Aliağa-Çaltılıdere’deki arazinin satışı ile ilgili Aliağa Belediyesi Meclisi olağanüstü toplandı. Meclise ‘şüfa hakkı’ tartışması damga vururken satış kararı ile ilgili karar meclisten geçmedi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Aliağa Belediyesi, Çaltılıdere’de deniz kenarında bulunan 461 parseldeki arazinin kendilerine ait hissesini, aynı parseldeki küçük hissedara satmak istedi. Ancak AKP ve CHP'liler bu satışa karşı çıkarak, arazinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne satılmasını istedi. Büyükşehir Belediyesi, konuyu meclis gündeminde görüştükten sonra, araziye talip oldu. Büyükşehir, Aliağa Belediyesi'nden arazisini, üçüncü kişiye ait olan 13 bin metrekarelik hisseyi de aldıktan sonra, arazinin tamamının kendilerine satılmasını istedi. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, olağanüstü meclisi tek gündem maddesi ile topladı. Ancak, Serkan Acar, Büyükşehir'den gelen düzeltme önergesini gündeme almayarak, şüfa (ön alım) hakkını kullanmayacağını belirtti. Küçük hissedarın arazisini almadan bu arsayı Büyükşehir Belediyesi'ne satmak isteyen Acar'a karşı çıkan muhalefet, öneriyi reddetti. CHP'li meclis üyeleri, arsada bulunan küçük hissenin alınmaması halinde bu kişinin satışı yapılan alanı daha sonra Büyükşehir Belediyesi'nden alma hakkının doğacağını savunarak, 'tuzak' diye nitelendirdikleri değişikliğe onay vermedi. CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz; “Aliağa Belediyesi, alanı ihalesiz ve komik bir paraya küçük hissedara satmak istedi. Danışıklı dövüş bir satış yapmak istediler. Belediye, mertekaresini 25 liraya satmak isteyince biz de buna karşı çıktık” dedi.

ÖN ALIM HAKKI KULLANILMALI

CHP'li Özcan Durmaz, şöyle konuştu: “Aliağa Belediyesi ön alım hakkını kullanmazsa yarın Büyükşehir Belediyesi burayı satın aldığında, küçük hisse sahibi eski hissedar olduğu için belediyeden burayı satın alma hakkı doğacak. Küçük hissedar aynı şartlarla bunu belediyeden satın alacak. Bir kamu yararı oluşmayacak. Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, işin içerisine tuzak koymuş ve aslında eski niyetini sürdürmeye çalışıyor” dedi. Bundan sonraki süreçte Aliağa Belediyesi bu mülkü, encümen kararı yoluyla küçük hissedara satabilir. Bu yöntemin sağlıklı ve yasal dayanağı omadığını düşünen muhalefet ise encümen kararı ile satışın yapılması halinde yargıya giderek itiraz edeceğinin mesajını verdi. Acar'ın başvurabileceği bir diğer yöntem ise küçük hisseyi de alarak muhalefetin istediği gibi arazinin tamamını Büyükşehir Belediyesi'ne satabilir. Umut KARAKOYUN