Ormanların korunması, ağaçlandırılması ve çevre eğitimi konularında Devlet-Millet işbirliğini en iyi şekilde gerçekleştiren Ege Orman Vakfı’nın, kurulduğu 1995 yılından bu yana bağışçıların desteği ile kurşun kalem büyüklüğünde diktiği fidanlar bugün ağaç olup ormanlara karıştı. Ege Orman Vakfı kurucusu Cem Bakioğlu, “Ormanları korumak bu topraklarda yaşayan tüm bireylerin milli ve insani görevidir” diyor

İklim değişikliğine çözüm sunan ormanlaştırma projeleri, dünyayı tehdit eden çevre sorunlarının çözümüne sürdürülebilir bir yaklaşımla katkıda bulunmayı görev bilen, Avrupa Birliği ve Türkiye'deki bakanlıklar tarafından finanse edilen birçok bölgesel, ulusal ve uluslararası projenin parçası olan, UNCCD'nin (Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi) paydaşı, Can Europe’un (Uluslararası İklim Eylem Ağı) üyesi ve Türkiye’de orman köylüsü ile birlikte karbon yutak alanları (Karbondioksiti atmosferden yutarak depolayan doğal veya insan yapımı sistemlerdir. Ormanlar en yaygın yutak türüdür) oluşturarak ARBOR DAY FOUNDATION (Kâr amacı gütmeyen organizasyon) gibi küresel kuruluşlardan destek alan Ege Orman Vakfı’nın kurucusu, benim de yakından tanıdığım kıymetli insan Cem Bakioğlu’nun işlerinin yoğunluğu nedeniyle bu ropörtajı Genel Müdür Perihan Öztürk ile yaptım.

Perihan Hanım Ege Orman Vakfı ne zaman kuruldu ve amacı neydi?

Bakioğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Bakioğlu, İzmir Adnan Menderes Hava Limanı’nın çorak görüntüsünden etkilenerek 1995 yılında grubuna bağlı şirketleri harekete geçirerek 70 bin fidanlık ‘Bakioğlu Ormanı’nı kuruyor. 900 dekarlık alanda düzenlenen fidan dikim törenine 2 bin doğaseverin olağanüstü ilgi göstermesi kendisini heyecanlandırınca, o yıl Ege Orman Vakfı’nı kuruyor. Vakfımız, ülkemizin orman alanlarının artırılması, orman varlığının korunması, sel baskınları ve erozyonla mücadele için ağaçlandırma çalışmaları yapmak, iklim değişikliği, biyo-çeşitliliğin korunması, yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması projeleri ile uygulamalar ve eğitimlerle kamu farkındalığı, toplumun çevre bilincinin artırılmasını amaçlıyor. Ağaçlandırma çalışmalarımızı, Orman Bakanlığı ile imzaladığı protokollerle gerçekleştiriyoruz. 26 yılda çeşitli bölgelerde 75 bin dekar alanda kurşun kalem büyüklüğünde diktiği 12 milyon fidan bugün ağaç olup ormanlara karıştı.

Çeşitli bölgeler derken, nereleri?

İzmir, Manisa ve Aydın'dan sonra bağışçıların talepleri üzerine Ankara, Adana, Kırıkkale, İzmit, İstanbul, Bursa, Edirne, Hatay, Urfa, Mardin gibi illerde çalışmalar yaptık ve yapmaya devam ediyoruz.

Fidan bağışı nasıl yapılıyor?

Çevreye duyarlı ve yaşanan iklim krizinin farkında olan kişi, kuruluş ve şirketler yıllık karbon salımlarını www.egeorman.org.tr web sitemizde bulunan karbonmetre aracılığı ile hesaplayıp, vakfımız aracılığı ile diktikleri fidanlarla hem karbon ayak izlerini siliyor hem de bağışladıkları fidanlarla küresel ısınmaya çare oluyorlar. Kutlama ve taziye törenlerinden sonra Ege Orman Vakfı’na yapılan bağışlar oranında ilgili kişiler adına fidanlar dikiliyor. 0 232 464 51 60 nolu telefonumuzdan ya da www.egeorman.org.tr internet sitemizden ulaşan bağışçılarımıza bilgileri aktarıyoruz. Bir fidan bağışı 10 TL olup, 1998 yılından bu yana Vakfımız kamu yararına Vakıf statüsünü korumaktadır.

Diğer çalışmalarınızdan da kısa kısa bahseder misiniz?

