HORECA, Uluslararası Hotel Ekipmanları, Ağırlama, Konaklama Teknolojileri Fuarı ve hotel, restoran, cafe sözcüklerinin ilk iki harfinden oluşan bir kısaltma kullanıyor. İlk kez 2019 yılında gerçekleştirilen fuar, Türkiye Otelciler Federasyo’nu (TÜROFED),Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) ve GL Platform Fuarcılık tarafından projelendirilerek düzenlenmekte.

Dünyada her yıl çeyrek milyar yani 250 milyon insan, 30.000’e yakın fuarı ziyaret ederek 30 milyar dolarlık bir pazar oluşturuyor. Fuarlara katılan şirket sayısının da 5 milyon olduğu hesaplanıyor. Dünyada yapılan her altı fuardan birisinin Çin’de yapılıyor olması herhalde kimseyi şaşırtmayacaktır.

Fuar, Latince ‘forea’ kelimesinden köken almakta, festival-şölen anlamında kullanıldığını da ekleyelim. Yukarıda  bahsedilen 30.000’e yakın fuar içinde öne çıkanlar  değişik uzmanlık alanında ve 250 farklı sektörde 9.000 civarında olanları. Dünya fuarcılığında Almanya bir lider… Örneğin AB Ülkeleri içinde 2019 yılı içinde yapılmış en önemli sayılabilecek 1400 fuarın  500’e yakını Almanya’da gerçekleşmekte. Bunun 150’si uluslararası idi  ve 10 milyon ziyaretçi tarafından gezildi. Avrupa’da Almanya’yı  Fransa ,İtalya ve İngiltere izlemekte.İlk dört sırayı alan bu Ülkeler, Avrupa fuarcılığını sırtlamakta, dünya fuarcılığında da en  etkin konumlarını korumakta.Almanya ‘da yapılan ve küresel fuarcılık bağlamında ilk akla gelen fuarlardan bazıları  Frankfurt’ta (Main) gerçekleşen Uluslararası Otomobil Fuarı (IAA), Bilgi teknolojileri alanındaki  Hannover’deki CeBIT, Berlin’deki Uluslararası Medya Fuarı (IFA) ile yine Berlin’de yapılan uluslararası Turizm Borsası (ITB) fuarı …

Ülkemiz bu pazarın ancak yüzde birler düzeyinde bir pay alma noktasında maalesef. Zaten dünya ticaretinden de bu rakamın biraz fazlası kadar yani yüzde 1.4’lük payımız söz konusu. Halbuki 2-3 saatlik bir uçuş ile bir milyarı aşkın insanın yaşadığı ülke pazarlarına sahip olan avantajlı çoğrafya içindeyiz. Bu ülkelerin gayri safi hasılaları 15 trilyon düzeyinde.

Büyük ölçekli fuarlardan fonksiyonel ve bölgesel bir fuar anlayışına evrilen uluslararası fuar trentleri göz önüne alındığında HORECA, önümüzdeki yıllarda İzmir marka değerine büyük katkılar sağlama noktasında güzel bir örnek olarak görülüyor. Çünkü fuarcılığın doğasında olan yeme, içme ve konaklama unsurlarına odaklanmış durumda. 

19-21 Şubat tarihleri arasında Gaziemir’deki yeni fuar alanında yapılacak Horeca’da, Cuma günü moderatörlüğü tarafımdan yapılacak Sağlık Turizmi paneline tüm okuyucularımızı beklediğimizi ekleyip, fuar için özverili çalışmaları nedeni ile ETİK Başkanı Sn. Mehmet İşler ve GL Platform Fuarcılık Gn. Müdürü Gül Ceylan’a teşekkürlerimizi iletiriz.