Yaşar Üniversitesi, bilgi güvenliğine yönelik uluslararası bir standart olan ve bilgi varlıklarının gizliliğini, bütünlüğünü ve erişilebilirliğini güvence altına almak için oluşturulan ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetimi Sistemi Belgesi'ni almaya hak kazanan Ege Bölgesi’ndeki ilk üniversite oldu.

Erasmus+ programı kapsamında yürütülen Jean Monnet programı projelerinde 2019 yılı itibariyle toplam 8 proje ile temsil edilen Yaşar Üniversitesi, Jean Monnet Modül projeleri kapsamında 2014 yılından bu yana her sene bir modül projesi almaya hak kazanan Türkiye’deki tek yükseköğretim kurumu ünvanını koruyor. Üniversite, Erasmus+ Programı Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği projeleri kapsamında 2019 yılında 4 yeni stratejik ortaklık projesi içinde yer almaya hak kazandı.

Göç kürsüsü

Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi ve Avrupa Birliği (AB) Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Gökay Özerim, “Türkiye-AB İlişkilerinde Göç” başlıklı Jean Monnet Kürsüsü’ne layık görüldü. Kürsü ekibinde Doç. Dr. Gökay Özerim ile birlikte Prof. Dr. Aylin Güney, Dr. Öğr. Üyesi Elif Çetin ve AB Uzmanı Güldan Kalem yer aldı.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Volkan Rodoplu tarafından hazırlanan “Akıllı Şehirlerde Nesnelerin İnterneti İçin Öngörülü Ağlar ile Hizmet Kalitesi” isimli proje, oldukça prestijli bir burs programı olan Ufuk 2020 Marie Skłodowska Curie Programı Bireysel Araştırma Bursları kapsamında, 2019 yılında Türkiye’den kabul edilen 9 proje arasına girdi.

Yaşar Üniversitesi, sosyal medyanın en iyilerinin belirlendiği “Social Media Awards Turkey 2019”da Veri Analitiği kategorisinde sosyal medyayı en iyi kullanan vakıf üniversitesi seçilerek altın ödülü kazandı.

İLEDAK Akreditasyonu

Her alanda olduğu gibi kalite yönetimi ve standardizasyon süreçleriyle de örnek olmayı amaçlayan Yaşar Üniversitesi’nde, İletişim Fakültesi’nin üç bölümü İletişim Eğitimi Değerlendirme Akreditasyon Kurulu (İLEDAK) tarafından akredite edildi. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi, Ege Bölgesi’nde ilk ve tek İLEDAK akreditasyonu alan fakülte oldu.

Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arif Hepbaşlı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) 55. Genel Kurulunca, ülkemizin önde gelen bilim insanlarının yer aldığı “TÜBA asli üyeliğine” seçildi.

Endüstriyel Tasarım Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Özgür Kilit, herhangi bir enerji kaynağına gerek olmadan dalga hareketlerine uyum sağlayarak su üstünde sabit kalabilen yüzer bir platform tasarladı. Yaşar Üniversitesi tarafından Bilimsel Araştırma Projesi kapsamında desteklenen proje sonucu ortaya çıkan tasarımın, patenti de alındı.

Çocukla büyüyen gözlük

Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencilerinin “Çocuk büyüdükçe onunla birlikte büyüyebilen gözlük” tasarımı, “Geleceği şekillendirmek” temasıyla düzenlenen Acrylic Design Awards öğrenci tasarım yarışmasında ödül kazandı.

Yazılım Mühendisliği Bölümü öğrencisi dört genç, görme engelli arkadaşlarının yaşadığı problemlerden yola çıkarak onların günlük yaşamını kolaylaştırmayı amaçlayan bir sistem tasarladı.

Yapay zekâ teknolojilerinden faydalanarak ortaya çıkan prototipte; “yaya trafik ışıklarının durumunu bildirmek, yüz tanıma, yaklaşan cisimlere karşı uyarı, para tanıma, basılı veya el yazısı olarak hazırlanmış yazıları okuma, önündeki ortamı betimleme” gibi özellikler bulunuyor. Yaşarlı gençler projeleriyle, 8. Genç Beyinler Yeni Fikirler Proje Pazarı ve Bitirme Projeleri Ortak Sergisinde, Türkiye Bilişim Derneği Özel Ödülünü de kazandı.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 3. sınıf öğrencileri, Ece Kişioğlu ve Bartu Mısırlı, bir alışveriş merkezinin üniversitelerin mimarlık ve iç mimarlık, endüstriyel tasarım, grafik ve güzel sanatlar öğrencilerine yönelik düzenlediği tavan tasarım yarışmasında “Uzay serüveni” isimli projeleri ile birinci oldu. İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, TMMOB İçmimarlar Odası tarafından düzenlenen İM 2019 İçmimarlık Öğrencileri Proje Yarışması’na damga vurdu. Lisans eğitimi boyunca gerçekleştirilen stüdyo projelerini değerlendirildiği yarışmada, Yaşar Üniversiteli öğrenciler bireysel ve grup olarak farklı derecelerle toplam 11 ödül kazandı.

Geleneksel motife çağdaş tasarım ödülü

Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Nazlı Gürgan, Anadolu Kültürel Girişimcilik (AKG) tarafından kadınların emeğini daha iyi değerlendirmek amacıyla düzenlenen “Anadolu’nun Kadın Gücü” yarışması illüstrasyon kategorisinde birinci oldu. Yine Grafik Tasarım Bölümü'nden Dr. Öğretim Görevlisi Umut Altıntaş, Grafik Tasarımcılar Meslek Kuruluşu’nun düzenlediği 38. Grafik Tasarım Sergisi ve Yarışması’nda, tipografi afiş ve kitap tasarımları ile biri özel ödül olmak üzere 5 ödül birden kazandı. Öğrenci Projeleri Başarı Ödülleri kategorisinde ise Yaşar Üniversitesi öğrencileri 6 ödül birden kazanarak en fazla ödül kazanan üniversite oldu.

Umudun bestesi

YÜ Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) Müzik Akademisi Öğrencisi Nehir Özzengin, 26. Türkiye Bilişim Derneği (TBD) – HALICI Bilgisayarla Beste Yarışması’nda çocuk ve gençler için yazdığı ‘Umuda Haykırış’ bestesiyle birinci oldu. Ayrıca, YÜSEM Müzik Akademisi’nin üstün yetenek burslu öğrencisi 15 yaşındaki Kaan Turan, bu yıl farklı kategorilerde ve ülkelerde katıldığı tüm müzik yarışmalarından ödüllerle döndü. Başarılı genç, son bir yılda katıldığı 4 yarışmadan piyano, bestecilik ve orkestra dallarında toplam 5 ödül kazandı.

Yaşar Üniversitesi öğrencisi İzmirli milli satranççı Cem Kaan Gökerkan 2019 Türkiye Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası’nda iki kupa birden kazandı.

Hibe ve Destekler

Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Seçmen ve Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gülseren Şendur Atabek’in TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı’na gerçekleştirdiği başvurular desteklenmeye hak kazandı.

Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Banu Yetkin Ekren‘in TÜBİTAK 1601 - Kâtip Çelebi-Newton Fonu Sanayi-Akademi Ortaklığı Programına gerçekleştirdiği başvuru desteklenmeye hak kazandı.

Patentler

Fagot Aleti İçin Mikrotonal Es Borusu

Fagot Aleti İçin Azaltıcı ve Dengeleyici

Handrest360 (Fagot Aleti İçin Parmaklık)