Yaklaşık iki yıl önce bir program dönüşü Uğur Dündar Usta ile Dumlupınar Şehitliği'ni ziyaret ediyoruz. Kurtuluş Savaşı’nda şehit düşen ”Kemâlin Askerleri”nin anısına ithaf şehitlikte
gözlerimiz dolu mezar taşları ve kitabelerde yazılanları okurken, tüylerimiz adeta ürperiyor! Hele şu kitabede yazanlar: “Bu anıt, oğlu Mehmet 8 yaşında iken, 1912 yılında, Balkan Savaşı’na katılıp Galiçya, Hicaz, Yemen, Kafkasya Savaşları’nda cepheden cepheye 11 yıl koşarak çarpışan, Doğu Cephesi’nde Kurtuluş Savaşı’na katılan ve Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde, 19 yaşındaki Alay Sancaktarı oğlu ile karşılaştıktan sonra, 31 Ağustos günü şehit düşen Çetmili Kara Ali Çavuş’un muhteşem destanıdır. Oğlu kahraman Onbaşı Mehmet de, 9 Eylül’de İzmir’e giren birliğin başında şehit olmuştur. Yüce kahramanları minnet ve şükranla anıyoruz. 26 Ağustos 1922…”
Mustafa Kemâl Paşa, Fevzi Çakmak ve İsmet Paşalı heykel önünde de gözyaşlarımızı tutamıyoruz.

***
Sonra Dumlupınar ilçesini geziyoruz. Onbinlerce şehit kanıyla sulanmış, Büyük Zafer’in, dolayısıyla Kurucu Önder Atatürk’ün -unutturulması- amacıyla en zorunlu yatırımların bile ihmal edilerek, yalnızlaştırılan “yoklar diyarı”nı! “Hızlı Tren”in o şehitlerin aziz hatıralarına saygı gereği düdüğünü bile çalmadan geçtiği. Çalışanlarına maaş veremeyen, bir cenaze aracı dahi bulunmayan -çaresizliğe mahkum- belediyeli Dumlupınar'ı! Oysa adına marş bestelenmiştir o Dumlupınar'ın :
“Dumlupınar suyun kevser/ Armağanın Büyük Zafer/ Dumlupınar Dumlupınar/Bugün herkes seni arar.”

***
Usta haberci Uğur Dündar, İzmir'e dönüş yolunda kararını veriyor; “Bir şey yapmalı Dumlupınar'a unutturulmamalı bu kutsal ve tarihi mekan!” Programlarında, köşe yazılarında çağrılarda bulunuyor; özellikle CHP’li belediyelere: “Gelin Dumlupınar’a elinizi uzatın, ilçeyi gezip görülecek ve konaklanabilecek gurur tablosu haline getirin!”
Çoban ateşi karşılık buluyor! Ankara-Yenimahalle, Adana-Çukurova, Edirne Belediye Başkanları; ilk harekete geçenler oluyor. Çok sayıda hayırsever de sıraya giriyor. Almanya-KRV Sosyal Demokrat Dernekleri Başkanlığı gurbetçilerin bağışlarını Dumlupınar'a ulaştırıyor. Kırmızı Kedi Yayınevı, "Milli Mücadele Kitaplığı"nı kuruyor. Kuvay-ı Milliye’nin “Şehitler Yurdu”, bundan böyle "makus talihini" yenecek duruma geliyor.

***
Yenimahalle Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Fethi Yaşar bir sosyal tesisin projesini hazırlatıyor.
Ardından da inşaat seferberliğini. Dumlupınar Belediyesi de Uğur Dündar'ı "Fahri Hemşehri" ilan ediyor. Bu arada dönemin Başbakanı Binali Yıldırım Dumlupınar'a bir tren istasyonu kurulması talimatını veriyor.

***
Yarın Dumlupınar'dayız Uğur Dündar ile. Yenimahalle Belediyesi'nin kısa sürede tamamladığı "Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Sosyal Tesisleri"nin açılışına katılmak üzere. Dündar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'yla birlikte tesisin açılışını yapacak. İzmirli Yılmaz (Özdil) da bizimle olacak. Cumhuriyetimizin kazanıldığı topraklarda ülkemizin nadide özelliklerinden imece ruhuna -bir kez daha- onurla gururla tanık olacağız. Bugünlerimizi; 95'inci yılında Atatürk’ün kurduğu demokratik, lâik Cumhuriyet'e ve onun değerlerine, şehitlerimize borcumuzu unutmayarak!..
"Yaşasın Türkiye, Yaşasın Cumhuriyet" diye haykırarak!..