Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) çatısı altında faaliyet yürüten İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) tarafından düzenlenen '2. Uluslararası Öğrenciler Fen Bilimleri Kongresi' tamamlandı. Türkiye'de Fen Bilimleri alanında ikinci kez gerçekleştirilen kongre İKÇÜ ev sahipliğinde yapıldı.

Kongreye, Türkiye'de Fen Bilimleri alanında lisansüstü öğrenim görmekte olan uluslararası misafir öğrenciler, yurt dışında öğrenim görmekte olan lisansüstü öğrenciler, Türk öğrenciler ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı. İki gün süren kongrede, 28 oturumda 160'dan fazla bildiri sunuldu. İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe de kongreye katıldı. Kongre, Rektör Prof. Dr. Saffet Köse ile Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı, İKÇÜ Fen Bilimleri Enstitü Müdürü, İzmir Uluslararası Misafir Öğrenci Derneği Başkanı Doç. Dr. Mehmet Çevik'in açılış konuşmalarıyla başladı.

FEN BİLİMLERİNE İKÇÜ KATKISI


İKÇÜ Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, "Hem öğrencilerimizin farklı üniversitelerden hocalarımızla buluşmasını, hem uluslararası öğrencilerin bilgilerini paylaşmasını, hem de alanlarıyla ilgili bilgi edinmeleri açısından programa katılan hocalarımızdan yararlanmalarını oldukça önemli buluyorum" dedi.

Uluslararası öğrencilerin, yaptıkları araştırmaları farklı bilimsel ortamlarda paylaşmalarına, tartışmalarına ve genç araştırmacıların kendi aralarında etkileşimde bulunabilmelerine imkân sağlamayı amaçladıklarını belirten İKÇÜ Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Doç. Dr. Mehmet Çevik de, "Lisansüstü eğitim bütün dünyada Ar-Ge'nin, sanayi ve teknolojide ilerlemenin başlangıcını teşkil ediyor. Dolayısıyla buradaki arkadaşlar kendi ülkelerine döndüklerinde büyük ihtimalle ya bir üniversitede görev alacaklar ya bir araştırma kuruluşunda çalışacaklar veya eğitimle ilgili alanlarda çalışmalarına devam edecekler. Bu faaliyette, genç araştırmacıların hem bir kongre tecrübesi yaşayarak akademik gelişmelerine katkı sağlamaları, hem de mezun olduklarında dünyanın sayısız ülkesine dağılacak olan bilim insanlarıyla şimdiden tanışmaları ve görüş alışverişinde bulunmaları arzu edilmektedir" diye konuştu.

Kongrenin açılış oturumunda davetli konuşmacılardan İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden 'Akıllı Üniversiteler', Ege Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Alcı 'Yapay Zeka' ve İbn Haldun Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi İşletme Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Çetin Ali Dönmez ise 'Kripto-para Teknolojileri' başlıklı sunumlar yaptı.