TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, askeri alanların taşınmasıyla ortaya çıkacak alanların rant için değil, kent parkı, mesire, kültür ve spor alanı gibi kamusal kullanımlara dönüştürülmesini istedi

Burak-yildiz

Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir'deki askeri alanların taşınması sonucu boş kalacak olan alanların ranta açılmamasını istedi. Koordinasyon kurulu adına konuşan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “Kent merkezinde kalmış olan askeri alanların taşınması konusu 15 Temmuz darbe girişimi sonrası daha yakıcı bir şekilde gündeme getirilmiştir. Ne yazık ki, afet toplanma alanları dâhil kent içinde boş kalmış her parselde olduğu gibi, yeni rant kapıları olarak görülen askeri alanları ele geçirme yarışına kapılmış büyük inşaat firmaları ile ilgili her gün yeni bir dedikodu yayılmaktadır. Eğer kent içinde kalmış, yeni kent parkları olma potansiyeline sahip bu yeşil alanlara sahip çıkmaz isek, kaçınılmaz olarak bu dedikoduların vahim sonuçları ile karşı karşıya kalacağız” dedi.


YEŞİL ALANLAR ARTSIN


İzmir'de Doğanlar Askeri Alanı'nın gündeme getirilen ilk alan olması nedeniyle kent için hayati önem taşıdığını ve planlar aracılığıyla, emsal oluşturacak niteliğe kavuştuğunda İzmir’de tüm askeri alanlar için ciddi bir tehdit oluşturacağını söyleyen Alpaslan, “Bugüne kadar gelen çarpık yapılaşma ve imar aflarının da yardımıyla, Türkiye’nin hemen her kentinde, standartları karşılayacak yeterlilikte yeşil alan bulunmamaktadır. Türkiye’de dünya standartlarının oldukça gerisinde olan kişi başına düşen yeşil alan miktarını yükseltmek için elimizdeki son fırsat olan askeri alanlara sahip çıkmamız, her şeyden önce vatandaşlık görevimizdir. Mevcut yeşil dokuları iyileştirilerek, öncelikle, kent parklarına, mesire alanlarına, kültür ve spor alanlarına ve benzeri kamusal kullanımlara dönüştürülmesi önerilmektedir” diye konuştu.

tmmob


Kent parkları için geç değil


Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, “Anayasaya aykırı imar planı kararı ile orman statüsünde korunması gereken Doğanlar Askeri Alanı’nın, sahip olduğu ekolojik değer doğrultusunda yapılaşması yerine; kentlilerin yeşil alan ve spor alanları gibi donatı ihtiyaçlarını karşılayabilecek birçok kullanımı içine alan İzmir için bir ‘KENT PARKI’ kararı alınması için henüz geç kalınmış değildir. Kamuoyunun da desteği ile, askeri alanların yeşil alanlar olarak kullanılmasının talep edilmesi, kentlerimiz için hayati önem taşımaktadır” dedi.