Üniversite tercih sonuçlarının 31 Ağustos’ta açıklanmasının ardından burs başvuruları, eylül ayında başlıyor. Burslar, eğitim, yol, yemek, kitap gibi masraflarını karşılamakta zorlanan öğrenciler için her şey demek. Birçok vakıf ve dernek, aylık 650 TL’ye varan burs desteğiyle birlikte öğrencilere sosyal ve kültürel etkinliklere katılım, giyim, staj için danışmanlık hizmeti gibi olanaklar da sunuyor. Milliyet'ten Mine Özdemir'in derlediği habere göre,

Burs veren kurumlar ve başvuru tarihleri şöyle:




Üniversite kayıtlarının başladığı 3 Eylül’de yurt başvurularını almaya hazırlanan KYK, öğrencilere burs ve öğrenim kredisi olmak üzere iki seçenek sunuyor. Burs ve kredi başvurularını her yıl e-Devlet üzerinden alan kurum, başvuru tarihini eylül ayında internet sitesi üzerinden açıklayacak. Bu yılki burs ve kredi ücretleri belli değil. KYK, 2015’te 330 TL olan kredi ve burs ücretini 2016’da 400 TL’ye, 2017’de 425 TL’ye, 2018’de 470 TL’ye çıkarmıştı.



Atatürk ilkelerine bağlı, maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı üniversite öğrencilerine “Bir Işık da Siz Yakın” projesi kapsamında eğitim bursu veriliyor. 17-27 Eylül’de internet üzerinden başvuruları kabul edecek ÇYDD, öğrencilere 10 ay boyunca 220 TL maddi destek sağlayacak. Burslara başvuru için ara sınıf öğrencilerinde not ortalamasının en az 2.00 olup bir üst sınıfa geçiş hakkını kazanmış olma ve ÇYDD şubelerinin bulunduğu devlet üniversitelerinde okuma şartı aranıyor. ÇYDD Ortaöğretim Bursu ile de “Anadolu’da Bir Kızım Var” projesi kapsamında maddi desteğe ihtiyacı olan başarılı lise öğrencilerine yıllık 1200 TL burs veriyor. Bursa başvurular ise 25 Eylül’de başlıyor.



İstanbul, Kocaeli ve Tekirdağ’da bulunan devlet üniversiteleri ile vakıf üniversitelerinin mühendislik bölümlerinde ve yüzde 100 burslu öğrenim gören öğrencilerine burs veriliyor. 1-30 Eylül’de başvurular kabul edilecek. Bu yıl burs ücreti 450 TL olarak belirlendi. Burs başvurusu yapacak öğrencilerde gelir düzeyinin düşük olması, ara sınıflar için yıllık genel başarı ortalamasının 4 üzerinden en az 3 veya 100 üzerinden 80 olması şartı aranıyor.


Akdeniz, Atatürk, Boğaziçi, Dokuz Eylül, Fırat, Gaziantep, Harran, İstanbul Teknik, Mersin, Muğla Sıtkı Koçman, Orta Doğu Teknik, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Van Yüzüncü Yıl üniversiteleri ve Marmara Üniversitesi’nin İktisadi ve İdari Bilimler, Atatürk Eğitim fakülteleri, Uludağ Üniversitesi’nin Mühendislik Fakültesi öğrencileri burstan yararlanabilecek. Başvurular 3-28 Eylül tarihleri arasında alınacak. 10 ay olmak üzere verilen bursun bu yılki miktarı belli değil. Geçen yıl öğrencilere aylık 550 TL burs verilmişti.



İhtiyaç sahibi ve başarılı öğrencilere “Alev Topları” burs programı kapsamında 12 ay boyunca aylık 650 TL burs desteği verecek vakıf, bursun yanı sıra eğitimler, sanatsal ve kültürel etkinliklere katılım, kitap hediyeleri gibi olanaklar da sunacak. Ayrıca program kapsamında, her kıvılcım grubuna özel tasarlanan duygusal ve sosyal gelişim odaklı atölye ve seminerler, sanat faaliyetlerine katılım, kitap hediyeleri, dergi ve Müze Kart Plus abonelikleri sağlanacak.



