Haber / Murat Ervin

Geçtiğimiz haftalarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çalışmalarını yürüttüğü Ege Turizm Merkezi Çeşme projesinin İzmir İl Toprak Koruma Kurulu’ndan geçmesiyle proje hız kazandı. 15 milyar dolarlık (yaklaşık 225 milyar TL) yatırımla 45 bin dönüm alanda yapılacak ve 100 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan Çeşme Turizm Bölgesi ile gelinen son noktayı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıkladı. İzmir Ticaret Odası’nda düzenlenen basın toplantısında 7 üniversitenin bölge için hazırlanan 9 rapor ve bunun sonucunda 30 mimar ve 9 peyzaj mimarının tasarımlarıyla hazırlanan 7 farklı temanın tanıtımı yapıldı.

SAĞLIKTAN CUMHURİYET’E

Atatürk’ün ‘İdeal Cumhuriyet Köyü’ tarzında bölgeyi tasarladıklarını kaydeden Bakan Ersoy, “Proje hazırlık aşamalarında 12 ulaşım uzmanı 5 kentsel tasarım uzmanı, 30 mimar ve 9 peyzaj mimarı çalıştı. Çalışmalar sonucunda Temalı Köyler’i hayata geçireceklerini aktaran Ersoy, “Bu köylerden biri Gastronomi Köyü. Bu köyün içinde bir de Ege Gastronomi Akademisi yer alacak. Sağlıklı ve İyi Yaşam Köyü, Rüzgar Köyü ve Cumhuriyet Köyü de olacak. Cumhuriyet Köyü sakız bahçeleri ve dinler bahçesinden oluşacak. Sanat Köyü’nde ise Kongre Merkezi ile Kültür ve Güzel Sanatlar Üniversitesi yer alacak. Ayrıca büyük bir müzeye ve kütüphaneye sahip olacak. ÇED ve diğer raporlar tamamlanırsa proje plan aşamasına gelir ve 2-3 ay sonra askı aşamasına geçeriz. 2025’te projede işletmelerin açılıp hayata geçmesini ümit ediyoruz” dedi.

FİLM PLATOSU GELİYOR

Sanat galerilerinin de olduğu köyde 200 dönümlük alanda bir film platosu da kurulacağının altını çizen Bakan Ersoy, “Yerli ve yabancı bir çok filmin burada çekilmesini ve tüm dünyanın İzmir’i tanımasını sağlayacağız. Yine bu köyümüzde bir amfi tiyatro olacak. Hayvan Köyü’nde ise her türlü hayvan özgürce yaşayacağı gibi hayvan sahiplerinin de belli bir süre için hayvanlarını buradaki tesislere bırakabileceği alanlar olacak. Bu köyümüzde hayvanlar için her türlü imkan da yer alacak” diye konuştu Spor Köyü’nde ise alternatif sporların yapılacağını kaydeden Ersoy, “Tenis konusunda 180 adet tenis sahası yapıyoruz. Böylece aynı anda 3 uluslararası tenis turnuvası yapılabilecek. Fuar ve panayır alanlarında ise etkinlikler düzenlenecek. Tarım kooperatifimiz bulunacak ve Ege otları yetiştirilip bu kooperatiflerimizde yer alacak. Akıllı ulaşım sistemleri ve elektrikli araçların yer aldığı akıllı şehir haline getireceğiz” ifadelerini kullandı.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ŞARTI

Projede yer alan otellerin yüzde 95’inin denize mesafeli olduğunu açıklayan Ersoy şunları söyledi: “Kamuya açık alanda sadece kamu araçları, toplu taşıma araçları ve elektrikli araçlar gezebilecek. Elektrikli araç haricinde başka araç giremeyecek. Projede yapılaşma çok az olacak. Yüzde 1.2’sinde beton ayak izi olacak, diğer kısımlarda yeşili koruyacağız. Ege turizm Merkezi’nin tanınmasıyla İzmir’den dünyanın birçok yerine doğrudan uçuşlar 12 ay boyunca yapılabilecek. Bölgede 200’den fazla butik otel yapılacak ve ihaleyle bu inşaatlar yapılacak. Yatırım yapacak tüm yatırımcılara sürdürülebilir turizm sertifikası alma koşulunu getirildi.”

SOYER VE ORAN DA KATILDI

Açılışta konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, bu projenin İzmir’in geleceği için önemli bir adım olduğunu vurgularken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de projeye başından beri olumlu yaklaştıklarını söyleyerek, “Türkiye’nin hiçbir yerinde bu denli iddialı büyük bir proje olmamıştı. Zaman zaman sorularımız, itirazlarımız oluyor bunlarla ama Bakan bey yapılması gerekenleri yapıyor. Biz de süreci takip ediyoruz” dedi. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran da turizm sezonunu 12 aya yayacak her projenin arkasında olduklarının altını çizdi