Buca'da bulunan okullarda, sadece kadın yöneticilerin yeterliliklerine ilişkin başlatılan anket eğitim sendikalarından tepki gelirken İlçe Milli Eğitim Müdürü ise “iyi niyetliyiz” yanıtı verdi.

Buca İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, kendi bölgelerinde görev yapan kadın müdürlerin yeterliliklerine ilişkin bir anket başlattı. 'Kadın yöneticilere ilişkin ölçek' olarak adlandırılan çalışmada, öğretmenler ile müdür yardımcılarının kendilerine yöneltilen 32 soruyu eksiksiz ve doğru olarak cevaplandırmaları istendi. Yalnızca kadın okul müdürlerine yönelik olarak gerçekleştirilen ankete sendikalardan tepki gecikmedi. “Öğretmene baskı yapmaz”, “Personele emir vermez”, “Karizmatik ve etkileyici bir kişiliğe sahiptir” ve “Güven verir” gibi kriterlerin bulunduğu çalışmaya tepki gösteren Türk Eğitim Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Merih Eyyup Demir, okullarda yaşanan güvenlik, temizlik, personel sorunlarına dikkat çekerek, yöneticilerin bu sorunlara odaklanması gerektiğini belirtti.


SORUNLARA ODAKLANIN


Bakanlığın, yöneticilik konusunda kadınlara pozitif ayrımcılık yapıldığı bir dönemde, kadın yöneticilerin bu şekilde bir anketle değerlendirilmeye almasının doğru olmadığını kaydederek, “Yöneticilik erkek ya da kadın arasında değerlendirilecek bir mevki değil. Müdürlüğün kadını erkeği olmaz. Yapılan anket eğitime ne artı değer katacak? Okullarımızın güvenlik, personel ve temizlik gibi ihtiyaçlarına yoğunlaşılmalı. Bu gibi sorunlar varken, bu tarz etkinliklerin ne amacı var? Kurumlar, okul içinde de sıkıntıya neden olabilecek bu tarz çalışmalardan kaçınmalı” dedi.

EĞİTİM-SEN'DEN BOYKOT


Eğitim-Sen 5 No'lu Şube Yürütme Kurulu ise yaptığı açıklamada, “Eğitim Sen olarak kadın yöneticilerin anket yoluyla sorgulanarak üzerlerinde baskı oluşturulmasına ve cinsiyet ayrımcılığına neden olacağı kaygımızdan dolayı üyelerimizin doldurmaması yönünde karar aldık” dedi. Yöneticilerin kadın ve erkek diye ayrılmasının, kadınların cinsiyetleri üzerinden değerlendirmenin anayasanın kadın erkek eşitlik ilkesine aykırı olduğunun altı çizildiği açıklamada, “Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can bu anket çalışması ile cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmektedir. Bu ülkede eğitim sistemi ile ilgili bir iyileşme olacaksa eğitimin kalitesi yükselecekse bu çalışmalarda kadın eğitimcilerin özverili çalışmalarının katkısının fazla olduğu biliyoruz. Kadınları ötekileştiren, aşağılayan, ayrımcılığı artıran bu anket çalışması da bir an önce geri çekilmelidir. Bu anket uygulaması nedeniyle İlçe Milli Eğitim Müdürü’ı kınıyoruz. Yetkilileri İlçe Milli Eğitim Müdürü hakkında gereğini yapmaya çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.


Can: Yazı bakanlıktan geldi


Buca İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Can ise tartışma başlatan ankete dair şunları söyledi: “Bu yazı Milli Eğitim Bakanlığı'ndan geldi. Türk Milli Eğitim Sistemi'nde çalışan kadınlar, sayısal üstünlüğe sahip olmalarına rağmen yönetim kademelerindeki sayıları düşük. Biz bunu yükseltmeye çalışıyoruz. Burada amacımız cinsiyet ayrımı değil, kadın yönetici sayısını artırmak. Sayı düşük olduğu için kadın yönetici sayısını yükseltmeyi hedefliyoruz. İyi niyeti bir çalışma.”