Haber/ Sinan KESKİN

AKP iktidarının 2020 bütçesine göre “Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” başlığı altında dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık gibi kuruluşlara 2020’de 353 milyon 751 bin TL para verilmesi planlanıyordu. Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Merkezi Yönetim Konsolide Bütçe İstatistikleri'ne göre bu rakam ilk 7 ayda 550 milyon 626 bin TL oldu. 2006 yılından bu yana Kâr amacı gütmeyen kuruluşlara yapılan transferler” başlığı altında yapılan ödemeleri analiz eden Uluslararası Şeffaflık Derneği, “2020 yılının ilk 7 ayında; dernek, vakıf, birlik gibi kar amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara merkezi bütçeden 550 milyon 626 bin TL aktarıldı. Bu kaynağın hangi kurumlara, hangi projeler ve hedefler için aktarıldığı şeffaf bir biçimde paylaşılarak sağlanan kamu yararı raporlanmalıdır” ifadelerini kullandı.


Ülkeyi tek adamın istekleri doğrultusunda 'biz yaptık oldu' anlayışı ile katılımcılıktan uzak yöneten iktidarın yönetemez ve halka hesap veremez durumda olduğunu vurgulayan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Halka hesap vermeyen, har vurup harman savuran bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu anlayışın yansımalarını milletvekilleri olarak biz Meclis’te de yaşıyoruz” dedi. Milletvekillerinin verdiği soru önergelerinin neredeyse yüzde 90’ının cevaplanmadığına dikkat çeken Sertel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Örneğin son olarak Cumhurbaşkanlığı’ndaki koruma sayısını ve bunların giderlerini sormuştum. Bu önerime verilen yanıtta “yeteri kadar” denilmişti. Sonra ortaya çıktı ki sadece 7 ayda Cumhurbaşkanlığı korumaları için 161 milyona yakın para harcanmış. Dernek, birlik, kurum, kuruluş, sandık gibi kuruluşlara aktarılan parayı da bu şekilde değerlendirmek gerek. Sadece 7 ayda, ayrılan bütçenin neredeyse iki katına yakın harcama yapmak mutlaka sorgulanmalı ve iktidar şüpheye yer bırakmak istemiyorsa da bu harcamaları kalem kalem açıklamalıdır. Hesap vermeyen iktidara gün gelir sandıkta hesap sorulur. Bunu hiçbir zaman unutmasınlar.”

İlk 7 ayda aşıldı

Yine aynı madde kapsamında; 2020 bütçesinden, 2016 yılında FETÖ'nün yurt dışındaki okullarını devralmak için kurulan Türkiye Maarif Vakfı'na 442 milyon 744 bin TL aktarılması öngörülmüştü. 2019'da Türkiye Maarif Vakfı'na Hazine'den 279 milyon lira para aktarılmıştı. Merkezi Yönetim Konsolide Bütçe İstatistikleri'ne göre 2020'nin ilk 7 ayında bu kuruma henüz para aktarılmadı. Öte yandan siyasi partilere ödenecek 419 milyon 416 bin TL'nin tamamı ilk 7 ayda gerçekleştirildi.