İzmir genelindeki 14 Oda ve Borsa geçen 4.5 yılın ardından bir kez daha sandık başına gidiyor. Kentteki seçimler, Ödemiş Ticaret Borsası üyelerinin cumartesi günü sandığa gitmesiyle başlarken yarış, 25 Ekim Salı günü Menemen Ticaret Odası seçimiyle sona erecek. İzmir merkezindeki Oda'larda ise İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Işınsu Kestelli ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk rakipsiz olarak sandığa gidiyor. Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) ise heyecan, mevcut başkan Ender Yorgancılar ile ESİAD önceki dönem başkanı Mustafa Karabağlı arasında yaşanacak.

EN YOĞUN GÜN
Bugün İzmir'de hem İZTO hem de İTB üyeleri Gaziemir'de oylarını kullanacak. İzmir genelinde en fazla oyun kullanılacağı Oda ise İZTO olacak. Gaziemir Fuarİzmir'de gerçekleştirilecek ve 80 meslek grubunda yapılacak İZTO seçiminde toplam 49 bin 675 sandığa giderek 186 meclis üyesi ve 452 komite üyesini belirlenecek. Seçim alanına girişler bu sabah 07.30'da başlarken İZTO binası önünden ve Üçkuyular Vapur İskelesi’nden de Gaziemir Fuar Alanı’na 8:30-17:00 saatleri arasında her yarım saatte bir üyeler için araç tahsis edilecek. Yine bugün Fuarİzmir D Holü’nde İTB üyeleri de oy kullanacak. Toplam 5 bin 533 üyesi bulunan EBSO'nun yanı sıra İzmir Ticaret Borsası ve 11 diğer odanın da üyeleriyle birlikte oy kullanmaya gidecek işletme sayısı 70 bini bulacak. 

'MECLİS'LER HAREKETLİ
EBSO'da yönetim kurulu başkanlığı haricinde diğer bir yarış da Meclis Başkanlığı için olacak. Mevcut Başkan Salih Esen'in yeni dönemde aday olmayacağını açıklaması nedeniyle boşalan koltuğa adaylığını açıklayan ise halen EBSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi olarak görev yapan Eyüp Sevimli oldu. Aynı zamanda İzmir Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı ve BASİFED Yönetim Kurulu Üyesi de olan Sevimli'nin haricinde başka aday çıkıp çıkmayacağı ise merakla bekleniyor. İZTO Meclis Başkanlığı'nda ise 4.5 yıllık dönemde Mahmut Özgener ile uyumlu bir çalışma yürüten Selami Özpoyraz'ın bir kez daha aday olup seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İTB'de ise rekabetin meclis başkanlığında yaşanacağı; mevcut Meclis Başkanı Barış Kocagöz'e bir veya iki ismin rakip çıkabileceği konuşuluyor.

'SON SÖZ' SÖYLENDİ
Seçimlerle ilgili son kez konuşan başkanlar, birliktelik mesajları verdi. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, bugüne kadar bir çok önemli görevde bulunduğunu söyleyerek, “Ama doğduğum, yaşadığım, doyduğum kente hizmet etmenin benim için çok farklı bir anlam ifade ediyor” dedi. EBSO Başkanı Ender Yorgancılar ise seçim günü bir demokrasi şöleni yaşanmasını dileğini söyleyerek, “Bu süreçte kimseyi töhmet altına almadan, EBSO'ya zarar vermeden, her hareketimizde, her konuşmamızda EBSO'yu düşünerek hareket edelim. Meclis üyesi olduktan sonra da yol haritamızı çizelim” diye konuştu. İTB Başkanı Işınsu Kestelli de, “Yeni şeyler söylemek için Başkanlığa talibim. 3 Ekim’den sonra başlayacak yeni dönemde, Tarihi Borsa Sarayımızın yeni yüzüyle tüm İzmirlilere kapılarını açması Borsamızın Çınarlı’daki yeni ve modern binasında faaliyetlerine başlaması en önem verdiğim konuların başında olacak” ifadelerini kullandı.  Murat ERVİN


ÖNCE MECLİS, SONRA BAŞKAN
Oda seçimlerinde önce meclis ve komite üyeleri belirlenecek. İlk seçimi tamamlayan odalarda meclis üyelerinin 10 gün içinde toplanarak yönetim kurulu başkanı ve üyeleri ile meclis başkanı ve başkanlık divanının yanı sıra disiplin kurulu, denetleme kurulu ve TOBB delegelerini belirlemesi gerekiyor.   


İŞTE SEÇİM TAKVİMİ
Ödemiş Ticaret Borsası: 1 Ekim Cumartesi / 6 Ekim Perşembe
Selçuk Ticaret Odası: 2 Ekim Pazar
İzmir Ticaret Odası: 3 Ekim Pazartesi / 8 Ekim Cumartesi
İzmir Ticaret Borsası: 3 Ekim Pazartesi / 8 Ekim Cumartesi
Bayındır Ticaret Odası: 3 Ekim Pazartesi / 8 Ekim Cumartesi
Tire Ticaret Odası: 3 Ekim Pazartesi / 10 Ekim Pazartesi
Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi: 4 Ekim Salı / 14 Ekim Cuma
Deniz Ticaret Odası Aliağa Şubesi: 5 Ekim Çarşamba
Bergama Ticaret Odası: 5 Ekim Çarşamba / 12 Ekim Çarşamba
Ege Bölgesi Sanayi Odası: 12 Ekim Çarşamba / 19 Ekim Çarşamba
Aliağa Ticaret Odası: 12 Ekim Çarşamba
Torbalı Ticaret Odası: 13 Ekim Perşembe
Ödemiş Ticaret Odası: 17 Ekim Pazartesi / 22 Ekim Cumartesi
Menemen Ticaret Odası: 25 Ekim Salı