Haber / Didar DEMİRCİ

Veliler, 6 Eylül’de başlayacak olan yüz yüze eğitime hazırlanıyor. Ancak yapılan eğitim harcamalarının yanı sıra bir de okuldan verilen ihtiyaç listeleri, velinin belini büktü. Okul aile birliği ya da okul idareleri tarafından talep edilen ücretler nedeniyle veliler mağdur oluyor. Velilerden istenilen ücretlerin, Anayasa’ya göre suç teşkil ettiğini vurgulayan Veli-Der Karşıyaka Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Çakır, “Kayıt ücreti değil de zorunlu bağış diyebiliriz. Şu ana kadar bizim derneğimize bu konuda müracaat eden olmadı ama geçen senelerden böyle bir şey olduğunu biliyoruz. Hatta bağış yapamayan bazı velilere okulda temizlik işini yaptırmaya kalktılar” dedi.

'Ücretsiz olmalı'

Eğitimin ücretsiz olması gerektiğini hatırlatan Çakır, denetimsizliğe dikkat çekerek, “Şikayet olursa ilgileniliyor. Ancak o zaman da geçiştiriliyor. Aslında bu bağış adı altında alınan kayıt ücretine, hükümet de göz yumuyor. İtiraz eden olursa o veliden ücret alınmıyor. Çoğu veli ödemek istemese de ödüyor. Çünkü okulda çocuğuma kötü davranılır diye korkuyor. Bundan dolayı da itiraz etmiyorlar” diye konuştu. Velilerden talep edilen ücretlere ilişkin Eğitim-Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin de, “Eskiden okul aile birlikleri, idareciler velileri ikna ederek okullara bağış yapılmasını istiyorlardı. Ama son dönemlerde bu o kadar meşrulaştı ki artık velinin eline fotokopiyle çoğaltılmış listelerden birini direkt tutuşturuyorlar. Mevcut yasaları ve yönetmelikleri hiçe sayan idareler olmaya başladı. Kesinlikle para verilmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

En az 500 lira

Kırtasiye harcamaları, okul kıyafeti, servis ücretleri gibi harcama kalemlerine dikkat çeken Çakır, bir öğrencinin tüm ihtiyacının, orta kalitede ürünlerle yaklaşık 500 liraya tamamladığını söyledi. Çakır, “Kamusal eğitim, parasız eğitim! Çocuğun tüm ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanması gerekiyor. Çocuğun servisi, öğlen yemeği gibi diğer ihtiyaçları da devlet tarafından karşılanmalı. Biz vatandaş olarak vergi veriyoruz. Bu vergilerin de eğitim ve sağlık olarak bize geri dönmesini istiyoruz” dedi.

'Servis ücretleri denetlensin'

İzmir’de servis ücretlerine yüzde 14 ile 15 arası zam yapılması bekleniyor. Bu zam oranıyla, 6’ncı dönem toplu sözleşme görüşmelerinde kamu çalışanına teklif edilen zam oranını karşılaştıran Eğitim-Sen İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Sabit gelirli insanların çocuklarını okutma imkanı ellerinden alınıyor” dedi. Ayrıca, servislerden alınan ücretlerin de denetlenmesi gerektiğini dile getiren Çetin, servis ücretlerinin bazı okullarda belirlenen fiyatın üzerinde olduğuna dikkat çekti.

'Okullar hazır değil'

Yüz yüze eğitim için okulların hazır olmadığını açıklayan Çetin, şöyle konuştu: “Okulların asgari temizliğini yapacak personel yok. Bir an önce o personelin göreve başlaması gerekiyor. Okulların temiz belgesi alması için gereken şartlar ciddiyetten uzak. Bu iş bu şekilde çözülmez. Yüz yüze eğitime okulların hazırlanması Milli Eğitim Bakanlığı’nın görev ve sorumluluğundadır. Öte yandan 20 bin öğretmen ataması az olacaktır. En az 100 bin atama yapılmasını istiyoruz.”