Araştırma/ Sinan KESKİN

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Türkiye’deki 188 üniversitede eğitim gören 35 bin 715 öğrencinin katılımıyla yapılan memnuniyet araştırması sonucunda, “A Plus” unvanını almaya hak kazandı. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı’nın (ÜniAr) gerçekleştirdiği ve ünversitelerin, öğrencilerin tatminkarlık düzeyine göre sıralanmasının amaçlandığı araştırmada İEÜ, öğrencilerin beklentilerini üst düzeyde karşılayan üniversite olarak gösterildi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktuğ Karpat Bilim Akademisi tarafından verilen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) ödülüne layık görüldü. Doç. Dr. Karpat, Türkiye genelinde ödül alan 43 akademisyenden biri oldu.

TÜSİAD’ın “Bu Gençlikte İş Var” yarışması kapsamında iş fikirleri oluşturan İzmir Ekonomi Üniversiteli 11 genç, “Girişimcilik Programı 2019 Kampı”na katılmaya hak kazanırken Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nin (TÜSİAD) “Bu Gençlikte İş Var! Ege 2019” yarışmasında birincilik ve üçüncülük kazandılar. Ayrıca, TÜSİAD’ın Türkiye genelinde gerçekleştirdiği Bu Gençlikte İş Var! 2019 yarışmasında da İEÜ'liler üçüncü oldu.

TÜSİAD’ın EGİAD ve BASİFED iş birliğinde gerçekleştirdiği Ege Bölgesi’ne yönelik yarışmada ise, Psikoloji Bölümü Öğrencisi Fatma Öykü Gonca, Mütercim Tercümanlık Bölümü Öğrencisi Elif Linda Grace Altıntaş, Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü Öğrencisi Safanur Bol, Yazılım Mühendisliği Öğrencisi Asude Sare Balıklı, taciz, tecavüz ve istismara uğrayan bireylere hukuksal ve psikolojik destek sağlayan “Purple” adlı projeleriyle birinci oldu. Aynı yarışmada, Psikoloji Bölümü Öğrencileri Bilge Canıtez, Demet Yelekçioğlu, Ayça Danış ile Yaşar Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nden Tuğçe Alkan da “Tıkla Gelsin Bakıcım” başlıklı projeleriyle üçüncülük aldı.

Bu gençlikte iş var

Bu Gençlikte İş Var! 2019 yarışmasının ulusal ayağında ise Psikoloji Bölümü Öğrencileri Esra Ablak, Deniz Öztürk, Büşra Bektaş ve Öykü Demirhan ile Yazılım Mühendisliği Öğrencisi İnan Evin’in oluşturduğu “DysApp” adlı uygulama Türkiye üçüncülüğünü kazandı. DysApp ile öğrenciler, okuma-yazma, dinleme, konuşma gibi alanlarda öğrenme güçlüğü çeken “disleksi” hastalarının yaşadığı zorlukları aşmalarını amaçladı.

Mütercim Tercümanlık Bölümü’nden bu yıl dereceyle mezun olan Yonca Kandemir, yüzde 100 bursa layık görülerek, Almanya’da uygulamalı dil bilimi alanında yüksek lisans yapmaya hak kazandı. Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) tarafından Türkiye’de sadece 30 kişiye verilen bursu almayı başaran Kandemir, Avrupa’nın en yenilikçi üniversiteleri arasında gösterilen Nürnberg Frıedrıch Alexander Erlangen Üniversitesi’nde iki yıl eğitim alacak.

İngilizce alanında 25 üniversiteden 56 öğrencinin katıldığı Genç Çevirmenler Yarışması’nda birinci olan Mütercim Tercümanlık Bölümü öğrencisi Barış Sadıç, ödülünü Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Faruk Kaymakcı’nın elinden aldı.

Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri, “13. Mimarlıkta Sayısal Tasarım Ulusal Sempozyumu” kapsamında düzenlenen Kabuk Tasarım Yarışması’nda birinci oldu. “Örtüşmeler ve Kesişmeler” ana temasıyla yapılan yarışmada, Mimarlık Bölümü 2. Sınıf öğrencileri Tunç Çokuysal, Canberk Kaplan ve Barış Dondar’ın “Kaburga” adlı tasarımları İzmir’e birincilik kazandırdı.

İçmimarlık öğrencilerinin konsept mağaza tasarımlarına ödül yağdı. Belenco Kuvars Yüzeyler ve TMMOB İçmimarlar Odası İzmir Şubesi işbirliğince ilki düzenlenen iç mekân tasarım yarışmasında, İzmir Ekonomili genç içmimarlar çalışmalarıyla birincilik, ikincilik, mansiyon ve sergileme kazandı. Yarışmada, küçük objelerle ve kahvenin satıldığı konsept mağaza tasarımıyla İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Berk İsmail Öndül birinci oldu.

