Dokuz Eylül Üniversitesi'nde (DEÜ) yapılan bilim sınavları için üst üste usulsüzlük iddiaları ortaya atılıyor. Hukuk Fakültesi'nde yapılan sınavı kazanamayan bir adayın kesin kayıt tarihi geçtikten iki hafta sonra kayda çağrıldığı iddialarını dile getiren Eğitim-Sen İzmir 3 No’lu Üniversiteler Şubesi yetkilileri, sınavdan iki gün önce, 21 Eylül tarihinde yaptığı açıklama ile jüri üyelerinin son anda değiştirilmesinin güvenilirliğe gölge düşürdüğünü belirtmişti. Kamu Hukuku Bilim Sınavı'na giren yaklaşık 400 adayın sonuçlarını iki gün sonra duyuran Sosyal Bilimler Enstitüsü, herhangi bir asil ve yedek liste açıklamadı. Sadece "yerleşti" veya "yerleşmedi" ibarelerini kullandı. Sendikadan yapılan açıklamada, “Bugüne kadar tüm adayların sınavın hangi kısmından (yazılı, mülakat vb.) hangi puanı aldığı ayrıntılı olarak yazılıp puan sıralamasının herkes tarafından görülebileceği bir sistem işletilirken, bu dönem sınav açıklamaları 'şeffaflık' ilkesi başta olmak üzere birçok akademik ilke teamüle aykırı gerçekleştirilmiştir” denildi.

SINAVI GEÇEMEYENE KAYIT

Gazeteduvar.com.tr'nin haberine göre sınava giren adaylardan Avukat Buse Arıs, sınav hakkında çeşitli iddialarla yargıya başvurdu. Arıs, sınav öncesi ve sonrasında şüpheli açıklamalar yapan ve sınav ekranında yerleşemediğini gösteren ekran görüntüsünü kendisine atan arkadaşı Ö.D.Ö.'nün kayıt dönemi bittikten sonra kayda çağrıldığını anlattı. Arıs, “Benim sınavım iyi geçmesine rağmen yerleşemediğimi öğrendiğimde ilk anda üzüldüm. Ancak kayıt tarihi geçtikten iki hafta sonra Ö.D.Ö bana, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün kendisini özel olarak arayıp kayda çağırdığını, durumun ne olduğunu anlamak için gidip konuşacağını söyledi. Ve sınav kağıdının benimkinden kötü olduğunu kendisi kabul etmesine ve 'yerleşmedi' sonucunu almasına rağmen kaydını yaptırmış. Üstelik kayıt yaptırdığı tarihte sistemde adının karşısında halen ‘yerleşmedi’ ifadesi bulunuyordu” ifadelerini kullandı. Arıs, sınavdan sonra konuştuğu ve sorulara net bir yanıt vermeyen, hatta vergi hukuku ile ilgili soruya “üç satır yazdım” diyen A.H.Y. isimli bir avukat arkadaşının da programa kabul edildiğini söyledi.

Eğitim Sen 3 No’lu Şube Yürütme Kurulu'ndan yapılan açıklamada ise, “Süreci ve yaşananları baştan beri takip ettik. Jüri üyeleri iradeleri dışında değiştirildi. O zaman yaptığımız açıklamada, jüri üyelerinin ehliyet ve liyakatine ve sınavın bilimselliğine ilişkin soru işaretleri oluştuğunu söylemiştik. Bugün bu çekincelerimizin gerçeğe dönüştüğünü görmekteyiz” ifadeleri yer aldı.

Eğitim-Sen'den şeffaflık çağrısı

Adayların sosyal medyada tepki gösterdiği DEÜ yönetimine Eğitim Sen 3 No’lu Şube de bir çağrı yaptı. Şube Yürütme Kurulu üyesi Ümit Akıncı, “Bir kez daha kurum içinde gerçekleştirilen tüm sınavları, kuşku ve soru işaretlerine mahal bırakmayacak şekilde yapılması gerektiğini hatırlatıyoruz. Tüm sınavların, usulsüzlük izlenimi vermeyecek şekilde, informal mekanizmalardan arındırılmış, şeffaf, hesap verebilir ve ehliyet ile liyakat ilkelerine uygun yapılması, enstitü yönetimlerinin yanı sıra DEÜ üst yönetiminin sorumluluğundadır. Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi olarak konunun takipçisi olduğumuzu bir kez daha belirtmek isteriz” dedi.