Haber/ Murat ERVİN

Hep 50 liralık benzin alanlar, hep aynı kilometre gidemeyeceklerini anladı. Geçtiğimiz yıl 50 liralık benzinle Fahrettin Altay'dan Urla'ya oradan da Buca OSB'ye gidenler artık Urla'dan dönemiyor

Geçtiğimiz yıl litresi 7.36 TL olan kurşunsuz benzin dün gelen 53 kuruşluk son zamla 18.79 TL'ye motorin ise 19.86 TL'ye yükseldi. Geçen sene 50 liraya 6.8 litre benzin alıp yaklaşık 100 kilometreyi aracıyla giden biri, bugün aynı parayla 2.66 litre benzin alıyor ve yaklaşık 40 kilometre gidebiliyor. Buna göre geçtiğimiz yıl Şubat ayında 50 liralık benzinle Fahrettin Altay Meydanı'ndan Urla'ya oradan da Buca OSB'ye gidenler bu yıl Urla'da kalıyor. Aracın geçen yılki rotayı izleyerek Buca OSB'ye dönmesi için 70 liralık daha benzin alınması gerekiyor.

33 ÜLKEYİ GERİDE BIRAKTIK

Türkiye'de son 1 yılda akaryakıta yapılan yüzde 250'lik zamla Avrupa Birliği'nin 33 ülkesini açık ara geride bıraktı. AB'nin 34 ülke arasında birinci olan Türkiye'nin ardından yüzde 35'lik artışla Bulgaristan ikinci sırada yer aldı. Listedeki 2, 3 ve 4'üncü sıradaki ülkelerin toplam artış oranları bile Türkiye'nin oldukça gerisinde kaldı. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) verilerine göre 2021 yılında akaryakıta toplamda 81 kez zam yapıldı. Benzin fiyatı bir yılda 11 lira 43 kuruş zamlandı. Motorinde ise 2021’de 30 kez zam yapıldı. Bir yılda motorin toplamda 9 lira 78 kuruş zamlandı. Geçen yıl pompa fiyatına yansıtılan, 1 liranın üstünde iki zam gören motorine sadece aralıkta 2 liranın üstünde zam yapıldı. Motorine dün gelen 1 lira 51 kuruş zammın ardından litre fiyatı da 19.86 liraya çıktı. Geçen yıl LPG ise 18 kez zam gördü.

125 TL'DEN 350 TL'YE ÇIKTI

Yapılan 81 zam en çok 'hep 50 liralık' alanları etkiledi. Zamların etkisini 'ben hep 50 liralık alıyorum' diyerek yanıtlayan sürücüler artık aldıkları 50 lirayla yolda kalmaya başlayınca benzinlerinin azaldığını anlamaya başladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Küçüközmen, kendisinin de önceki yıllarda araç deposunu hep dolu tutarken gelen zamlar sonrası ihtiyacı kadar almaya başladığını vurguladı. 2019 yılı Mayıs ayında aracının LPG deposunu 125 liraya doldururken şu anda bunun 350 lira olduğunu kaydeden Küçüközmen, “Yakıt haricinde aracın 70 bin kilometre bakımı bile 4 bin lirayı buldu. Ayrıca 5 ay önce lastiğin tanesi 600 lirayken bugün 1400 TL'ye yükseldi. Site otoparklarında araçlar yerinden ayrılmıyor, çalışanlar toplu ulaşımı tercih ediyor. Firmalar bile atımlık son kurşun diyeceğimiz rezervini kullanıyor. Bu rezerv bitince geriye yapacak pek bir şey kalmıyor” dedi.

'1 YILDA 3 KATA YAKIN'

Akaryakıt istasyonlarına giden müşteriler de hep 50 liralık almalarına karşın önceki yıllara göre artık yolun yarısına bile gidememekten şikayetçi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikasının (PÜİS) Ege Bölge Başkanı Mert Aslan, “Son 1 sene içinde İzmir'de benzin fiyatı 6.78 TL'den 19.05 TL'ye yükseldi. Gelecek yeni zamla 19.86 TL olacağı tahmin ediliyor. Yani neredeyse yüzde 300'lük bir artış oldu. İnsanlar elektrikli aracı ekonomik gibi görüyor ama elektrik fiyatlarını göz önüne aldığınızda böyle bir aracın aküsünü doldurma maliyeti 900 lirayı buluyor” diye konuştu.

POMPACI BİLE GÜLÜYOR

Mümin Dervişer (Taksici): Kazandığımız paranın neredeyse tamamı akaryakıta gidiyor. Geçtiğimiz yıl 50 lirayla 100 kilometre giderken şimdi yolun yarısını bile göremiyoruz. Geçtiğimiz hafta Karşıyaka'dan Gümüldür'e gittim. Geçen yıl 70 liralık benzinle Gümüldür'e gidip dönerken şimdi 130 liralık yakıt almak zorunda kalıyorum. İnsanlar da artık araçlarını yerinden kaldırmıyor, toplu taşıma aracı kullanıyor. Artık 50 liralık deyince benzinci bile gülüyor çünkü o paraya 3 litre benzin bile alamıyorsun.