Vatandaşın alım gücünün düşmesinin yanı sıra altın fiyatlarının yükselmesi, kuyumcuları zor durumda bıraktı. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel yılbaşı beklentileri de boşa çıkınca sektörde satışlar yüzde 80 oranında azaldığını dile getirdi.

Altın fiyatlarının yükselmesi ve vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte “sarıkız” olarak da anılan altın satışları durma noktasına geldi. Kemeraltı’nda 25 senedir kuyumcu dükkanı işleten Hüseyin Nas satışlarınında yüzde 80'e varan düşüş olduğunu kaydederken İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay Baransel de, yılbaşında sektörde hareketlilik yaşanacağı yönündeki beklentilerinin boşa çıktığını ifade etti. Şu an piyasada hareketlilik olmadığını belirten Baransel, “Yılbaşı beklentimiz vardı. Altın fiyatlarının yükselmesi, vatandaşın alım gücünün azalması ve altında kredi kartıyla taksit sayısının 4’ten fazla olmaması gibi nedenler sektörü etkiledi. Taksit sayısının düşük olmasından dolayı insanlar alışveriş yapamıyor. Satışlarımız çok kötü... Bir çeyrek altın fiyatı 260- 265 lira arasında değişiyor. Çeyrek altını geçtik, yarım gramlık altın bile satılmıyor artık. Vatandaş şu an yatırım yapacak durumda değil, cebinde para yok” dedi.

YARIM GRAM ALTIN BİLE ZOR


Altının önemli bir yatırım aracı olduğunu söyleyen Baransel, “Cepteki nakit para her zaman kullanılmaya hazır paradır. Ama altın öyle değil. Vatandaş bozdurmuyor, atıyor kenara. Ev alırken, araba alırken kullanıyor. Değer kaybetmeyen, aksine kazanan bir meta. Ama milletin alım gücü düştü. Bilezik takan yarım altına, yarım altın takan gram altına, gram altın takacak olan yarım gram altına yöneliyor şimdi” dedi. Düğün sonrası bir müşterisinin çeyrek diye getirdiği 150 altının yarısının gram altın çıktığını kaydederek, “Müşteri hayal kırıklığı yaşadı. O zannediyor ki çeyrek takılmış. Çok bir farkı da yok çeyrekten görüntü olarak. Bu da onların beklentilerine karşılık vermiyor” ifadelerini kullandı. Baransel sözlerini şöyle noktaladı: “Dünyada şu an altın yine en güvenilir liman. Nereye giderseniz gidin, aynı değerde alınır. O yüzden yatırımcıların altına yatırım yapmaları en mantıklısı.”

25 yıldır böylesini görmedim


Kemeraltı’nda 25 senedir kuyumcu dükkanı işleten Hüseyin Nas da Başkan Baransel ile aynı görüşte. Vatandaşın alım gücünün düştüğünü ve bu nedenle altın satışı yapamadıklarını ifade eden Nas, “Yarım gram altın 75 TL. Gram altından sonra yarım gram altınların piyasaya sunulmasına rağmen, yarım gramlık altınlara bile ilgi yok. Kredi kartı da olmasa hiç satamayacağız. 25 yıldır bu işi yapıyorum, satışımız bu kadar azalmamıştı. Her geçen yıl bir öncekini aratıyor. Bu sene satışlarda yüzde 80 düşme var” dedi. Bir önceki sene yüzde 70, ondan önceki sene de yüzde 60 düzeyinde düşüş yaşadıklarının altını çizen esnaf, her yıl daha kötüye gidildiğini kaydetti. Bu nedenle sektörde iş değişiklikleri yaşandığını dile getirerek, “Eski kuyumcular meslek değiştiriyor, müteahhitlik yapıyor. İstanbul Kapalı Çarşı’da dünya kadar kuyumcu işi bıraktı. Çünkü gelecek yok. Vatandaşın alım gücü bitince hiçbir şey kalmıyor” ifadelerini kullandı.