Pandemi nedeniyle uzaktan eğitime geçen okulların 31 Ağustos tarihinde açılacağı daha önce Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından duyurulmuştu. CNN Türk’te bir yayına konuk olan Bakan Selçuk, amaçlarının 31 Ağustos’ta okulları açmak olduğunu söyledi, ancak bu durumun her an değişebileceğini gösteren demeçler verdi.

Okullar pandeminin ilk günlerinden bu yana kapalı. Normalleşme sürecine girmiş olsak da eğitim kurumları standart takvimlerinde yaz tatili dönemindeler. Pandemi nedeniyle okullarından uzak kalan öğrenciler için de eğitimde normalleşme planları yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, 4 Temmuz’da okulların açılacağı tarihi 31 Ağustos olarak duyurmuş, 81 ilin müdürlüklerine genelge göndermişti. 

MEB’in göre 31 Ağustos’ta başlaması planlanan yeni eğitim-öğretim yılındaki ara ve ana tatillerin tarihlerini de açıklamış, Bakan Selçuk da okulların tüm önlemlerle birlikte açılacağını dile getirmişti. Çarşamba akşamı CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sorularını yanıtlayan Bakan Selçuk, okulların açılması beklenen 31 Ağustos tarihi ile ilgili bazı temkinli açıklamalarda bulundu. Amaçlarının okulları açmak olduğunu, ancak bu durumun değişebileceğini ima etti. Tüm kapılar açık kalmış oldu. 

Ziya Selçuk sözlerine bu kararın kişisel değil vicdani bir sorumluluk gerektirdiğini söyleyerek başladı. Ardından “Çocuklarımızın sıkıntı yaşayacağı bir duruma onları sokarak ülkede karmaşa oluşturabilecek bir adım atmayız böyle bir şey söz konusu olmaz. Bilim Kurulu’na tekrar tekrar danışıyoruz.” dedi. 

Sözlerine “Bir okulun açılma tarihini bir daire başkanı imzalar gönderir kolaydı” şeklinde devam eden Selçuk, “Bu şimdi tarihi bir karara dönüştü. O yüzden de şuna inansın toplum; böyle bir karar alınırken eğer riskle ilgili durumlarda bir sıkıntı varsa asla bir karar almayız. Toplum buna şiddetle inansın ve verilecek kararı çok büyük bir dikkatle verdiğimize emin olsunlar.” açıklamasında bulundu.

31 Ağustos tarihinin Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri ile değişebileceğini ima eden Bakan Selçuk “Şimdiden 2 ay sonrası için net bir şey söyleyerek hiçbir şeyi bağlamamak lazım. 2 ay sonrasında ne olacağını bilmiyoruz ki.” dedi ve ekledi: “Açmamak gerekiyorsa açmamak ile ilgili gereken yapılır. Açılması gerekiyorsa açmak ile ilgili gereken yapılır. Bizim amacımız okulları açmak. 31 Ağustos’ta okulları açmaya hazırız.”

Sonuç olarak daha önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklanan 31 Ağustos tarihine kesin gözle bakmamak gerekiyor. Bilim Kurulu’nun aldığı kararlar salgının gidişatına, salgının gidişatı da aldığımız kişisel ve toplumsal önlemlere bağlı olarak değişiyor.