Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde “Bilimsel Bitki Ressamlığı” Kursu düzenlendi. Eğitmenliğini Biyolog Fatma Şen’in üstlendiği kurs, beş gün boyunca yoğun bir program ile gerçekleştirildi.

Kurs programı, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yazılmaya başlanan 30 cilt olması planlanan ve ilk 2 cildi yayınlanan “Resimli Türkiye Florası Projesi”nin geriye kalan ciltlerinde ihtiyaç duyulduğunda görev alabilecek, farklı mesleklere sahip, çizim yetenekleri olan gönüllü çizerlerin yetiştirilmesi amacıyla düzenlendi. Emekli botanikçi Prof. Dr. Adil Güner’in baş editörlüğünde yürütülen proje, toplamda 5 bilim editörü ve 3 sanat editörünün denetiminde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin dört bir yanında yer alan üniversitelerde görev yapan veya emekli botanikçi akademisyenlerin yanı sıra farklı kurumlarda da görevli botanikçilerin ve yurttaş bilginlerin bilimsel katkıları ile devam eden proje, ülkemizde doğal yayılış gösteren, 4000’e yakını endemik olan yaklaşık 12 bin kadar bitki taksonunun hepsinin detaylı renkli veya teknik kalem çizimlerinin yapılması özelliği ile hem ülkemizde hem dünyada eşsiz bir proje olma özelliği taşıyor.

Resimli Türkiye Florası’nın Merkez üslerinden biri olan Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Aykut Güvensen ve Yönetim Kurulu üyeleri bu önemli projeye katkı sağlayabilecek çizerlerin yetiştirilmesi amacı ile merkez bünyesinde “Bitki Çizim Kursu” verilmesi için harekete geçti. Projenin 3 sanat editöründen biri olan Biyolog Fatma Şen’in eğitmenliğini yaptığı kurs, çoğunluğu Ege Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu, Ege Üniversitesi akademisyenleri ve farklı üniversitelerden akademisyenlerin yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Resimli Türkiye Florası Projesinin bilim editörlerinden Doç. Dr. Hasan Yıldırım, “Bu kadar çok talebin olmasından hem projenin editörler kurulu olarak hem de merkezin yönetim kurulu olarak oldukça memnuniyet duyduklarını belirtti. Bu yoğun taleplerin göz ardı edilemeyeceğini söyleyen Doç. Dr. Yıldırım, yakın gelecekte projenin sanat editörlerinden ricada bulunarak, uygun bir zaman diliminde yeni bir kursun daha yapılması için en kısa sürede harekete geçeceklerini ifade etti.