Araştırma/ Sinan KESKİN

Prof. Dr. Necdet Budak’ın göreve geldiği ilk andan itibaren hassasiyetle üzerine eğildiği konuların başında sağlık geliyor. Ege Üniversitesi'nde son iki yılda sağlık temalı üniversite vizyonundan yola çıkarak pek çok değişim ve dönüşüm odaklı proje hayata geçirildi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hastanesi'nde ulusal ve uluslararası literatüre girecek birçok başarılı çalışmaya imza atıldı. Türkiye’nin tüm branşlarda organ nakli yapabilen tek referans merkezi olan Ege Üniversitesi Organ Nakli Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde bu yılı içerisinde 24 saatte 4 başarılı karaciğer nakli gerçekleştirildi. Hastalığın teşhis ve tedavisinde zaman kavramının öneminin her geçen gün arttığı günümüzde Ege Üniversitesi Tıbbı Genetik Anabilim Dalı yaptığı çalışmayla 20 gün süren genetik sonuçlandırma sürecini, ürettiği hızlı test kiti ve yapay zekâlı yazılımla 1 saate indirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde öncü kanser araştırma merkezlerinden olan MD Anderson Kanser Merkezi ile "Milli ve Yerli İlaç" geliştirme çalışmaları kapsamında ortak çalışmalar yürüten Ege Üniversitesi, “İzmir Kanser Veri Tabanı”na en yüksek katkıyı sağlaması nedeniyle “Onkoloji Araştırma Birincilik Ödülü”ne layık görüldü.

Normal doğum konusundaki başarılı çalışmalarından dolayı Sağlık Bakanlığı tarafından Teşekkür Belgesi ile ödüllendirilen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, yeni doğan bebeklerde yaşanabilecek acil durumların gerçeğe en yakın şekilde canlandırılabildiği Türkiye’nin ilk Neonatal Simülasyon Laboratuvarı açıldı. Türkiye’de ilk kez hemofili hastalarına yönelik gen tedavisine Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlandı. Ege Üniversitesi Çocuk ve Erişkin Hemofili Merkezi, ülkede akredite olmuş tek merkez olma özelliği taşımaktadır.

Ege Üniversitesi Hastanesi ortaya koyduğu başarılı çalışmalar ve sağlık hizmetlerinde yakaladığı kalite standartları ile 53 olan puanını iki yıl içerisinde 96.28 puana çıkararak Sağlık Bakanlığı tarafından A Plus Hastane ilan edildi.

“Ege Modeli”

Ege Üniversitesi'nde Araştırma üniversitesi olma hedefi doğrultusunda pek çok yeni proje hayata geçirildi. Üniversite'de AVASİS ve BABSİS yazılımları ile araştırmacıların yaptığı çalışmalar diğer paydaşların da yararlanması için görünür kılındı. Ayrıca 2019 yılı içerisinde, AVESİS ve BAPSİS’e entegre olarak çalışan DAPSİS modülünü de sisteme ilave ederek, dış kaynaklı projelerin takibi ve yönetimini kolaylaştırıldı. Yine üniversite bünyesinde öncelikli alanlarda çok disiplinli çalışmaların artırılması için 37 araştırma grubu kuruldu. Ege Üniversitesi yürüttüğü başarılı çalışmalar neticesinde Türkiye Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi'nde bir önceki yıla göre 4 basamak birden yükselerek ilk 10 üniversite arasında yer aldı. Ege Üniversitesi ile Uluslararası Melek Yatırım Ağı MAIN ortaklığında düzenlenen “Discovery 100” etkinliğinde araştırmacılar, ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya geldi. Böylece Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu da ilk kez bir üniversite bu konseptteki bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Üniversite - sanayi işbirliği olgusuna yeni bir boyut kazandıran Ege Üniversitesi, iş dünyasında heyecan yaratan "Ege Modeli"ni hizmete sunarak döner sermaye üzerinden ARGE’ye ayırdığı bütçesini sanayicilerin ortak kullanımına açtı.

Ülkemizin ihtiyaç duyduğu öncelikli alanlarda araştırma yapan gençleri teşvik etmek için Üniversite Senatosu'nda yüksek lisans öğrencilerine 2 bin 50, doktora öğrencilerine 2 bin 750 ve doktora sonrası araştırmacılarına ise 3 bin 500 TL burs verilmesine; kongre, sempozyum ve konferanslara katılım gösterecek araştırmacılara ise toplam 5 bin TL’ye kadar destek verilmesi kararlaştırıldı.

Oluşturulmaya çalışılan bilimsel üretim iklimi sayesinde Ege Üniversitesi, TÜBİTAK 1001’de 12 projesi ile en çok destelenen 4. üniversite oldu. Türk Patent ve Marka Kurumu'na göre bu yıl yapılan başvurularda Ege Üniversitesi'nin patent sayısı 62'den 67'e, serbest buluşları ise 121'den 124'e yükseldi. Doktoralı genç araştırmacıları her fırsatta destekleyen Ege Üniversitesi, YÖK 100/2000 Doktora Burs Programı'nda hem alınan öncelikli alan sayısında hem de doktora öğrenci sayısında Türkiye birincisi oldu.

Yüzde 100 doluluk oranı ile çalışan Ege Üniversitesi bünyesindeki Ege Teknopark, “7. Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri” ödül töreninde, “Erken Aşama Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Arasında En Hızlı Büyüme Kaydeden 2. Teknopark” ödülüne layık görüldü.

Ege Üniversitesi eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde yürüttüğü başarılı çalışmalar neticesinde saygın pek çok kuruluşun yaptığı sıralamalarda yer aldı. URAP 2018 – 2019 dünya alan sıralamasında Ege Üniversitesi, “Diş Hekimliği” alanında 169’uncu olarak ilk 200’e girerken “Gıda Mühendisliği” alanında dünya sıralamasına giren tek Türk üniversitesi olarak 265’inci oldu ve ilk 300’e girmeyi başardı. Yine URAP tarafından hazırlanan ve Türkiye’de lisans mezunu veren 166 üniversitenin akademik performansının sıralandığı 2019-2020 listesinde Ege Üniversitesi, tüm üniversiteler arasından 8’inci sırada yer alarak geçen yıl bulunduğu sıradan bir basamak yükseldi. EÜ, “Tıp Fakültesi Olan Üniversiteler” sıralamasında ise geçen yıla göre bir basamak yükselerek 5’inci sırada yer aldı.

US News & World Report’un hazırladığı ‘Dünyanın En İyi Üniversiteleri’ sıralamasında pek çok alanda yükseliş gösteren Ege Üniversitesi, Türkiye’nin “En İyi Küresel Üniversiteleri” arasında yer aldı. US News & World Report’un hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri” sıralamasına göre Ege Üniversitesi Ziraat Bilimleri'nde dünya 169.’su Türkiye 1.’si, Bitki ve Hayvan Bilimleri'nde dünya 416.’cısı Türkiye 1.’si, Klinik Tıp Alanı'nda 455.’si, Türkiye 4.’sü oldu.

Öğrencilerin huzur ve güven ortamında eğitim almalarına olanak sağlayan öğrenci odaklı bu uygulamalar sonucunda Ege Üniversitesi, Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması Raporu'na göre öğrenci memnuniyetinde A Plus seçildi.