Özel Haber/Murat ERVİN
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre 15-24 yaş arasındakiler 'genç' olarak nitelendirilirken bu yaş aralığındaki işsizlere de 'genç işsiz' denilmekte. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 12 milyon 971 bin 289 kişiden oluşan genç nüfusumuzda işsizlik oranı 2022'nin ilk 3 ayında yüzde 22.1 seviyesine gelerek 3.8 milyona ulaştı. Yaşam memnuniyeti araştırmasında ise genç nüfusun yüzde 55.5'i mutsuz. Okumayan, çalışmayan ve iş aramayan gençlerin oranı ise yüzde 24.7 oldu. Umudunu yitiren, eğitim hayatından uzaklaşan, ekonomik zorluklar içindeki 3.8 milyon gencin ortak isteği ise her birinde ortalama 50 kişinin çalışacağı 76 bin fabrikanın açılarak ekonomik özgürlüklerine kavuşmak.

YURTDIŞINI HEDEFLİYOR
Geçtiğimiz aylarda ülkelerin en çok aranan kelimelerini yayımlayan Google'a göre ülkemizde en fazla “Yurtdışına nasıl gidebilirim” sorusuna yanıt arandı. Okumak isteyen gençler ise hem aile ekonomisine katkıda bulunmak hem de harç, kitap, ulaşım gibi masrafı karşılamayamadıkları için eğitimden uzaklaşıyor. Genç kadınların yüzde 48.5'e denk gelen yaklaşık yarısı liseden sonra eğitimine devam edebilirken bu oran genç erkeklerde yüzde 40.5'e iniyor. Okula giderken eğitimini yarıda bırakmak zorunda olan gençlerin oranı ise yüzde 7.6 oldu. Bunların yarısının eğitimi bırakma sebebi de ekonomik zorluklar.

AYDA 1275 LİRA
Diğer yandan 15-17 yaş arasında meslek lisesinde okuyup işletmelerde staj yapan gençlere ise staj yapan gençlere ise 1275 lira aylık ödeniyor. Bu paradan ulaşım ve öğle yemeği gibi giderlerin çıkarılması halinde geriye hiç bir şey kalmıyor. Maddi yetersizlikler de daha öğrenciyken gençleri okumaktan, eğitimden uzaklaştırıp; biran önce iş hayatına atılmasını zorunlu kılıyor. Gençlerin en çabuk iş buldukları alan ise garsonluk, kuryelik gibi hizmet sektöründe oluyor. TÜİK verilerine göre hizmet sektöründe çalışan 15-24 arası çalışan gençlerin oranı yüzde 50'yi geçti.

İŞSİZLİK, SEFALET, YOKSULLUK
Sevda Erdan Kılıç (CHP İzmir Milletvekili): 23 Nisanlar’da çocuk bayramını, 19 Mayıslar’da gençlik ve spor bayramını kutluyoruz ancak son 20 yıllık AKP iktidarları çocuklarımızı ve gençlerimizi işsizliğe, sefalete, yoksulluğa ve eşitsizliğe sürükledi. Milyonlarca genç bugün işsizlikle mücadele etmekten umudunu kaybetmiş bir şekilde yurtdışı hayalleri kuruyorsa bunun en büyük sorumlusu AKP ve kendini ekonomist olarak niteleyen Erdoğan’dır. Yanlış ekonomi, gözü dönmüş özelleştirme politikalarıyla bütün Cumhuriyet kazanımlarımızı bir bir erittiler. Fabrikalarımız, topraklarımız, hazine malları satıldı. Ülkemizde gençlerin işsizliğini de yoksulluğu da biz çözeceğiz. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramlarını umutsuzca değil sabırsızlıkla bekleyen gençlerle dolu bir ülkeyi inşa edeceğiz.

GENÇLER SOKAĞA İNDİ
Evren Laçin (İzmir Seyyar Satıcılar Derneği Başkanı): Ülkemizde eğitim göremeyen veya eğitimini bırakıp ailesinin geçimine destek vermek zorunda olan 4 milyona yakın gencimiz var. İzmir'de de hem okuluna giden 14-15 yaşında öğrenciler hem de üniversitede eğitimini sürdüren 20 yaş üstü gençlerimiz sokaklarda seyyar satıcılık yaparak günde 100-200 lira kazanmanın gayreti içinde. Hiçbir güvenceye sahip olmayan bu gençlerin kimisi çek-çek tabir edilen araçlarla çöplerde geri dönüştürülebilir ürünleri toplayıp satıyor. Bazen günde 15 saat sokakları gezen çocuk yaştaki gençlerin tek istekleri ise sıcak bir kap yemek ve ailesiyle birlikte hayata tutunmak. Seyyar esnafımız arasında lise öğrencisiden üniversite öğrencisine hatta atanamamış genç öğretmenlere kadar çok yasıda genç yer alıyor.
 

GENÇLER 'MÜZMİN İŞSİZ'
Nesibe Gencer (İşsizlik ve Pahalılıkla Savaş Derneği Başkanı): İşsizlik ve pahalılık emekçi halkımız için içinden çıkılmaz bir cehenneme dönüşmüş durumda. Bundan da en çok gelecek kaygısı taşıyan gençlerimiz etkileniyor. Her 4 gençten 1'i müzmin işsiz. Yaşadığımız ağır ekonomik krizlerden kaynaklı bir çok işletme eleman alımı ya yapmıyor ya da çok az yapıyor. Bizim gibi ekonomisi dışa bağımlı hele ki bir de üretim yapmayan ülkelerde durum daha vahim. Bilim ve teknolojide yenilikler yapmadığınız sürece de işsizlik sorun olmaya devam eder. Zaten kapitalizmin kendisi işsizler ordusu yaratıyor. Bir de buna kötü ekonomi yönetimi de eklenince işsizlik iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Bu arada iyi yetişmiş genç beyinler de emeklerinin karşılığını alamayınca çareyi Avrupa ülkelerine gitmekte buluyor.