İzmir'de, öğrencilere bilimi sevdirmek ve mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak problem çözme yeteneğini geliştirmek adına gönüllü öğretmenlerle düzenlenen STEM Yaz Kampı'nın kapanış şenliğinde, yaz boyu yapılan çalışmalar sergilendi.

Ülkeleri öne geçirecek alanlar olarak belirtilen fen bilimleri (science), teknoloji (technology), mühendislik (engineering) ve matematik (mathematics) birbirine entegresi olan, yeni yaklaşımlardan STEM Eğitimi bu yaz İzmir'in 10 ilçesinden çeşitli okullarda uygulandı. Öğrencilerin fen bilimleri, matematik, teknoloji bilgilerini kullanarak mühendislik alanında tasarımlar oluşturup günlük yaşam problemlerine çözüm sağlama, analiz ve sentez yapma becerilerini, bilim ve teknoloji alanlarına ilgilerini artırma amacıyla gönüllü 14 öğretmen tarafından, okul öncesinden dördüncü sınıfa kadar olan 154 öğrenci için ücretsiz eğitim verdiği 'STEM Yaz Kampları' temmuz ve ağustos ayı içinde düzenlendi. İzmir İl Milli Eğitim Ar-Ge Birimi'nin çalışması olan eğitime; Bornova Çamdibi Kordon Birlik İlkokulu, Bornova Ferit Bahriye Ergil İlkokulu, Alsancak Melih Özakat İlkokulu, Torbalı Ticaret Odası 80. Yıl İlkokulu, Karşıyaka Nebahat Alpaslan Karadavut İlkokulu, Bayraklı 100.Yıl İlkokulu, Karşıyaka Faik Muhittin Adam İlkokulu, Gaziemir Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu, Çiğli Cahide Ahmet Dalyanoğlu Ortaokulu, Aliağa Gazi Ortaokulu, Aliağa Yeni Şakran Yunus Emre İlkokulu, Karabağlar Seniha Mayda Ortaokulu'ndan öğrenciler katıldı.


KAPANIŞ ŞENLİĞİ YAPILDI


STEM (Science Technology Engineering Mathematics) Yaz Kampı Eğitimi Kapanış Şenliği, Karşıyaka Faik Muhittin Adam İlkokulu'nda, 12 okuldan 50 öğrenci, 9 öğretmen ve velilerin katılımıyla yapıldı. Şenliğe, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, Karşıyaka İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri Hasan Ayar ve Recep Gencay ve Faik Muhittin Adam İlkokulu Müdürü Zennure Pesen de katıldı. Kapanış şenliğinde yapılan sergide öğrenciler, mühendislik tasarım süreçlerini kullanarak kendilerine verilen gerçek yaşam problemlerini çözecek tasarımlarını ve çalışmalarını anlattı.


"GELECEĞİMİZ EMİN ELLERDE"


Çocukların yaptıkları çalışmaları inceleyip onlarla konuşan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İlker Erarslan, "Sizler bizim geleceğimizsiniz. Sizin yüzünüz güldükçe bizim yüzümüz gülecek. Yaptığınız çalışmalarla geleceğimizin emin ellerde olduğunu bir kez daha görmüş olduk. Sizlerin sayesinde umarız ki ülkemiz ilerleyen yıllarda adından söz ettiren bir ülke olacak. Bu vesileyle yaz döneminde beklenti gözetmeksizin bu çalışmalarda yer alan, tatil planlarını erteleyen kıymetli meslektaşlarıma ayrı ayrı teşekkür ediyorum, iyi ki varlar. Aynı zamanda velilerimize gösterdikleri duyarlılık nedeniyle teşekkür ediyorum. İlerleyen zamanlarda da STEM kodlama robotik çalışmalarıyla, artırılmış sanal gerçeklik uygulamalarıyla bu çalışmaları devam ettireceğiz. Ben bu yüzden çok mutluyum ve bunun geleceğe dair ümidimi artırdığını ifade ediyorum" dedi.

STEM, EĞİTİMİN BİLİME DAYALI OLDUĞUNU GÖSTERDİ


Eğitime katılan gönüllü öğretmenlerden biri olan Karşıyaka Faik Muhittin Adam İlkokulu Müdürü Zennure Pesen, "STEM bizim okulumuzla birlikte İzmir'de 10 okulda uygulandı. Ben İl Mili Eğitim Müdürlüğümüzün uyguladığı bu projenin öğrencilere bilim temelli öğretim metodlarını göstermek açısından çok faydalı olduğunu kendi öğrencilerimde gördüm. Okul öncesinden dördüncü sınıfa kadar olan tüm öğrenciler daha küçücük yaşlarında sıvı basıncı ve hava basıncını etkinliklerle öğrendiler. STEM eğitimin bilime dayalı olduğunu, bilimle öğrenilebildiğini çok güzel gösteren bir örnek" diye konuştu. DHA