İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, düşük maliyetli olan çayın işletmelerde 5 liradan aşağa satılmamasına tepki gösterdi. Kırdı,“Tüketici, bu işletmeleri şikayet etsin” dedi.

gokce-adarOn kuruşluk maliyeti olan çayın, maliyetinin üzerinde tüketici ile buluşmasına sektör temsilcilerinden tepki geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, bazı işletmelerde 5 lirayı bulan çay fiyatının yanlış bir uygulama olduğunu belirtti.

Kırdı, “Bizde iki tip işveren vardır. Birisi küçük esnaf ve zanaatkar diğeri tüccar niteliğinde olan. Tüccar niteliğinde olanlar İzmir Ticaret Odası'na bağlıdır. Esnaf ve zanaatkar olanlar ise İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı. Yani biri tüccar diğeri ise esnaftır. Esnaf odasına kayıtlı olan işletmelerin, Esnaf ve Zanaatkar Fiyat Takdir Komisyonları'na uyması gerekir. Bu fiyat takdir komisyonları o işyerlerinin neyi kaç paraya satacağına karar verir. Komisyonda alınan fiyat kararı Kaymakamlığa gider. Kaymakam inceler. Onaylar veya itiraz eder. Yani işletmeler, belirlenen bu fiyatlara bağlı kalmak zorunda. Ancak şu anki işletmelerde bir belirsizlik var. Bir çayın 5 tl olması mümkün değil. 5 TL'ye çayını satan firmaları kınıyorum” dedi.


Yaşanan bu fiyat farklılıkları sonrası tüketicinin şikayet etmesi gerektiğini söyleyen Kırdı sözlerine şöyle devam etti: “Tüketici, bu durumda şikayet etsin. Kaymakamlığa gitsin. Çeşitli kınama ve kapatma cezaları var. İşletme, fiyat tarifesinden düşük satabilir ama tarife üzerinde satamaz. İşletmeye gittiklerinde fiyat tarifesi istesinler. Biz, fiyat aralığında farklılıklar olduğunu bildiğimiz halde şikayet olmadan müdahale yapamıyoruz. Bizde üç tip fiyat tarifesi vardır. Bunlar; çay bahçeleri, birinci sınıf kahvehaneler ve ikinci sınıf kahvehanelerdir. Bu fiyat tarifesine göre, birinci sınıf kahvehanelerde çay 2 buçuk Türk Lirası. Çay bahçelerinde ise 3 Türk Lirası. Yani küçük bardakta çayı 5 TL'ye satmak vurgunculuktur.”

SÜTLÜ KAHVE 10 TL


Ticaret Odası'na bağlı Amerikan firmalarının ise karton bardaklarda kahveleri 10 TL'ye satılmasına karşı olduğunu söyleyerek, şunları ekledi: “10 TL'ye karton bardaklarda sütlü kahve satan Amerika firmaları var. Nerede bunun fiyat tarifesi? Son zamanlarda Amerikan firmalarına gençlerin gitmesi bir moda oldu. Malzemelerin, kullanılan ürünlerin çok iyi olduğundan değil. Gençlerimizde marka hevesi var. Daha ürün alınmadan parası veriliyor. Son derece sağlıksız olan karton bardaklara isimler yazılıyor ve bu karton bardaklardan içiliyor. Ve boş masa bulunur ise oturuluyor. Aileleri uyarıyorum. Çocuklarına yerli malını, esnafımızın ekmek kazanacağı yerleri öğretmelerini diliyorum. Kalkarken temiz masadan kalkacaklarını ve memnuniyet ile ayrılacaklarına eminim.”

YASAK BELİMİZİ BÜKTÜ


Gelen sigara yasağının kahveci esnafını kötü yönde etkilediğini dile getiren Kırdı, “Dolar ve Euro'nun artması değil de sigara yasağı bizi çok etkiledi. Kahvehanelerde artık sigara içilmediği için gelen vatandaş sayısı azaldı. Sigara içilmemesi ve cezaların ağır olması esnafın belini büktü. İnsanlar gelmemeye başladı. Biz yasağa karşı değiliz. Yasa doğru bir yasa fakat uygulaması doğru değil. Biz diyoruz ki, kahvehanelerde bölümler yapalım. Bu bölümlerde sigaralar içilsin. Sigarasız kahvehaneler yapalım. Havalandırma teşkilatları yapalım. Mesela, havaalanlarında sigara içiliyor. Ayrı bir alan var. Bırakın biz de böyle alanlar yapalım. Esnafımız kazansın” ifadesini kullandı. Gökçe ADAR