Haber / Murat ERVİN

Yaklaşık 17 yıl önce yapılması planlanan ardından tahsislerle birlikte çalışmalarını hızlandıran Yat ve Tekne İmalatçıları Endüstrisi Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (YATEK) Aliağa Çaltılıdere Yat ve Tekne İmal Merkezi'nde sona yaklaşıyor. Toplam 98 firmanın yer alacağı 1200 dönümlük alanda dolgu çalışmalarının tamamlandığını söyleyen YATEK Yönetim Kurulu Başkanı Emin Akbaşoğlu  alt ve üstyapı çalışmaları için de ihaleye çıkacaklarını, bölgenin 2023 yılında hizmete açılmasının planlandığını vurguladı. İlk yıllarda yaklaşık 1500 kişiye istihdam sağlanacağını bu sayının işletmeler faaliyete geçtikçe 10 bini bulacağını aktaran Akbaşoğlu, tüm bu çalışmaların 150 milyon euroya mal olacağının da altını çizdi.

'İZMİR'DEN ALINACAK'

Projenin amacının dağınık halde bulunan tekne imalatçıları ve yan sanayisini bünyesinde toplayarak bunlara ait imalat, pazarlama, sergi, eğitim ve sosyal tesis olanakları yaratmak olduğunu söyleyen Akbaşoğlu; ARGE faaliyetleri, üniversiteler ile denizcilik ve çevre sağlığı konusunda da ortak projeler yapıp bölgenin adeta bir denizcilik akademisi gibi çalışacağını belirtti. Yat sektörünün tıpkı inşaat sektörü gibi 250 alt sektörü besleyeceğini vurgulayan Akbaşoğlu şunları söyledi: “İnşaat sektörü nasıl ki, çimentosundan musluğuna, elektrik tesisatından mobilyasına kadar yüzlerce alt sektörü kalkındırıyorsa bu sektörde de benzer malzemelere ihtiyaç olacak. Yat imalatında da mobilya, musluk, parke, internet, güvenlik sistemleri, iletişim sistemleri, navigasyon gibi malzemeler kullanılıyor. Hatta inşaata göre çelik ve kompozit malzeme de ekstrası. Tüm bu malzemeleri mümkün olduğunca İzmir'den temin edip kent ekonomisinin daha fazla canlanmasına destek olacağız.”

'YAT FUARI DA DÜZENLENECEK'

Avrupa çapında benzeri olmayan komplike bir tesisi hayata geçirecekleri için yabancıların İzmir'i tercih edeceğinin altını çizen Akbaşoğlu, “Bir yatın ihtiyacı olan her türlü malzeme, donanım aklınıza ne gelirse her şey bu bölgede bulunacak. Ayrıca bir yat siparişi verecek kişi yat maketlerini, örneklerini, 3 boyutlu tasarımlarını hatta VR gözlükleri takıp sanal olarak sanki yaptıracağı yatın içindeymiş gibi her şeyi burada görebilecek. Tüm yat imalatçıları burada üretim yapacağı için zaman kaybı da yaşamayacak. Tam kapasite faaliyete gezdikten sonra YATEK alanında Yat Fuarı da düzenlemeyi planlıyoruz. Burası kapalı, bacasız üretim yapan bir tesis olacak. YATEK, sosyal donatı alanları, kreş, spor, eğitim alanlarının yanı sıra gelişmiş filtreleme sistemi, atık bertarafını kendisi gerçekleştiren, çevreci, sürdürülebilir üretim modeli ile yöre halkının kalkınmasına katkı koyacak” diye konuştu.

'ABRAMOVİÇ'İN YATI GİBİ'

YATEK alanının büyüklük, teknolojik alt yapı, istihdam gibi konularda Avrupa'nın en büyüğü olacağını ve ülkemizin yat ihracat merkezinin İzmir olacağını açıklayan Akbaşoğlu, ilerleyen yıllarda Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde Yat ve Tekne İhracatçıları Birliği'nin de kurulmasını hedeflediklerini kaydetti. Tüm hedeflerinin ihracatı artırmak olduğunu söyleyen Akbaşoğlu, “Bu merkezde 125 metre uzunluğuna kadar mega yatlar yapılacak. Bu tür yatlarda kullanılacak teknoloji ve kaliteye göre değerleri de 500 milyon doları bulabiliyor. Örneğin Abramoviç'in yatı buna örnek. En düşük yatın değeri ise 100 bin dolar civarında olacak” dedi.