Vakfımız fidan dikmenin yanı sıra ağaç ve ormanın önemi konusunda bilinçlendirme faaliyetlerini de sürdürmektedir. Ege Orman Vakfı gönüllü öğretmenleriyle her yıl binlerce öğrenciye görsel konferanslar veriyor, kırsal kesimde köy toplantıları yaparak özellikle orman yangınları konusunda köylüler bilinçlendiriliyor. Okullarda 26 yıldır yoğun bir şekilde sürdürdüğümüz eğitimlerde bizi tanıyan öğrencilerin çoğu büyüdü ve iş dünyasında bugünün yöneticileri oldu. Ege Orman Vakfı’nı tanıyarak büyüyen o yöneticiler çalıştıkları şirketleri de harekete geçirerek yeni orman alanları oluşturmaya devam ediyorlar. Her kesimden doğasever gönüllü olabiliyor. Gönüllülerimiz eğitim, tanıtım, projelendirme ve kaynak geliştirme faaliyetlerinde görev alabiliyorlar. Orman yangınlarıyla mücadelede yaşamlarını yitiren şehitlerimizin çocuklarına burs vererek, eğitimlerine destek oluyoruz. İZKA ve AB Hibe Projeleri kapsamında kırsal kalkınmayı destekleyen projeler gerçekleştiriyoruz. Bu projeler kapsamında Orman köylüsüne fidan dikimi ve bakımı konusunda eğitimler veriyor ve onlara istihdam sağlıyoruz.

9 Eylül Gazetesi okurları adına teşekkür ederim.

Sesimiz olduğunuz için biz teşekkür ederiz ve sizin aracılığınızla gelecek kuşaklara bırakabileceğimiz en büyük mirasımız sağlıklı yaşayabileceğimiz bir dünya düşüncesine destek veren tüm doğa dostlarına şükranlarımızı sunarız.

****

Bravo

Kültürpark’a Japon bahçesi kurmak istiyor

Göz tedavisindeki başarıları ülke sınırlarını aşan Kaşkaloğlu Göz Hastanesi’nin kurucusu Prof. Dr. Mahmut Kaşkaloğlu’nun en büyük hobisi ağaçlar ve bitkiler. Urla Uzunkuyu’daki evinin bahçesi adeta yarışmaya girecek botanik bahçesi gibi. Ege Orman Vakfı’na bağışta bulunarak Çeşme’ye 10 bin ağaçlık bir orman kurduran Kaşkaloğlu, hastanede yorulduğunda İzmir Kültürpark’taki yeşillikler içinde yürümeyi çok sevdiğini söylüyor. Zaman zaman ben de eşlik ediyorum. Yürüyüş boyunca ağaçlar ve çiçeklerin isimlerini, hangi bölgeye ait olduklarını, ne zaman yaprak döktüklerini, ne zaman çiçek açtıklarını tek, tek biliyor. Kaşkaloğlu, en büyük arzusunun İzmir Kültürpark’ta uygun bir alana Japon ağaç ve çiçeklerinden oluşan bir bahçe kurmak istediğini söyledi. Ben de köşemde bu arzusunu yazarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e duyuracağımı söyledim. Sayın Tunç Soyer ne dersiniz?

*****

OKUYUCU DİYOR Kİ

Kullanılmayan ilaçlarınızı atık kutularına atın

Sayın çevre yazarı okur köşeniz ilgimi çekti ve ben de bir eczacı olarak tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaçlar konusunda insanlarımıza bilgi aktarmak istedim. Çevreci Eczacılar Kooperatifi (ÇEKOOP), atık ilaçların doğaya karışmadan toplanması ve bertaraf edilmesine yönelik çok önemli bir çalışma yürütüyor. Amaç; kimyasal etkisi olan atık ilaçların rastgele atılarak toprağı, yeraltı ve yerüstü sularını kirletmesi önlemek ve gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak. ÇEKOOP bu çalışmanın yaygınlaşması için mücadele veriyor. Siz de yazıp destek verin lütfen. Ahmet DERİNÖZ

****

HAFTANIN FOTOĞRAFI

Ayvalık Küçükkuyu Sarımsaklı sulak beslenme alanı

Fotoğraf: Işık TEOMAN

*****

HAFTANIN SÖZÜ

“En büyük erdem insanın iyiliğe doğru çaba göstermesi ve vicdanının sesini dinlemesidir.” (Konfüçyus)