Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı iş birliği ile hayata geçirilen “Köy Öğretmenleri Mesleki Gelişim Programı”, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Müdürlüğü Genel Müdürü Adnan Boyacı, Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) Genel Koordinatörü Mine Ekinci ile öğretmenlerin katıldığı törende kamuoyuna duyuruldu. Türkiye’nin tüm köy öğretmenlerine ulaşarak mesleki gelişimlerine destek olmayı hedefleyen proje kapsamında ilk etapta 400 öğretmen eğitici eğitimi aldı. Eğitim alan öğretmenler görev yaptıkları bölgelerde genç meslektaşlarına bilgi ve deneyimlerini aktararak Türkiye’deki toplam 7 bin köy öğretmenine ulaşacaklar. Program kapsamında köy öğretmenleri için hazırlanan iki yeni kitap da tanıtıldı. “Köy Öğretmeninin Başucu Kitabı” ile öğretmenlere mesleklerinin ilk yıllarında köyde yaşam ve nitelikli eğitime dair rehberlik yapılması hedefleniyor. “Birleştirilmiş Sınıflar İçin Etkinlik Kitabı”nda ise farklı yaş gruplarından öğrencilerin bir arada eğitim aldığı birleştirilmiş sınıflardaki müfredata yönelik etkinlik önerileri yer alıyor. Kitaplar Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle tüm köy öğretmenlerine ulaştırılacak.

Törende konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk şunları söyledi: “2023 eğitim vizyonu çerçevesinde sürekli vurguladığımız şey imkanı daha zayıf olan okullara, öğretmen eğitimine, öğrenme güçlüğü olan çocuklarımıza daha fazla yatırım yapmak ve bu ülkenin her köşesindeki birleştirilmiş sınıflar başta olmak üzere bu programlarla destek vermek. Birleştirilmiş sınıflardaki 7 bin öğretmenimizin hepsine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu çabalarla yapmak istediğimiz şey ülkemizdeki tüm köy okullarının topyekün olarak bir iyileşmeye doğru yönelmesi ve bunu yaparken de öğretmenlerimize destek verilmesidir.”

Rol model oluyorlar

Törende yaptığı konuşmasında eğitime ve öğretmene yatırımın, toplumsal gelişme için vazgeçilmez olduğuna değinen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı da, “Bundan 3 yıl önce Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) ile bu kapsamda başladı ilişkimiz. Mesleklerinin ilk senesinde köy okullarına atanan öğretmenlerimiz belki de daha önce hiç görmedikleri coğrafyalarda, çoğu zaman zorlu iklim şartlarında tüm güçleriyle, azimleriyle çalışıyorlar. Hem çocukların öğretmeni, hem okulun müdürü hatta köyün rol modeli oluyorlar. Hazırlanan bu önemli başucu kitabında bu konularla ilgili çok detaylı birikimler ve tecrübeler aktarılıyor. Öğretmenlerin hem mesleki gelişmelerine destek olan hem de bir araya gelip deneyim paylaşmalarına imkan tanıyan bir projeden bahsediyoruz. İnanıyorum ki bu güçlü birliktelik ile hep beraber 7 bin köy öğretmeni hedefine ulaşacağız ve bu proje başarılı olacak” dedi.