duruyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın başında sektörün ve şehrin sorunlarını bilen bir Bakanın olması hepimiz adına umut verici” diye konuştu.

"KALICI ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ"


İzmir’de Bakanlar Kurulu’nun onayladığı 47 bin sağlıksız binanın kentsel dönüşüm ve yenileme kapsamında olduğunu hatırlatan Aslan, “İzmir'in kentsel dönüşümde kalıcı çözümlere ihtiyacı var” dedi. Aslan, İzmir’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 918.16 hektar, Büyükşehir Belediyesi’nin 305.47 hektar olmak üzere toplam 1 milyon 222 bin 63 hektarlık alanın kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı olarak ilan edildiğini ancak Narlıdere Belediyesi dışında henüz somut bir adım atılmadığını hatırlatarak, bu problemin çözümünde işbirliğinin ve kararlılığın önemine vurgu yaptı.

“HIZLI EYLEM DÖNEMİ”


İzmir genelinde bina yaş ortalamasının 25 yılın üzerinde olduğuna işaret eden ve Sayıştay raporlarına göre kaçak yapılaşmanın yüzde 60-65 olduğunu, TUİK’in verilerine göre de 313 bin binanın kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Aslan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’un konut sektörünün mutfağından gelmesinin etkisiyle hızlı bir eylem döneminin başlayacağını belirtti.

“DESTEK BEKLİYORUZ”


Ege-Koop Genel Başkanı Aslan ayrıca lüks konut üretimi yanında dar ve sabit gelirlilere yönelik konut üretmek isteyenler için de orta ve uzun vadede planlı, alt yapılı ucuz arsa sağlanması için Bakanlıktan destek beklediklerini ifade etti. Aslan “Çarpık kentleşmenin önüne geçmek ve bu konutların yer aldığı bölgelerde modern, yaşanabilir, yeşil çevre dokusuyla örülü projeleri uygulamaya koymak için biz çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları yerinde yapılmalı, uzlaşmaya dayanmalı, kendini finanse etmeli, insan ve çevre odaklı olmalı, kent estetiği yaratmalı. Dar gelirliyi konut sahibi yapmak isteyen kurumlar için ucuz arza üretimi çok önemli. Bu sorunun çözümü, İzmir'in önünü açar” dedi.

"GÖÇ SORUNUNA ÇARE BULUNMALI"


Aslan; İzmir için en önemli problemlerden birinin de kontrolsüz göç olduğunu vurgulayarak bu probleme kalıcı bir çözüm üretebilmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde bir kurul oluşturulmasını önerdi. Körfez Geçiş Projesi'nin de yine İzmir için büyük bir önem taşıdığını anlan Aslan “Çevre ve Şehircilik Bakanımız bu sorunların çözümünde İzmir için yeni bir umut olarak görülmeli” diye konuştu.