Haber/ Murat ERVİN

Döviz kurunun hızla artması ve Euro'nun 11 liraya dayanması hastaları da olumsuz etkiledi. Yurt dışından getirttiğimiz ilaçların ödemesinde devlet 1 Euro'yu 4 lira 57 kuruş olarak hesapladığı için firmalar da Türkiye'ye ilaç vermek istemiyor. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan İzmir'de eczacıların da dövizdeki artış nedeniyle ilaç bulmakta sıkıntı çektiğini söyledi. Yerli olarak yapılan ilaçların ham maddesinin de yine yurt dışından getirildiğini belirten Sayılkan, “Sırf ilacın etken maddesi için değil, ambalajını yapmak için bile dışa bağımlıyız. Bu yıl okulların açılmasıyla grup salgını zaten arttı. Grip ilaçları, öksürük şurupları, boğaz ilaçları bile şu anda bulunamıyor. Firmalar da bu denli yüksek talep geleceğini öngörmediği için hazırlıksız yakalandılar. Ama satılanın yerine yenisi de konulamıyor” diye konuştu.

'BURUN SPREYİ BİLE'

Yerli grip ilaçlarının bile bulunmadığını anlatan Başkan Sayılkan, “Burun spreyi, çocuklar için öksürük şurupları, basit ağrı kesiciler, soğuk algınlığı ilaçları, ateş düşürücüleri hatta vitaminleri bile piyasada bulmak imkansıza yakın. Neredeyse istenen her 2 ilacın birine 'yok' demek zorunda kalıyoruz. 'Yoklar' listesini her gün güncelliyoruz” ifadelerini kullandı. En basit ilaçların bile depolarda bulunmadığının altını çizen Sayılkan, “Şu depoda ilaç yok ama şunda var bile diyemiyoruz çünkü hiç birinde bulunmuyor. Geçtiğimiz yılla kıyasladığımızda şu anda eczanelerde bir önceki yıla göre yüzde 15 civarında ilacımız hiç bulunmuyor. Bunlar da öyle çok özel, spesifik, ithal ilaçlar filan da değil. Çok basit ilaçlar bile artık yok” ifadelerini kullandı.

KARLI GÖRMÜYORLAR

İlaçlarla atlatılabilecek basit hastalıkların bile ilaç yokluğu nedeniyle tedavi edilememesinin ölümle sonuçlanabileceğinin altını çizen Sayılkan, “Türkiye'de ilaç fiyatları hesaplanırken Euro 4 lira 57 kuruş olarak alınıyor. Bu fiyat gelecek Şubat ayına kadar böyle kalacak ama Euro şimdiden 11 lira oldu. Öyle olunca yabancılar da Türkiye'ye ilaç vermektense daha fazla kar elde edecekleri ülkeleri tercih ediyor. Bu nedenle ilaçta kur kaynaklı sıkıntımız daha da artacak” dedi.

ÖDEME 1.5 YIL SONRA

İzmir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Ege Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikleri Derneği Başkan Vekili Ertan Yolcu ise artan döviz kuru nedeniyle, TL cinsinden fiyat verilen devlet ihalelerine medikal şirketlerin katılmaktan vazgeçtiğini söyledi. Sağlık Bakanlığı ve Devlet Malzeme Ofisi'nden 15 milyar lira civarında bir meblağın medikalcilere hala ödenmediğini söyleyen Yolcu, “Devletten 2020 yılı temmuz ayında almamız gereken TL cinsinden ödemeyi bile daha yeni alabildik. Ayrıca bu gecikmeler nedeniyle alacağımıza faiz de eklenmiyor. Ödenen parayla da malın yenisi almak imkansız” diye konuştu.

'O GÜNLERE AZ KALDI'

Medikal sektörünün alacaklarını tahsil edememesi nedeniyle firma sahiplerinin sadece kendi evini, aracını, işletmesini değil anne ve babasının bile evini, aracını ipotek gösterip banka kredi çektiğini anlatan Yolcu, “Cumhuriyet tarihinde belki de ilk defa işverenler olarak biz sahaya inip derdimizi anlatmaya çalıştık ama sesimizi duyuramadık. Tek isteğimiz faturasını kesip vergisini ödemiş olduğumuz malların parasını almak” ifadelerini kullandı. Her şeye karşın raflarında kalacak son ürünü bile vatandaşların sağlığı için kullanacaklarının altını çizen Yolcu, “Devlete mal satmayız demeyeceğiz ama mal üretemez, mal alamaz hale gelince de yapacak bir şey kalmayacak. Gidişata baktığımızda da bu noktaya gelmemize az kaldı” şeklinde konuştu.