Sağlık ve sosyal bilimler alanında okuyan 2. sınıf ve üstü lisans ve ön lisans öğrencilerine karşılıksız burs veren vakıf, başvuruları 14 Eylül’e kadar kabul ediyor. Başvurularda genel başarı ortalamasının 4 üzerinden en az 2, 100 üzerinden en az 60 olma şartı aranıyor. Geçen yıl 350 TL olan burs ücretinin bu yılki miktarı belli değil.



Ankara, Gazi, Orta Doğu Teknik, Hacettepe üniversitelerinde belirlenen bölümlerde öğrenim gören öğrencilere burs veren vakıf, başvuruları eylülde almaya başlayacak. Bu yılki burs ücreti belli değil ancak geçen yıl burs desteği aylık 550 TL’ydi. Vakıf, öğrencilere maddi desteğin yanı sıra tiyatro, konser, gezi gibi etkinliklere katılma fırsatı da sunuyor.



Türk Eğitim Vakfı (TEV): Mesleki orta öğretim, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerine burs veren TEV, bugüne kadar 237 bin 586 öğrenciye burs desteğinde bulundu. Başarılı ancak maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilerine burs veren TEV, başvuruları 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul ediyor. Ekim-haziran ayları arasında 9 ay süreyle verilen bursların 2017-2018 öğretim yılındaki tutarı mesleki orta öğretim için 200 TL, üniversite öğrencileri için 510 TL, yüksek lisans öğrencileri için 850 TL, doktora öğrencileri için 1.150 TL’ydi. Vakfın ayrıca Üstün Başarı ve Kız Öğrenci Yurt bursları da bulunuyor.



Gençlik, Kardelen ve Öğretmen Çocuğu olmak üzere üç burs programı bulunan TOG, başvuruları 15 Eylül’e kadar alıyor. Gençlik yeni sınıf programına üniversiteye yeni kayıt yaptıranlar ve hazırlığı bitirip birinci sınıfa başlayacaklar başvurabilirken, Gençlik ara sınıf programına aktif olarak TOG faaliyetlerinde yer almış üniversite öğrencileri başvurabiliyor. Kardelenler Bursu’na ise üniversitelerin mühendislik bölümleri, fen edebiyat fakültelerinin sayısal bölümleri, işletme, iktisat, istatistik, siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler, hukuk bölümlerinde okuyan kadın öğrencilerin başvuruları kabul ediliyor. Anne ya da babası veya ikisi de öğretmen olan üniversite öğrencileri için Öğretmen Çocuğu Bursları bulunuyor. Burs ücreti 250 TL ile 350 TL aralığında değişiyor.



Devlet üniversitesi öğrencilerinden ailesi kırsal kesimde ikamet eden, başarılı ancak maddi desteğe ihtiyaç duyanlar, burs başvurusunda bulunabiliyor. 24-26 Eylül’de başvuruları kabul edecek vakıf, öğrencilere aylık 300 TL maddi desteğin yanı sıra eğitim, kültür toplantıları, kıyafet, rehberlik ve psikolojik danışma hizmeti, ücretsiz tiyatro, konser, sinema imkânı, piknik, mezuniyet ve bayram yemeği etkinlikleri, başarıyı teşvik ve sanat ödülleri gibi farklı destelerde bulunuyor. Vakıf, üniversite öğrencilerinin yanı sıra ilkokul öğrencilerine aylık 75 TL; ortaokul ve lise öğrencilerine aylık 100 TL burs desteği sağlıyor.



Vakfın, Genel Başarı, Anadolu, Engelli Öğrenci, Dış Kaynaklı, Talep bursları bulunuyor. Burslara, devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitelerinin tam burslu programlarında öğrenim gören öğrenciler başvurabiliyor. Başvuruları 1-30 Eylül tarihleri arasında kabul edecek vakıf, 9 ay boyunca öğrencilere aylık 450 TL burs desteğinde bulunacak.