Eminim ki dün hepiniz bir takım şakalara maruz kaldınız. Dünyanın her yerinde şaka günü olarak ilan edilen 1 Nisan nasıl çıkmış, nereden çıkmış merak edenler oldukça fazla. E tabii ki napıyoruuz hemen açıp Google’a soruyoruz. O kısmı size bırakıyorum. Genel olarak şaka kaldıran bir tipim ama bende 1 Nisan fobisi var sanırım. Nedense bugünü kapsayan herhangi bir saat diliminde bana şaka yapılmasın acayip irrite oluyorum. Genel olarak gereksiz bir gün gibi ama bakın şimdi size bu zamana kadar yapılan en efsane şakaları yazacağım.

**Google "Arama motoru teknolojisinde koku devrimi" başlığıyla 2013'te kullanıcılarına 1 Nisan şakası yapmış. Burunlarını ekrana yaklaştırarak yeni araba kokusu, çiçek kokusu ve hayalet kokusu gibi kokuları alabileceklerini ifade etmiş. Koku aldığını iddia edenlerin sayısı bir hayli fazlaymış. Kesin iddia edenler Türk’tü.

**Twitter 2013'te resmi blogunda kullanıcılarına sadece sessiz harfleri kullanmaya olanak veren 'Twttr' hizmetine başlandığını duyurmuş. Sesli harfleri de kullanabilecekleri 'Twitter' hizmetinden yararlanmak için aylık 5 dolar ödemeleri gerektiği yazıyormuş. Şakayı yutup parasıyla değil mi alırız diyenler çok olmuştur.

**1988'te Sovyetler Birliği'nin Izvestia Gazetesi, dünyaca ünlü futbol yıldızı Diego Maradona'nın Spartak Moskova'ya katılmak için yöneticilerle görüştüğünü yazmış. Şakayı yutan Associated Press (AP) ise haberi tüm dünyaya yaymış. Gazete çalışanları şaka olduğunu duyunca ne yaptılar acaba?

**1998 yılında Burger King, USA Today Gazetesi'ne verdiği tam sayfalık ilanda ABD'deki 32 milyon solak için hamburger yaptıklarını duyurmuş. İlana göre hamburger, normal VVhopper ile aynı malzemelerden yapılıyormuş ancak tüm malzemeler, solak müşteriler için 180 derece sola çevrilmiş. Binlerce solak Amerikalı, kendileri için üretilen hamburgeri yemek için Burger King restoranlarına koşmuş. Sağ elini kullananlar ise kendileri için de özel bir hamburger yapılmasını istemiş. Bunu bile kıskanmışız tebrikler.

**2013 yılında Balıkesir'in Burhaniye İlçesi'nde yapılan 1 Nisan şakasının dozu fazla kaçmış. Merkez Koca Camii imamını arayan bir kişi, Murat Ceylan'ın öldüğünü söylemiş ve selasının okunmasını istemiş. İmamın selayı okumasının ardından ortalık karışmış. Çok sayıda kişi Murat Ceylan'ın çalıştığı yufka imalathanesini telefonla ararken, bazıları da işyerine gitmiş. Yakınları gerçek ortaya çıkıncaya kadar gözyaşı dökmüş. Bak tam yurdum insanı şakası. Böyle şaka yapılır mı be kardeşim? Ölmeden mezara koymak bu olsa gerek.

**İsveç'te sadece 1 kanalın olduğu ve yayının siyah-beyaz yapıldığı 1962 yılında televizyon istasyonunun teknik uzmanı Kjell Stensson haber yayını sırasında ekrana çıkmış. Seyirciye siyah-beyaz televizyonlarını nasıl renkliye çevirebileceklerini anlatmış. Yapmaları gereken ise; bir naylon kadın çorabını ekrana geçirmekmiş. O gece 7 milyonluk ülkede birçok kişi bu yöntemi denemiş. Bize de pencereden atla deseler yemin ederim deneyeceğiz.

**1976 yılında İngiliz astronom Patrick Moore, BBC Radyosu'nda katıldığı programda dünya gezegeninde yerçekiminin azalacağını ilan etmiş. Bunu herkesin kendi evinde de deneyerek fark edebileceğini söyleyen Moore, herkesin aynı anda zıplamasını istemiş. Saatler 9.47'yi gösterirken telefonlar yağmaya başlamış, tüm dinleyiciler yerçekiminin azaldığını kendilerinin de fark ettiğini söylüyormuş. Hatta bir kadın dinleyici, kendisi ve 11 arkadaşının odalarında sandalyeleriyle adeta yüzmeye başladıklarını söylemiş. Ablacım artık ne içtiyse maşallahı var, güzel kafa yapmış.

***

Umarım çok keklenmeden dünü atlatmışsınızdır.

Bence bu defa seçimler sayesinde hepimiz yırttık!