Ünlü yazılım şirketi ve oyun motoru UNITY’nin dünya genelinde yaptığı yarışmada ilk 50 öğrenci arasına giren ve bu yıl İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Yazılım Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan İnan Evin, uluslararası üniversitelerin radarına girdi. Başarısıyla dikkat çeken Evin, Danimarka’daki Kopenhag IT Üniversitesi ile Finlandiya’daki Tampere Üniversitesi ve Aalto Üniversitesi’nden yüksek lisans eğitimi için onay aldı. Evin, tercihini Aalto Üniversitesi’nden yana kullanarak, oyun geliştirmeye yönelik yüksek lisans programında eğitim almaya karar verdi. Finlandiya’da yüzde 100 burslu olarak yüksek lisans yapacak olan Evin, oyun teknolojileri alanında gelişimini sürdürecek.

İEÜ'li girişimci gençler tarafından kurulan ve ülkenizde bulamadığınız ürünleri, gezginler aracılığı ile yurt dışından getirtmenizi sağlayan online pazar yeri “Glocalzone”, 2018’de 1 milyon liralık değerleme ile aldığı ilk yatırımın ardından, bu kez 400 bin Euro’luk değerleme ile ikinci yatırımını aldı. İEÜ Yazılım Mühendisliği Bölümü mezunu Burak Sönmez ile İEÜ Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Mezunu Doğan Turan tarafından önceki yıl kurulan “Glocalzone” girişimi, yurt dışından ürün satın almak isteyenlerle seyahat edenleri bir araya getiriyor.

Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik Elektronik Mühendisliği Yüksek Lisans Öğrencisi Mert Kalaycı, topraksız tarım teknolojisini bir basamak yukarıya taşıyarak led aydınlatmalar ile 30 kat daha verimli hale getirdi.

“Çocuk Gibi Bak” projesi, Facebook’un sponsorluğuyla yürütülen üniversitelerarası “Peer to Peer (P2P) Global Digital Challenge”ta, tüm dünyadan 53 proje arasında birinci olmayı başardı. Özellikle sosyal medya üzerinden yapılan her alandaki nefret söylemine ve ayrımcılığa karşı dikkat çekmeyi ve üniversite öğrencilerinin bu konuda farkındalıklarını arttırmayı amaçlayan yarışmada “Çocuk Gibi Bak” projesinin final sunumu, Amerika’nın başkenti Washington’da yapıldı.

Duyarlılık başarı getiriyor

İletişim Fakültesi Sinema ve Dijital Medya Bölümü 4. sınıf öğrencisi Ecem; Suriyeli küçük bir kızın hikâyesini anlattığı kısa filmiyle ulusal ve uluslararası kısa film festivallerinde yarışıyor. 14 festivalde seçkiye alınan film, festivaller tamamlandıkça ödülleri de İzmir’e taşıyor. Çelik, Hindistan’daki White Unicorn Uluslararası Film Festival’de “ilk kez film yapan yönetmen”, Slovakya Kosice Uluslararası Film Festivali’nde de “en iyi kısa film” , “en iyi kısa öğrenci filmi”, “en iyi trailer”, “en iyi kısa film yönetmeni” ödüllerini kazandı.

Moda ve tasarımda Türkiye’nin en iyisi

İzmir Ekonomili genç modacı Yaren Eren’in tasarımları gökyüzünü süslüyor. Dünyada ilk kez bir havayolu şirketi Atlasglobal Havayolları tarafından öğrenciler arasında gerçekleştirilen kabin ekibinin kıyafetleri tasarımı yarışması yapıldı. Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Yaren Eren’in kolleksiyonu kabinlerde kullanılmaya başlandı.

Genç bilim İnsanı ödülü

Bilim Akademisi tarafından verilen Bilim Akademisi Genç Bilim İnsanları Ödül Programı (BAGEP) ödülüne Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Göktuğ Karpat layık görüldü. Doç. Dr. Karpat, Türkiye genelinde ödül alan 43 akademisyenden biri oldu.

Sağlılıklımlere ‘kalpten’ ödül

Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Türker İnce’nin, Finlandiya ve Katar’dan iki akademisyen ile birlikte kalp ritim bozukluklarının erken teşhisini sağlamak amacıyla geliştirdiği sistem, uluslararası ödüle layık görüldü.