TİM-TEB işbirliği ile hazırlanan Girişim Evi Projesi, verdiği destekle genç girişimcileri cesaretlendirdi.YAPHANE’nin kurucusu Selda Odabaşı, Gizem Söz ve Büşra Görmüş, Alsancak’ta kendilerine tahsis edilen ofiste 3D printer ile Türkiye’de ilk kez oyuncak ve hediyelik eşya üretmeye başladı.


Röportaj / Engin YAVUZ


Üç genç kadın el ele verdiler ve Türkiye İhracatçılar Meclisi ile Türkiye Ekonomi Bankası’nın TİM-TEB Girişim Evi Projesi kapsamında, kendilerine tahsis edilen Alsancak’taki ofiste 3D printer ile çocuklar, erkekler, kadınlar ve ev dekorasyonu için birbirinden ilginç ürünler hazırlamaya başladılar.
Yaphane adını verdikleri ve sonradan şirkete dönüşen girişimin kurucusu Selda Odabaşı, TİM-TEB girişiminin Alsancak’ta bu proje için tahsis edilen ofisinde, Gizem Söz ve Büşra Görmüş ile birlikte üretime başladıklarını anlattı. Odabaşı Gazete 9 Eylül’ün sorularını yanıtladı.


YAPHANE02


Yaphane fikri nasıl oluştu, anlatır mısınız bize?

Türkiye Ekonomi Bankası ile Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin genç girişimcileri özendirmek amacıyla Girişim Evi adıyla bir proje geliştirdiklerini duyduk. Eşim Kerem Odabaşı ile birlikte projemizi hazırlayıp başvurduk. Jüri önünde sunum yaptık. Yaphane Projesi’ni beğendiler. Alsancak’taki büyük ofislerinde çalışmamız için bize bir yer tahsis ettiler. Melek Yatırımcılar adını verdikleri, bizim gibi girişimcilere finans desteği sağlayabilecek kişi ve kuruluşlarla görüşmemizi sağladılar. Melek Yatırımcı destek verdiği girişimciden aslında hiçbir karşılık beklemiyor. Ancak hisse ya da pay talep edebiliyorlar gerektiğinde… Girişim Evi Projesi İstanbul, Gaziantep, Trabzon, Aydın ve İzmir’de de benzer ofisler açtı. Biz İzmir’deki ofiste Gizem Söz ve Büşra Görmüş ile çalışmaya başladık. Hepimizin özel sektör deneyimi var. Ben pazarlama ve iletişim konusunda eğitim almıştım. Bu yüzden üretim ve pazarlama konusunda hiç sıkıntı çekmiyoruz.

KUTU05

TÜBİTAK TESTEKLEDİ

Eşinizin de benzer girişimcileri oldu mu?

Eşim Kerem Odabaşı mühendis ve tasarımcı. Kendisi Dokuz Eylül Üniversitesi Güneş Enerjili Araç Projesi’nde takım lideriydi. O da güneş enerjisiyle çalışan üç kişilik araç projesi geliştirdi. Projesi TÜBİTAK tarafından da onaylandı. Girişim Evi Projesi kapsamında eşimi de davet ettiler. Güneş Enerjili Araç Projesi de destek kapsamına alındı. KODECO adlı şirketi kurdu. Bornova’da 4. Sanayi Sitesi’nde sipariş üzerine üretime başladı. İlk araçları Konya’da bir çukulata firması tarafından fabrika sahasında kullanılmaya başlandı. Bu tür araçlara oteller, marinalar ve fabrikalar büyük ilgi gösteriyor. Birçok büyük firmayla görüşmelerimiz var. Sanırım yakında çok daha fazla sayıda aracın üretimine başlayabileceğiz.

KUTU06

KENDİN YAP ÜRÜNLER

Yaphane neler üretiyor?

Biz burada 3D printer yardımıyla öncelikle ev dekorasyonu ve çocuklar için kendin yap ürünleri hazırlıyoruz. Çocuklar için tasarımlarımız genelde ahşap malzemeden yapılan ürünleri içeriyor. Ama kadınlara ve erkeklere yönelik ürünlerimiz de var. Süs eşyaları, çerçeveler, mumluklar, anahtarlık ve magnet gibi hediye olarak da kullanabilecek ürünler hazırlıyoruz. Bu tür ürünler Avrupa’da çok yaygın. Yurtdışındaki gelişmeleri çok yakından izliyoruz. Daha farklı neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Şimdiden ülke genelinde çok talep almaya başladık. Ürünlerimiz çok beğeniliyor ve Türkiye’de bu işi ilk kez biz yapmaya başladığımız için sektörde çok farklı bir yerimiz var. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Kültürpark’ta düzenlenen Maker Fuarı’na da katılmıştık ve ürünlerimiz büyük ilgi görmüştü.

ATÖLYE KURACAĞIZ

KUTU08Geleceğe yönelik hedefleriniz var mı?İstanbul, Ankara ve Ege Bölgesi’ndeki AVM’lerde çocuklara yönelik etkinlikler düzenleyerek ürünlerimizi tanıtmaya başlayacağız. Ocak ayından itibaren büyük olasılıkla Kemeraltı’nda kendi atölyemizi açmayı planlıyoruz. Çünkü Kemeraltı ihtiyacımız olan malzemelere ulaşmak için de çok uygun bir yer. NO 42 isimli bir mekan tarafından Alsancak’ta 16 Aralık tarihinde Türkiye’de ilk kez düzenlenecek Tasarım Fuarı’na da katılacağız. Burada bizim gibi girişimciler bir araya gelecek. Ürünlerini sergileyecek, düşüncelerini paylaşacak, stantlar açacak. Yapacak çok işimiz var ve kısa süre içinde çok daha farklı ürünlerle sektörde yerimizi sağlamlaştıracağımıza inanıyorum. Bizi destekleyen Girişim Evi’ne çok teşekkür ediyorum. Projeleri olan genç arkadaşların da mutlaka TİM-TEB Girişim Evi Projesi’ne başvurmalarını öneriyorum.